Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

co kupić

63 Odpowiedzi, 51295 Wyświetleń

Fujitsu Szczecin

2008-11-11, 18:36:11
Top użytkownik
Witam

Kolego Gadget, od początku byliśmy do siebie wrogo nastawieni, zaszło to już za daleko i nie doprowadziłoby do niczego dobrego. Miło że pierwszy wyciągnąłeś rękę na zgodę. Dokładam swoją.

Teraz powiem o co poszło. Kolejny raz nie doczytałeś mojego postu dokładnie i nie zastanowiłeś się o czym ja napisałem. Systemy klimatyzacji ze zmiennym przepływem czynnika oferują możliwość równoczesnego (a NIE na przemian) grzania i chłodzenia. Są to systemy trój rurowe na trójnikach z odzyskiem ciepła. Na pewno temat nie codzienny na forum. W życiu nigdy nie miałem na myśli że na forum jest banda bez pojęcia. Zawsze bardziej chciałem zaskoczyć nowinką lub pokłócić się, podyskutować. Szanuje i podziwiam wielu forumowiczów za ich wiedzę i doświadczenie. Moja wiedza chłodnicza jest mała, ale wystarczająca do tego co robię. Jak zaczynałem, wiedzę potrzebną do tematu klimatyzacji zdobywałem rozmawiając ze znajomymi chłodniarzami, na szkoleniach, z książek. Wyposażyłem się w niezbędny sprzęt. Między innymi palnik tlen-propan butan oraz butla azotu 20 kilową. Kiedyś na forum zrobiłem listę. Właśnie na szkoleniach dowiedziałem się o lutowaniu w osłonie azotu, o tym że nie służy tylko do osuszania, przedmuchiwania oraz prób ciśnienia instalacji chłodniczej. Widziałem jak wygląda olej z takiej instalacji która była lutowana bez osłony azotu. Umiem spawać Minimagiem. Mój ojciec był blacharzem samochodowym, teraz na emeryturze bawi się w renowacje starej Warszawy ,,Garbusa'' Smile . Tyle że to o inną osłonę chodzi. Myślę że kolega Byniom wytłumaczył już Tobie jak to się robi i o co chodzi. Z mojej strony powiem Ci że już nie powinieneś dalej lutować bez azotu ponieważ ma to zły wpływ na cały układ chłodniczy.

A co do początkujących, Klima-cool od upierdliwości Big Grin i dokuczania na tym forum to jestem ja. A ty jak dobrze pamiętam nie odrobiłeś zadania domowego. O tu jest. Grzałki zostaw producentom.

Mg_1 w czym ja Ci mogę pomóc? Na lodówkach, klimach samochodowych, mrożniach i chłodniach się nie znam. Wiem!!! Mogę powiedzieć Ci gdzie są dobre lody w Szczecinie jak kiedyś zawitasz Wink .

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa