Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Rotenso Luve słabo chłodzi

3 Odpowiedzi, 1931 Wyświetleń

Nazeroth

2024-07-27, 06:39:53
Nowy użytkownik
Witam,
Od dnia montażu klimatyzacji Rotenso Luve o mocy 3,5 KW, czyli od 2 miesięcy mam problem z jej działaniem, a konkretnie z trybem chłodzenia. Klimatyzacja pracuje w następujących warunkach: blok czteropiętrowy, mieszkanie dwupoziomowe, jednostronne,  wszystkie okna skierowane są mniej więcej na południowy wschód, klimatyzacja jest w sypialni o powierzchni 20m², która znajduje się na górnym poziomie tj. na czwartym piętrze. Temperatura w sypialni bez włączonej klimy wynosi 25-26°. W nocy za oknem jest 15-20 stopni, w sypialni pozamykane są okna i drzwi.  Tryb pracy urządzenia ustawiony na chlodzenie, wentylator w zasadzie bez różnicy czy ustawię na auto, medium czy high, to efekt jest ten sam. Temperatura klimatyzacji ustawiona różnie, bo od dwóch miesiecy próbuję najróżniejszych kombinacji tj.na 22°, 21°, 20°, 19°, 18°. Przy takich ustawieniach urządzenie nie jest w stanie schłodzić pokoju w nocy poniżej 21°, zazwyczaj temperatura nie schodzi poniżej 22°. Temperaturę monitoruję trzema czujnikami Zigbee, jeden przyklejony na obudowie splitu, dwa pozostałe w odległości nie większej niż dwa metry od urządzenia. Wskazania tych czujników są bardzo zbliżone. Klima włączana w różnych godzinach tj. od godziny 15, czasem od 17-18, czyli jest sporo czasu, żeby schłodzić te 20m² do godziny 22 czy tym bardziej przez całą noc. Po 2-3 godzinach pracy klimatyzacja niby pracuje, ale czuć, że już nie chłodzi. Trzeba nastawić temperaturę o 1 stopniej niżej i wtedy znów czuć, że chłodzi.

Przykład z dzisiejszej nocy: temperatura za oknem 15°, klima ustawiona najpierw na 20°, temperatura w pokoju na czujniku znajdującym się na obudowie splitu obniżyła się z 25° do 22,2° i niżej już nie zeszła. Następnie o 2 w nocy wynosiła 22,8°, obnizylem nastawy temperatury do 18° i temperatura w pokoju o godzinie 3 spadła do 21,8°, ale o 4 rano temp. wynosiła już 23°. Klima cały czas włączona na chłodzenie, 18°, wentylator na medium-high.

Tydzień temu wezwałem instalatora,  pomierzył temperatury, wszystko działało jak należy. Uznał, że wina leży we włączonej funkcji Automatyczne oczyszczanie iAIR (ANTI-MILDEW). Funkcję tę wyłączyłem, ale poprawy nie widać. Musiałby u mnie siedzieć całą noc, żeby monitorować pracę klimatyzacji, a to w sposób oczywisty jest niemożliwe. Facet twierdził, że blok się bardzo nagrzewa, ale mi się takie wyjaśnienie kupy nie trzyma, bo klima ma 3,5 KW, a sypialnia 20m², więc mocy nie powinno brakować, żeby zejść w nocy z temperaturę do 20°.

Trochę się rozpisałem, ale chciałem w miarę dokładnie opisać problem.

Mam wprawdzie 2 inne klimy zamontowane w moim lokalu użytkowym (Haier i Fuji),  ale uważam się w tym temacie za laika. Mam jedynie luźną koncepcję, że może to wina czujnika temperatury? Ale nie wiem czy nie wymyślam bzdur. 

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie jak ten problem rozwiązać.
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Rotenso Luve słabo chłodzi - przez Nazeroth - 2024-07-27, 06:39:53
RE: Rotenso Luve słabo chłodzi - przez Mały - 2024-07-27, 23:13:08
RE: Rotenso Luve słabo chłodzi - przez technix - 2024-07-29, 21:09:01
RE: Rotenso Luve słabo chłodzi - przez Nazeroth - 2024-08-14, 08:09:52

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa