Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

VW GOLF III 1.9TDI 110KM 1997r. - klima słabo chłodzi

37 Odpowiedzi, 43398 Wyświetleń
Wstecz 1 2

mikoreta

2010-07-15, 19:43:42
Nowy użytkownik
No to Panowie tak jak obiecałem zdaję relację.

Panowie ściągnęli z układu wszystko. Wymieniłem osuszacz i zajechałem ponownie na napełnienie dziś. Wpuścili 850g czynnika z kontrastem i 25g oleju. Ciśnienia na spoczynku przy temp. na zewnątrz 33 st.C - LP 8 bar, HP 8 bar. Po około 5 minutach od uruchomienia klimy ciśnienia odowiednio LP 2,2 bar, HP 15,6 bar. Klimatyzacja działa i chłodzi rewelacyjnie - mam na wylocie z kratek 3-4 st.C.

Mam tylko jedno pytanie - czy taka mała (w moim mniemaniu) ilość oleju wystarczy do poprawnego smarowania sprężarki? Gość od klimy powiedział, że nigdy więcej klientom nie bije bo zawsze w układzie zostaje jakaś ilość oleju. Co Wy na to?

Także Wszystkim dzięki za zaangażowanie!
Pozdrawiam
Łukasz
  • Odpowiedz

jackgl

2010-07-15, 19:59:59
Nowy użytkownik
gajdek419 : jesteś jednym z nielicznych tu, który swoje tezy potrafi uzasadnić wiedzą techniczną (ale to poza tematem)
Czyli idąc tym dalej przy starcie (gdy ciśnienia są wyrównane HP=LP) sprężarka chociaż przez chwilę powinna "iść" swoją max wydajnością - HP do góry po czym po oddesaniu czynnika ponownie spadać (co średnio rozgarnięty serwisant powinien zaobserwować na manometrach) ??
i jeżel jest tak jak mówisz (filtro-osuszacz zapchany) to po wyłączeniu sprężarki HP i LP powinny sie bardzo długo wyrównywać (co też zaobserwujemy na manometrach).
Rasumująć zakładając że mamy czynnika nominalnie, na parownik dostarczamy odpowiednią ilość powietrza to diagnostyka tego układu powinna nam zająć 5 min ??

O i sukces układ chodzi. Tylko przy 2,2 bar nie powienien z tego co pisałeś.

mikoreta : Czy po ściągnięciu czynnika podali ile go ściągnieli ?? (tak z czystej ciekawości).
Temp nawiewu 3-4 stopnie czy 13-14stopni ??
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-07-15, 20:05:36 przez jackgl.)
  • Odpowiedz

Tadeusz4321

2010-07-15, 20:02:23
Top użytkownik
Miał gość rację.Uzupełnił ci ilośc oleju który pozostał w starym osuszaczu.
  • Odpowiedz

Robert81r

2010-07-15, 22:20:44
Zaawansowany użytkownik
Zwykle to oleju dodaje sie tyle ile jest zawarte w cznniku przy odzysku.
  • Odpowiedz

gajdek419

2010-07-16, 05:55:45
Zaawansowany użytkownik
jackgl napisał(a):gajdek419 : jesteś jednym z nielicznych tu, który swoje tezy potrafi uzasadnić wiedzą techniczną (ale to poza tematem)
Czyli idąc tym dalej przy starcie (gdy ciśnienia są wyrównane HP=LP) sprężarka chociaż przez chwilę powinna "iść" swoją max wydajnością - HP do góry po czym po oddesaniu czynnika ponownie spadać (co średnio rozgarnięty serwisant powinien zaobserwować na manometrach) ??
no właśnie na poczatku pracy sprężarki ze zmienną wydajnością (gdy HP=LP) nie wystartue od razu na maxa, po prostu na początku sprezarka startuje z wydajnoscią około 3% - dopiero póxniej w miarę zwiększania różnicy cisnień wydajośc wzrasta.
jackgl napisał(a):i jeżel jest tak jak mówisz (filtro-osuszacz zapchany) to po wyłączeniu sprężarki HP i LP powinny sie bardzo długo wyrównywać (co też zaobserwujemy na manometrach).
Niekoniecznie, ciśnienia wyrównają się pzrez zawór regulujący wydajność sprężarki

jackgl napisał(a):Rasumująć zakładając że mamy czynnika nominalnie, na parownik dostarczamy odpowiednią ilość powietrza to diagnostyka tego układu powinna nam zająć 5 min ??

2,5 bara ta wartość średnia, w praktyce próg moze się zawierać od 1,8 do prawie 3 barów...
  • Odpowiedz

mikoreta

2010-07-16, 06:56:49
Nowy użytkownik
jackgl napisał(a):gajdek419 : jesteś jednym z nielicznych tu, który swoje tezy potrafi uzasadnić wiedzą techniczną (ale to poza tematem)
i jeżel jest tak jak mówisz (filtro-osuszacz zapchany) to po wyłączeniu sprężarki HP i LP powinny sie bardzo długo wyrównywać (co też zaobserwujemy na manometrach).
Rasumująć zakładając że mamy czynnika nominalnie, na parownik dostarczamy odpowiednią ilość powietrza to diagnostyka tego układu powinna nam zająć 5 min ??

mikoreta : Czy po ściągnięciu czynnika podali ile go ściągnieli ?? (tak z czystej ciekawości).
Temp nawiewu 3-4 stopnie czy 13-14stopni ??

Widziałem na maszynie, że w układzie było 900g czynnika. A temperaturę na wylocie z kratek napisałem prawidłową czyli TRZY do CZTERECH st.C.
  • Odpowiedz

Tadeusz4321

2010-07-16, 19:35:18
Top użytkownik
Robert81r napisał(a):Zwykle to oleju dodaje sie tyle ile jest zawarte w cznniku przy odzysku.
Weź pod uwagę osuszacz,który został wymieniony na nowy
  • Odpowiedz

Tadeusz4321

2010-07-16, 19:36:58
Top użytkownik
Twój układ klimatyzacji jest sprawny.Zamykaj posta.
  • Odpowiedz

mikoreta

2010-07-17, 19:46:51
Nowy użytkownik
OK. Panowie, jeszcze raz dzięki za wypowiedzi. Temat do zamknięcia (nie wiem jak Tongue).
Pozdrawiam
Łukasz
  • Odpowiedz

mg

2010-07-17, 20:02:38
Top użytkownik
Temat może być zamknięty tylko po wypowiedzi kolegi BANITA Smile
Liczymy na niego Wink
  • Odpowiedz

jackgl

2010-07-17, 21:36:22
Nowy użytkownik
mikoreta : A temperaturę na wylocie z kratek napisałem prawidłową czyli TRZY do CZTERECH st.C.

Przy 100% świeżego ??
  • Odpowiedz

Tadeusz4321

2010-07-18, 05:42:42
Top użytkownik
mg napisał(a):Temat może być zamknięty tylko po wypowiedzi kolegi BANITA Smile
Liczymy na niego Wink
1000 % racji
  • Odpowiedz
Wstecz 1 2

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa