Klima-cool napisał(a):Popraf mnie jak nie mam racji czyli np. gaz 407 odparowanie wynosi +8 a rura sawna ma +2 to +i+ daje minus czyli + 6 i to wszystko a jak do tego sie ma 2 temperatura na zewnącz PozdroWitam
Ja używam manometru elektronicznego który wylicza w czasie rzeczywistym temperaturę przegrzania, więc rozleniwiłem myślenie. Spróbuje rozwikłać ten niecodzienny przypadek ręcznie.
Przy czynniku R407C w trybie chłodzenia temperatura wynikowa +8 st.C to 6,3bara, +2 na rurze ssawnej daje nam to -6 różnicy (nie stopni ani nie K), więc jest na pewno za dużo czynnika. O wiele za dużo. Musimy iść w górę zmniejszając ilość czynnika co za tym idzie ciśnienie w dół. Trzeba upuścić czynnik do butli do momentu gdy na skali manometru pojawi się 0st.C i ciśnienie około 4bara, a na rurze ssawnej temperatura osiągnie 7-8st.C wtedy będzie 7-8K różnicy. Przy takiej zabawie jest wskazany cylinder.
Trzeba jeszcze pamiętać o jednym. Dlaczego określa się właśnie ilość czynnika? Ponieważ ważna jest ilość w stanie ciekłym nie gazowym.
Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY