wally napisał(a):Panowie, przeciez wentylacja obliczona jest na duzo mniejsze wydajnosci/przeplywy wiec myslalem, ze oddzielne kanaly sa obowiazkowe. Nie chce Wam absolutnie odbierac chleba z ktorego zyjecie, po prostu jestem ciekaw czy dobrze szacuje moc urzadzenia czy to sa malo. Dzieki
Tak ale zaproponowane przez Ciebie kanały mają duże opory, zupełnie niepotrzebnie. Jeżeli chodzi o moc, to tak jak napisałem wcześniej, w moim odczuciu taka kanałówka może nie dać rady ale bez zagłębienia się w temat ciężko powiedzieć. Trzeba jeszcze uwzględnić straty na kanałach. Z autopsji wiem, że nie jest to temat prosty jeżeli chcesz mieć to zrobione dobrze. Każdy dom jest inny i każdy wymaga osobnej koncepcji z uwzględnieniem bilansu chłodniczego/cieplnego.
W tamtym tygodniu odpaliłem kanałówkę o mocy 12kW i wydajności 1200m3/h. Rozległa sieć i wiele punktów sprawiło, że normatywną prędkość uzyskałem dopiero na trzecim biegu. Oczywiście w lecie pewnie coś zmniejszymy ale i tak projektuje się na pewne wartości.
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY