Witam Kolegów . Temat jest nietypowy. Objaśnię pokrótce o co chodzi . Duży zespół hotelowo- resturacyjny ( stare wielkie stodoły , pałac, 5 sal weselnych ) Zwiedzanie instalacji zajęło mi 1,5 godziny ....itp. Ktoś wiele lat temu zbudował 5 central wentylacyjnych i jeden układ wody lodowej . Na temat central mógłbym napisać książkę ( ręczna robota - od początku do końca Wszystko wykonywane na miejscu z kątowników i blachy aluminiowej ) W tych centralach umieścił chłodnice freonowe. Chłodnice zbudowane są według powtarzającego się schematu. Każda chłodnica ma średnio 4-5 niezależnych sekcji - obwodów freonowych . Odseparowanych galwanicznie . Do każdej sekcji freonowej podłączony jest jeden skraplacz . Średnio na jedną centralę przypada 4-5 skraplaczy po 10 do 14 kW każdy . Pracują sekwencyjnie . Wszystkich skraplaczy jest około 30 szt . Są to amerykańskie skraplacze o oznaczeniu See Below lub T(S)4BX036G/ Wentylator u góry, chłodnica na około, w środku sprężarka . ON/Of . bez żadnej automatyki , tylko stycznik ,presostat wysokiego ciśnienia. Nie ma żadnej kapilary ani TZR . Teraz przystępuje do meritum . Człowiek który to zbudował (już nie ma z nim kontaktu - choruje ) zrobił rzecz następującą . Rurę cieczową przed wejściem do chłodnicy zgniótł szczypcami przed wejściem do sekcji chodnicy . Na zdjęciach . Problem jest następujący . Wszystkie układy są na R410A. Ciśnienie po stronie wysokiej wynosi około 22 bar po stronie niskiej 4,5 do 5,5 bar. Rury są oszronione . Powoli się obladzają . Niezależnie od ilości czynnika ( eksperymentowałem z różną ilością czynnika) . Chcę to przerobić aby odparowanie było na dodatnich wartościach . Okoł 4-8 st C . czyli około 8 bar , a nie 5,5 bar. Co koledzy proponujecie ? Wstawienie kapliary ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2020-08-02, 16:24:39 przez jacek 64.)
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
Jak wyregulować przegrzanie
11 Odpowiedzi, 8716 Wyświetleń| Wiadomości w tym wątku |
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY