Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Prośba o wycenę zestawów

18 Odpowiedzi, 12412 Wyświetleń

Franz

2022-06-16, 13:07:11
Nowy użytkownik
Wychodzi na to, że trzeba kupić samemu i znaleźć takiego instalatora, który ma uprawnienia i zainstaluje sprzęt przy czym będzie zarabiał tylko na robociźnie a nie na marży sprzętu. Bo generalnie z tego co widze, to jestem w stanie cały sprzęt - pompki, agregat i jednostki wewnętrzne kupić 2500 zł taniej niż dostałem w wycenie. Jakby to było 500 zł różnicy to bym machnął ręką, ale to w sumie 1/4 całej inwestycji. Ja rozumiem, że instalator musi na czymś zarabiać. Ale ja nie jestem instalatorem tylko inwestorem i chciałbym wydać jednak jak najmniej pieniędzy, bo to nie jest kwestia 3000 za całość tylko min. 10k. I do tego dochodzi jeszcze "abonament" 100zł miesięcznie za użytkowanie klimatyzacji w domu, bo żeby gwarancja była ważna muszę co pół roku zrobić przegląd, który kosztuje 400-600zł netto 0_o więc de facto płacę za urządzenia + montaż min. 10k zł + przez 5lat srednio 5k zł za przeglądy.....

Tytanowy Janusz napisał(a):(dla ścisłości sprzedaje te urządzenia sporej części nielegalnie)

Nie bardzo rozumiem co to znaczy ? Dlaczego sprzedaje je nielegalnie ? Z racji faktu, że sprzedać może jedynie instalatorowi ? To też jest dla mnie głupota... Nie mogę sobie na wolnym rynku kupić urządzenia bo nie mam papieru, że mogę je zamontować..... Bez sensu.

Tytanowy Janusz napisał(a):VAT 23% to duża zwyżka w całkowitym koszcie inwestycji. Firma Ci papier wystawi ale czy skarbówka tego nie zakwestionuję radze sprawdzić. Jak te pomieszczenia są rzeczywiście używane do działalności to ok.

Mam biuro w domu, nie widzę powodu, dla którego skarbówka miała mi tutaj coś zakwestionować.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2022-06-16, 13:10:22 przez Franz.)
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa