(2022-06-22, 17:45:17)jebacpis napisał(a): Witam wszystkich,
Moja sytuacja: temperatura na dworze 25 stopni , temperatura w salonie 29 stopni ( duże okna, południowy-zachód wiec się nagrzewa), odpalam klime (aux split na 3 pokoje) ustawiam 23 stopnie, po 10 minutach mierze temperaturę na wylocie klimy a tam 19-20 stopni.
Stara marudzi ze wieje ze zimno no i ma racje w sumie. Czy moja klima zle działa czy ja nie rozumiem zasady jej działania? Przeciez ustawiają temperaturę oczekuje ze do takiej temperatury schłodzi mi pokój a nie kilka stopni niżej przy ktorej trzeba ubierać czapkę. Ustawiając 23 chciałbym aby tyle było na wylocie żeby nie odczuwać dyskomfortu
Niech ktoś doświadczony mi wytłumaczy
Dzięki!
Nick masz jak najbardziej słuszny, ale wyobrażenie o działaniu klimatyzacji już mniejsze.
Fajnie że narzekasz, że klima dobrze chłodzi
. Nie zwracaj uwagi na to co pokazuje wyświetlacz potestuj z wyższymi wartościami a także z mocą wentylatora tzn ustaw ją w tryb 1 biegu czy tryb nocny. 24, 25 stopni to wystarczająca temperatura mam klientów co nawet 27 ustawiają. Klimatyzacja wysusza powietrze i takie 23 stopnie może wydawać się bardziej chłodne niż zazwyczaj 23 bez klimy.Ustawienie żaluzji też ma znaczenie wyłącz tryb ruchomy, ręką możesz skierować ją nawet wyżej niż to robi urządzenie w trybie swing, tak żeby strumien powietrza był kierowany ku górze. Niestety żeby klimatyzacja była skuteczna musi wywiewać powietrze o kilka a nawet kilkanascie stopni niższe niz otoczenie. Temperatura na wylocie może się zmieniać, ale nie w aż takim zakresie jakbyś oczekiwał poza tym to nie będzie wydajne i skuteczne. Szczególnie w małych pomieszczeniach są problemy ze zlokalizowaniem klimatyzatora tak żeby komuś nie powiało.
Jakiej mocy masz parownik (jednostka wewnętrzna) a jaki metraż pokoju?
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY