przegrzanie regulujemy wielkością dyszy w zaworze rozprężnym lub jak komuś się nie podoba to w zaworze dławiącym (istota rozumienia ta sama tak jak jej zrozumienie
natomiast przegrzanie śrubą regulacyjną samego zaworu możemy w nieznacznym stopniu i to bardzo małym dopracować przegrzanie.
Jeśli zastosuję zbyt małą dyszę w układzie to przegrzanie nam wzrośnie podobnie jak w w układzie ze zbyt małą ilością czynnika w urządzeniu. zbyt małe przegrzanie może być powodem np. zabrudzonego wymiennika(parownika)
Zbyt duża dysza będzie skutkiem np. zbyt niskim przegrzaniem lub przepełnieniem układu. Tutaj była mowa o przegrzaniu w komorach chłodniczych gdzie mierzymy rzeczywiste przegrzanie bo mamy przeważnie taką możliwość.
A teraz z innej beczki. Szkolenia dla firm odnośnie montażu i napraw klimatyzatorów. Byłem kilkakrotnie i kilkakrotnie z uporem maniaka uczą ludzi jak mierzyć przegrzanie. A ja zadam pytanie o jakim przegrzaniu nas uczą i za co biorą pieniądze skoro mówią o przegrzaniu całkowitym a nie parownika chłodnicy jak kto woli. Przykład pan Kowalski ląduje na instalacji. Ppmiędzy JZ a JW 30 metrów z czego 20 przez kotłownię w której panuje 48 stopni. Co robi kowalski po szkoleniu? Mierzy przegrzanie i stwierdza że jest za mało
natomiast przegrzanie śrubą regulacyjną samego zaworu możemy w nieznacznym stopniu i to bardzo małym dopracować przegrzanie.Jeśli zastosuję zbyt małą dyszę w układzie to przegrzanie nam wzrośnie podobnie jak w w układzie ze zbyt małą ilością czynnika w urządzeniu. zbyt małe przegrzanie może być powodem np. zabrudzonego wymiennika(parownika)
Zbyt duża dysza będzie skutkiem np. zbyt niskim przegrzaniem lub przepełnieniem układu. Tutaj była mowa o przegrzaniu w komorach chłodniczych gdzie mierzymy rzeczywiste przegrzanie bo mamy przeważnie taką możliwość.
A teraz z innej beczki. Szkolenia dla firm odnośnie montażu i napraw klimatyzatorów. Byłem kilkakrotnie i kilkakrotnie z uporem maniaka uczą ludzi jak mierzyć przegrzanie. A ja zadam pytanie o jakim przegrzaniu nas uczą i za co biorą pieniądze skoro mówią o przegrzaniu całkowitym a nie parownika chłodnicy jak kto woli. Przykład pan Kowalski ląduje na instalacji. Ppmiędzy JZ a JW 30 metrów z czego 20 przez kotłownię w której panuje 48 stopni. Co robi kowalski po szkoleniu? Mierzy przegrzanie i stwierdza że jest za mało
Jeśli myślisz że kłócisz się z idiotą.To ten drugi myśli to samo co Ty.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2020-11-12, 18:10:36 przez joker.)
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY