Jedną wycenę już mam - fachowiec był i oglądał pomieszczenia. Na piętrze 3 klimy będą wisieć nad drzwiami - krótka rynienka i pójdzie rurami strychem i potem w dół pod styropianem do jednostki zew.
Niestety w salonie zaproponował własnie jednostkę naścienną - nie do przyjęcia przez żonę
. Mi w sumie też to nie odpowiada, za bardzo szpeci pomieszczenie i to jeszcze na przeciwległej ścianie od wejścia.
Dlatego szukam innego rozwiązania. Jestem przed wykończeniem elewacji i dlatego teraz można jeszcze ciut poszaleć, pochować rurki itp.
Wiem, że cenowo będzie to sporo ale podobno można te montaże rozłożyć - teraz powiedzmy założę dwie najważniejsze klimy w salonie i sypialni, a resztę na wiosnę albo nawet jesienią za rok. Ale rurki już bym chciał mieć poprowadzone do każdego pomieszczenia, coby potem już nic nie kuć.
Myślałem, że im mniej jednostek zewnętrznych tym taniej - fachowiec zaproponował multisplit 1zew na te 5 wew. Ew. przeszły by dwie - jedna do obsługi parteru (5.5+2kW) i jedna do piętra (2+2+2.5kW). Np 3xGree na piętro, i 2xHaier na parter, bo Gree nie ma kasetonowego poniżej 20cm
Aha - co do zasilania to za ścianą gdzie będzie jednostka zew, jest składzik z doprowadzonym prądem - wystarczy się przewiercić.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2019-09-13, 09:58:35 przez sidi666.)
Niestety w salonie zaproponował własnie jednostkę naścienną - nie do przyjęcia przez żonę
. Mi w sumie też to nie odpowiada, za bardzo szpeci pomieszczenie i to jeszcze na przeciwległej ścianie od wejścia.Dlatego szukam innego rozwiązania. Jestem przed wykończeniem elewacji i dlatego teraz można jeszcze ciut poszaleć, pochować rurki itp.
Wiem, że cenowo będzie to sporo ale podobno można te montaże rozłożyć - teraz powiedzmy założę dwie najważniejsze klimy w salonie i sypialni, a resztę na wiosnę albo nawet jesienią za rok. Ale rurki już bym chciał mieć poprowadzone do każdego pomieszczenia, coby potem już nic nie kuć.
Myślałem, że im mniej jednostek zewnętrznych tym taniej - fachowiec zaproponował multisplit 1zew na te 5 wew. Ew. przeszły by dwie - jedna do obsługi parteru (5.5+2kW) i jedna do piętra (2+2+2.5kW). Np 3xGree na piętro, i 2xHaier na parter, bo Gree nie ma kasetonowego poniżej 20cm

Aha - co do zasilania to za ścianą gdzie będzie jednostka zew, jest składzik z doprowadzonym prądem - wystarczy się przewiercić.
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY