sulejowek napisał(a):Ciche agregaty sa z fabryki aux pod marka ande.
a klimatyzatory AUX z fabryki AUX nie są ciche?
Ande? nie znam marki. Kolejny świeżak powstały na fali dobrych prognoz rozwoju rynku
blaser napisał(a):Czasem to mam wrażenie że montażyści chińczyków nic innego poza nimi to nie montowali. Gree i czegoś od Midea jeśli chodzi o grzanie nie zamontowałbym sobie ze względu na hałas agregtów.
Tzn Ty też jesteś montażystą chińczyków?
Zapytam serio ktoś z was robił pomiary hałasu w warunkach "laboratoryjnych" wg metodologii ten sam rurociąg ta sama moc agregatu ta sama temperatura i powiedzmy 3 poziomy obrotów silnika? Dorzucił bym jeszcze pomiar wibracji i charakterystyka częstotliwościowa
Opinie osłuchu po montażu są średnie, jak można ocenić jak jeden agregat stawiasz przy lesie a drugi przy ruchliwej ulicy? Jeden przykleisz prawie do ściany albo w narożnik gdzie hałas będzie spotęgowany odbiciami. Skąd wiadomo jakie obroty ma silnik przy takich ocenach? Często wentylator furczy głośniej niż sprężarka. Ocena po montażu nie ma sensu ponieważ sprężarka "układa się" i trochę inaczej brzmi po 2-3 dniach pracy. Co ciekawe nawet producenci piszą o większym poborze prądu w pierwszych godzinach pracy. Nie odważyłbym się wydawać jednoznacznych opinii. Jeśli już to z dopiskiem wydaje mi się.
Generalizować też nie sposób jak np Haier stosuje w swoich urządzeniach sprężary panasa hitachi i mitsu.
Midea ma Toshibowskie GMCC Teoretycznie top, ale jak chińczyk to ble.
Dodatkowo dochodzą internetowe legendy które biorą się często z wadliwych sztuk albo np niefortunnego montażu gdzie rezonanse przechodzą na elewacje.
BTW Który instalator używa ochronników słuchu przy przebiciówce?
Ja obowiązkowo. Głusi nie mają głosu w tej dyskusji
Pogodzę wszystkich nie Chińczyk, nie Japończyk. Koreańczyk LG standard 2
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY