Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Montaż za 600BRUTTO??

54 Odpowiedzi, 48719 Wyświetleń
Wstecz 1 2 3 Dalej

Rześki LUFT

2009-01-23, 16:20:40
Użytkownik
montaże klim na strychach to nie jest zły pomysł... sam już kilka montaży takich zrobiłem tyle ze trzeba okna wymienić na coś co zapewni wymianę powietrza.... ale klimy tak zamontowane działają idealnie, nie ma z nimi problemów jeśli się zapewni wymianę powietrza i nie szpecą elewacji co najważniejszeWink
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-01-23, 16:53:43
Moderator
Panowie nie ma co, są na rynku pseudo monterzy i robia cyrk. Ostatnio miałem telefon od Pani ze znanej markowej cukierniczej firmy która na wstępie poprosiła o dyskrecję po czym zadała mi pytanie. Czy mogę przyjechać jako autoryzowany dystrybutor urządzeń firmy Mitsubishi (MHI) i sprawdzić jej nowo założone urządzenia bo ma pewnę zastrzeżenia. Pojechałem i zobaczyłem że ktoś kupił kilka urządzeń z marketu i sprzedał je i zamontował jako MITSUBISHI. Wszelkie naklejki były zerwane a w miejscu starych nowe przyklejone MHI włącznie z naklejkami na pilocie MHI. Tak się robi interesy Smile)). Pani pokazal mi ofertę cenową i zgadzało się żę cena jednostkowa odpowiadała cenie MHI 3.5kw tylko że ktoś kupił takie urządzenie pewnie za kilkaset groszy z marketu a sprzedał za 3500 tyś netto . I takie mamy kurwa firmy monterskie!!!!! Nie dość żę dokładają do ceny montażu bo za 600 nie da się założyć i utrzymać to jeszcze oszukują... SKANDAL....
  • Odpowiedz

Rześki LUFT

2009-01-23, 16:58:53
Użytkownik
heh no takie coś to juz przesadaSmile ale przecież może taka firmę ścigać skoro nie zakładał jej tego ktoś z ulicy anonimowy...
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2009-01-23, 17:23:51
Top użytkownik
Witam

Ja widziałem na zwykłych elektronarzędziach typu Toya jakie są w hipermarketach naklejki BOSCH za okazyjną cenę.

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

Rześki LUFT

2009-01-23, 17:30:54
Użytkownik
sam miałem nie raz okazje kopić takie ustrojstwa z bagażnikaBig Grin często ludzie próbują to wciskać jak widzą firmę na montażu... jak ktoś potrzebuje do domu do wkręcania śrubek to myślę ze się opłacaTongue za wkrętarkę "BOSH" wycenioną na 250pln na początku dałem 50pln tylko po to żeby dostać gratis kilka dłut i koronkę na sds-maxBig Grin wkrętarkę sprzedałem za 20pln a dłutka pracują w co miększych materiałach do dziśBig Grin
  • Odpowiedz

Przemonter

2009-01-23, 18:13:05
Użytkownik
jesli chodzi o przeklejanie urzadzen na inne marki to mistrzem jest warszawska firma Fonko uwierzcie mi:-)
  • Odpowiedz

awax

2009-01-23, 20:25:22
Top użytkownik
Kryminał lub pomówienie.
Ciekawi mnie reakcja ?????
  • Odpowiedz

PYTON

2009-01-23, 21:01:39
Nowy użytkownik
olej to ,nie patrz w stecz są Fachowcy i reszta Pannnnnnn od sali kiedys wróci a wtedy to Ty dykujesz warunki...
Nie wiem zkąd jesteś, ale tak jest wszędzie.
  • Odpowiedz

PYTON

2009-01-23, 21:18:48
Nowy użytkownik
A ten montaż za 499,00 brutto to na kasę chorych czy jak?
Prywatna wizyta jest dwa razy droższa i od zaraz a nie za dwa miesiące. Hi Hi
  • Odpowiedz

PYTON

2009-01-31, 20:43:12
Nowy użytkownik
Godzine temu wróciłem z wyceny roboty....!
Szok facet stwierdził że zamontuje za 250 pln - to kryzys czy głupota...
Żeby było jasne on tylko montuje kto inny dostarcza.
  • Odpowiedz

Przemonter

2009-01-31, 21:29:33
Użytkownik
tylko i wyłącznie głupota
  • Odpowiedz

Remik

2009-02-01, 10:00:09
Zaawansowany użytkownik
Gość ma chuba umysł wypalony.
  • Odpowiedz

Rześki LUFT

2009-02-01, 10:44:12
Użytkownik
mi tez ostatnio ociekła robota bo ktoś zamontował klimy takie jak ja dobrałem w miejscach które ja wyznaczyłem tylko z marketu w cenie 300PLN za jednostkę!! nic dodac nic ujacSmile
  • Odpowiedz

Remik

2009-02-01, 14:03:35
Zaawansowany użytkownik
Może resztę dopłaca monterowi market :o
  • Odpowiedz

monterod2002

2009-02-01, 22:52:15
Zaawansowany użytkownik
Niech montują za 300zł i niech zrobią zdięcia swego dzeła ciekawy jestem czy serwisują swoje wypociny . W zeszłym roku poprawiałem dwie takie z taniego montażu , jedną musiałem przemontować bo był obraz nędzy i rozpaczy .
Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą. /Paulo Coelho/
  • Odpowiedz

awax

2009-02-01, 23:23:22
Top użytkownik
Nie uogólniałbym wszystkiego.Czasami mogą to być fachowcy.Wydaje mi się,że problem tkwi w niezdrowej konkurencji i wykorzystywaniu tego przez inwestorów.
Może się zdarzyć,ze sytuacja ekonomiczna zmusza kogoś do przyjmowania zleceń pokrywających jedynie koszty lub nawet pomniejszających straty.Mam tu na myśli
okres poza sezonem.Firmy instalacyjne niejako licytują się ze soba zaniżając ceny.
Przy tych cenach oczywiście w sezonie nie stworzą rezerwy i sytuacja się powtarza.
  • Odpowiedz

jackie

2009-02-02, 05:41:03
Użytkownik
Witam, pozwolicie koledzy, ze przedstawię inną stronę tzw medalu...
Kiedy, nie mając jeszcze firmy, zakładałem u siebie swój pierwszy klimatyzator ( parowacz w domu powieszony, odwiert wykonany, linia freonowa poprowadzona, połączenia między jednostkami wykonane, linia kondensatu wyłożona, skraplacz na zewnątrz powieszony na 4m, rusztowanie warszawskie pod skraplaczem wzniesione wraz z podestami - czyli jeżeli o czymś teraz nie zapomniałem - to kpl) zacząłem szukać usilnie firmy, która to odpali, czyli: sprawdzi połączenia (4 śrubunki), wykona próżnię w układzie i odkręci zawory na skraplaczu. Co się okazało? nikt nie miał ochoty tego zrobić za mniej niż... 900 złotych po wielkich łaskawych, poniżających negocjacjach!!! cena normalna to 1400 - to ja się pytam Was - czy w naszej branży ( bo jestem już jej członkiem) niektórzy nie mają nas...ne w łepetynach. Czy to było takie wielkie wyzwanie, że nikt nawet nie chciał przyjechać zobaczyć jak to jest zrobione? Faktem jest, że klima była z marketu i montując ją straciłem gwarancję na tzw dzień dobry - brałem to pod uwagę i wszystkim o tym mówiłem. Panowie fachowcy nie byli zainteresowani. Wiecie kto wykonał próżnię i sprawdził śrubunki? - znajomy Pan Kaziu za 50 złotych + poczęstowałem go posiłkiem i kawką. Szczęście było po obu stronach stołu! Klima zaś pracuje bezawaryjnie 3 sezon. Ja zaś właśnie wtedy postanowiłem bez pospiechu budować własną firmę, która będzie działać oficjalnie, legalnie, będzie otwarta na klientów i będzie traktować ich jak zleceniodawców a nie tylko jak źródło z którego trzeba wycisnąć max ilość kasy - wciskając im coraz lepsze kity ( czego niejednokrotnie już byłem świadkiem). Więc takich kolegów też mamy niestety wśród nas! W minionym sezonie zrobiłem kosztorys i przeliczenia dla rozbudowywanego zakładu kosmetyczno-fryzjerskiego i moja oferta była o połowę tańsza od poprzednika ( chciał kupić sobie chyba od razu nowy samochód...) - dowiedziałem się o jego ofercie po złożeniu swojej i co? - znalazł się ktoś, kto zrobił to w moich "pkt montażowych" chyba jeszcze taniej - myślę, że są pewne granice opłacalności. Firma musi zarabiać - to fakt. Są jednak pewne granice - przyzwoitości, uczciwości zawodowej oraz zwykłej ludzkiej życzliwości.
Post ten dawno już za mną "chodził" - więc przyjmijcie go pod rozwagę.
Pozdrawiam kolegów serdecznie.
  • Odpowiedz

awax

2009-02-02, 07:43:34
Top użytkownik
Witam
Oczywistym jest,że piszemy tu o skrajnych przypadkach,z drugiej strony nie jesteśmy firmami dobroczynności i działa prawo popytu i podaży.
W ubiegłym tygodniu odbierałem np. w Urzędzie Miasta ksero planu działki ,na której znajduje się budynek firmy.Do celów "projektowych"takie ksero kosztuje bagatela 500 zł. słownie pięćset!!!!!!
Można sobie oceniać pozytywnie lub negatywnie zapędy cenowe właścicieli firm,ale skoro istniejace prawo ,a tym bardziej to które niebawem wejdzie pozwala na wytworzenie się
elitarnej grupy firm posiadających certyfikaty i uprawnienia to należy z tego skorzystać.
Zapytajcie np. lekarzy,adwokatów itp czy przeszkadzają im na wczasach na Majorce nie zawsze pozytywne opinie społeczne?
M.in. po to aby nas było stać na zapłacenie rachunków dla ww. trzeba korzystać z tego do czego uprawnia zdobyta wiedza i kwalifikacje.
Przytaczamy często fakt ,iż jesteśmy już członkami Unii Europejskiej,a tam nikt nie jest zdziwiony płacac firmie serwisowej z naszej branży np. 70 - 140 euro za roboczogodzinę.
Policzcie Swoją.
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Fabians

2009-02-08, 18:12:42
Nowy użytkownik
Popieram cię awax. Mam nadzieję, że ustawa o tzw. efekcie ciplarnianym rozwiąże problem ludzi i firm kaleczących rzemiosło. Jak przyjdzie im zapłacić za szkolenia, postępować w myśl ustawy, płacić normalnie podatki... a później inspektor nałoży na nich karę (od ręki może wypisać mandat od 1000 do 10000 zł) to myślę, że w naszej branży się polepszy. Może w końcu zaczną obowiązywać jakieś reguły.
  • Odpowiedz

senior

2009-02-08, 18:29:17
Zaawansowany użytkownik
dużo sie mówi o montażu urządzenia wraz z projektem, może jednak tak powinno być,ceny chociaż się ustabilizują na jakimś poziomie, bo ja co roku to taniej musze montować a koszty rosną...
  • Odpowiedz

robert69

2009-02-08, 21:22:37
Nowy użytkownik
szkoda tylko klientów - są bardzo wygłupieni dlaczego jedna firma chce 600 a inna 1000 , to jedno a drugie są również firmy które oferują montaż za 600 a do tego dochodzą inne elementy (próźnia - jeśli jest robiona, instalacja w korytkach itp)
  • Odpowiedz

Tomasz86Wro

2009-03-05, 20:45:15
Nowy użytkownik
to jest juz przegiecieSmile) napewno stolarz albo fryzjerSmile

http://www.allegro.pl/item569193591_mont...hq_ws.html
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2009-03-05, 20:53:22
Top użytkownik
Tomasz86Wro napisał(a):to jest juz przegiecieSmile) napewno stolarz albo fryzjerSmile

http://www.allegro.pl/item569193591_mont...hq_ws.html
Witam

To babeczka, i one zaczynają mieszać w branży Smile

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

hanys

2009-03-06, 06:05:16
Nowy użytkownik
no i co z tego , że ktoś montuje za 600, niech montuje i za 100. jak sobie nie umiecie poradzić z konkurencją normalnie to najlepiej założyć korporacje i zabronić innym pracować. i jeszcze to głupkowate zasłanianie się dobrem klienta.
ja też mam konkurencje , która zakłada klimy za 300pln i jakoś stać mnie na wakacje w ameryce południowej, (bo tam jest lato, kiedy u nas zima więc mam czas) . a jak tacy 300- złotowi monterzy psują wam rynek i stanowią dla was wielki problem to zajmijcie się czymś innym na przykład wikliniarstwem, a nie zamykaniem rynku dla innych
  • Odpowiedz

awax

2009-03-06, 11:10:08
Top użytkownik
hanys napisał(a):no i co z tego , że ktoś montuje za 600, niech montuje i za 100. jak sobie nie umiecie poradzić z konkurencją normalnie to najlepiej założyć korporacje i zabronić innym pracować. i jeszcze to głupkowate zasłanianie się dobrem klienta.
ja też mam konkurencje , która zakłada klimy za 300pln i jakoś stać mnie na wakacje w ameryce południowej, (bo tam jest lato, kiedy u nas zima więc mam czas) . a jak tacy 300- złotowi monterzy psują wam rynek i stanowią dla was wielki problem to zajmijcie się czymś innym na przykład wikliniarstwem, a nie zamykaniem rynku dla innych
Dlaczego wikliniarstwem?skoro wolność gospodarcza to ja chcę leczyć ludzi lub udzielac porad prawnych.Ewentualnie szkolnictwo,może windy,instalacje energetyczne itd.
Dlaczego do cholery tam sa wymagane jakies uprawnienia ,certyfikaty.
Mam tu na mysli obszar naszego Kraju,nie Amerykę Południowa :Smile)
  • Odpowiedz
Wstecz 1 2 3 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa