awax napisał(a):Witam kolegówKlima-cool napisał(a):awax jak mam rozumieć to jest scroll.Czy moja wiedza jest zbyt uboga. stukanie zalana płyta zaworowa lub za dużo freonu . spręrzarka ma problem stłoczyć dużej ilości feonu i póścić na sanie. jak jestem w błendze prosze o wyprostowanie. a REMIKA o odp.na forum jak ta sprawa sie skączyła pozdro.Po prostu scrool to sprężarka spiralna,działa na zasadzie zmiany objętości spirali Archimedesa i może mieć jedynie zawór zwrotny.
Odgłosy podobne do stukania potrafi wydawać odparowujący w oleju czynnik
Pozdrawiam
W piątek byłem osobiście zdiagnozować tę nieszczęsną klimę (do tej pory jęździł kolega z serwisu, opisywane przezemnie objawy były tylko przekazem zasłyszanym od serwisanta)
Podłączyłem manometry - na ssącej i tłocznej po 12 bar
Sprężarka ruszyła w trybie chłodzenia - na ssącej zjechało do 3 barów tłoczna nadal 12 bar (tłoczna oczywiście po stronie niskiego ciśnienia)
Tłoczna po stronie wysokiego ( na wyjściu ze sprężarki) gorąca.
Dla mnie było już jasne, że układ zapchany.
Po wylutowaniu filtra wylałem z niego sporo wody (ok 25g)
Jak się później okazało z tej klimy kiedyś ukradli rurki i jakiś czas chodziła przetłaczając tylko powietrze. Nałykała się wilgoci i taką dostałem do zamontowania .
Według mnie oprócz filtra należy wymienić olej w sprężarce, odwodnić układ i będzie OK
Pozdrawiam i dziękuję wszystkim za zainteresowanie tematem
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY