Jako, że sprawa powoli się klaruje, ponawiam pytanie - czy wciąż potrzebne są oficjalne certyfikaty na obrót substancjami kontolowanymi?
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
Start w biznesie
70 Odpowiedzi, 71435 Wyświetleń|
Tak. Jeśli będziesz miał do czynienia z takimi substancjami.
Rozumiem, że certyfikat to będzie tylko potwierdzeniem wiedzy i świadomości o tych substancjach
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
Wy tu gadu gadu, a ja jasnej odpowiedzi na postawione pytanie nie otrzymałem. I nie obchodzi mnie co to chlorek metylu, bo w pospolitych splitach go nie ma. Pytam czy papier musi być, bo co ja zrobię z czynnikiem to i tak nikt mi nie udowodni. U brata jak przekładali splita z piętra na parter domu to czynnik wypuścili w powietrze bo nie mieli stacji odzysku ze sobą i nie chciało im się bawić bo czas naglił. Byli to fachowcy z dużej firmy, a nie takie łosie jak ja.
najlepiej jak będziesz miał uprawnienia do obrotu czynnikiem (np w COCH)...do tego przydało by się uprawnienia elektroenergetyczne (D,E)...i to wystarczy...polecam jeszcze kursy, szkolenia itd.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-09-17, 11:12:37 przez kubabaku.)
Poczytaj trochę o chłodnictwie...było już na forum więc nie będę wymieniał tytułów. a tak wogóle to najlepiej na początek "nosić narzędzia" u dobrego chłodniarza
Dzięki za konkretne info. Jak już wyżej napisałem zamierzam w zimie porobić jak najwięcej szkoleń. Pracować u kogoś już nie zamierzam, bo się 20 lat napracowałem na kogoś, a chcę zainwestować odszkodowanie za zwolnienie które z roboty dostanę.
Jako, że sprawa się już wyklarowała i będę miał ok.100 tys zł (do wiosny zamierzam odpocząć i się wyszkolić) na zbyciu toteż...
- zdołujcie i zgoicie mój pomysł* - podbudujcie mnie duchowo na nowej drodze życia* * - niepotrzebne skreśl.
na odpoczynek to będziesz mógł sobie pozwolić jak będziesz już trochę wiedział na temat!
szkolenia to rób w międzyczasie , a teraz szukaj zatrudnienia u fachowca, jak do wiosny popracujesz intensywnie to masz szansę na własny start.
forsy na start w branży klimy masz dość -więc powinno być dobrze...
doświadczenia i wiedzy masz zdecydowanie za mało -więc może być źle... rozumiem, że nie chcesz już pracować u kogoś za marne grosze... ale potraktuj taką pracę jako inwestycję -za wiedzę i szkolenie się płaci... -wiec nawet za darmo warto kilka miesięcy u kogoś sensownego porobić -żeby się poduczyć. A za kiepską pensje to jeśli się uczysz -podwójna korzyść -z wiedzy główna -z groszowej pensji na piwo po pracy żeby pracę łatwiej znieść.... głównym zyskiem bywa wiedza...
witam wszystkich. Mam pytanie, posiadam doswiadczenie w klimatyzacjach samocodowych a teraz chcialbym sie instalowac i servisowac klimatyzacje domowe biurowe itp czy dam sobie rade za trzy tygodni jade na kurs 14 dniowy na temat instalacji i servisowania
peen napisał(a):Jako, że sprawa się już wyklarowała i będę miał ok.100 tys zł (do wiosny zamierzam odpocząć i się wyszkolić) na zbyciu toteż...Wszystko dla ludzi próbować zawsze można tylko miasto 30 000 to na samych splitach trudno będzie godziwie zarobić no chyba że jest to bogate miasteczko ja mieszkam w 70 000 ( na wschodzie) mam firmę ponad 20 lat robię chłodnictwo klimatyzację mam bardzo duże doświadczenie robię duże i skomplikowane tematy mam stałych poważnych klientów a mimo to wcale mi się nie przelewa praca ciężka wymagająca i poważnie zastanawiam się nad tym czy nie rzucić tego w ch....ę i nie wyjechać za granicę syn mój pracował ze mną około 6 lat zdobył już spore doświadczenie w między czasie skończył studia informatyczne i stwierdził że chłodnictwo to nie dla niego pracuje teraz jako elektryk w kopalni. Ale jest to moje odczucie próbuj jeśli będziesz miał pytania służę pomocą powodzenia .
Witam a czy myslales o pracy w londyni potrzebuje kogos z doswiadczeniem w klimatyzacjach?
dariuszmaly napisał(a):Witam a czy myslales o pracy w londyni potrzebuje kogos z doswiadczeniem w klimatyzacjach?zależy za ile? frost-ch napisał(a):600 funt na tydz plus nadgodzinydariuszmaly napisał(a):Witam a czy myslales o pracy w londyni potrzebuje kogos z doswiadczeniem w klimatyzacjach?zależy za ile?
miło było by liczyć te pieniądze bez większych zmartwień i w normowanym czasie
ale gorzej było by liczyć dni bez rodziny dariuszmaly napisał(a):mój zięć który pracuje ze mną już 8 lat zapowiedział już wcześniej że około lipca wyjeżdża do Londynu może byłby zainteresowany ja mam jeszcze kilka inwestycji na gwarancji i nie chcę zostawiać klientów bez opieki ale potem chyba też wyjadę niestety jest coraz gorzej i nie widać światełka w tunelufrost-ch napisał(a):600 funt na tydz plus nadgodzinydariuszmaly napisał(a):Witam a czy myslales o pracy w londyni potrzebuje kogos z doswiadczeniem w klimatyzacjach?zależy za ile?
Pracowałem w Londynie w tym sezonie i nie wiem gdzie ty widziales oferte za 600 funtow, dniówki dostaniesz max 100 i to jak bedzie praca bo jak nie to postojowe,
dariuszmaly napisał(a):witam wszystkich. Mam pytanie, posiadam doswiadczenie w klimatyzacjach samocodowych a teraz chcialbym sie instalowac i servisowac klimatyzacje domowe biurowe itp czy dam sobie rade za trzy tygodni jade na kurs 14 dniowy na temat instalacji i servisowania Odpuść sobie zostan lepiej w samochodowce, rady sobie dasz ale z klientami lipa zobacz co sie dzieje na znanym portalu aukcyjnym jak ten rynek jest niszczony, klimy na 1% marzy sprzedaja a montaz to za 500 zl machaja, serwisy po 100zl. nie wiem jak oni funkcjonuja bo odlicz narzedzia ludzi benzyne vat i dochodowy. z reguly takie firmy sa 1 max 2 sezony ale rynek i klientow zepsuja. czasy dobre w klimie minely bezpowrotnie, chyba ze jest sie sporo na rynku to zawsze z serwisow i duzych strzalow przezyjesz ale klienci i tak wejda na neta i sami stopniowo sie krusza
Co prawda to prawda klient coraz gorszy ,a marża w duł
ale są jeszcze ludzie którzy wolą zapłacić i mieć święty spokój. Sam mam takie podejście ze jak coś jest za tanie to nie kupuje. A nie wyobrażam sobie wyżyć tylko z klimatyzacji. Na szczęście w przemyśle działamy poniekąd. coldtherm napisał(a):Co prawda to prawda klient coraz gorszy ,a marża w dułMam takie samo podejście do tematu robię solidnie marża u mnie 45% montaż to min. 1000,- rocznie zakładam około20 szt. są to na ogół klienci którzy mieli już doświadczenia z zakładaczami lub z polecenia no i oczywiście moi klienci niestety dużo klientów urządza kastingi i szuka najtańszej oferty ja osobiście nawet nie odpowiadam a jeżeli klient pyta dlaczego mówię ze moja oferta będzie i tak najdroższa i tak niestety jest jakość niestety nie jest poszukiwana liczy się tylko cena tu i teraz nie dociera do ludzi że jeżeli coś jest zbyt tanie to należ się zastanowić dlaczego? ale to już inna bajka
To wszystko o czym piszecie spowodowane jest tylko i wyłącznie znacznym udziałem szarej strefy ,nieuczciwą konkurencją oraz dużą ilością pseudofachowców,którzy w bagażniku mają całą firmę.
Zupełnie inaczej byłoby gdyby zaczęły być egzekwowane przepisy o certyfikacjach. Myślę,że stanie się to tym pózniej im pózniej my zaczniemy się tego domagać. Taki stan rzeczy jest na rękę zarówno producentom jak i handlowcom ,którzy występują w naszym imieniu w kontaktach z Ministerstwem . Kiedy w końcu zaczniemy głośno mówić,że jest zle w branży?
Kiedy w końcu zaczniemy głośno mówić ,że jest żle w każdej branży w Polsce? Może poza polityką
frost-ch napisał(a):Kiedy w końcu zaczniemy głośno mówić ,że jest żle w każdej branży w Polsce? Może poza politykąCzy inne branże walcząc o swoje interesy interesują się nami?No fakt są takie,to dystrybutorzy urządzeń chłodniczych i klimatyzacyjnych.Pilnują żebyśmy nigdy się nie zorganizowali. Dzisiaj kolejny raz widziałem jak rolnicy blokują krajową 11tkę ,nie zauważyłem żeby na transparentach walczyli o prawa i warunki pracy innych branż.
awax popieram Twoją wypowiedż w poście nr-46 odnośnie certyfikacji.Ale czy należy certyfikować firmy z długoletnią tradycją których właścicielami są osoby z wykształceniem kierunkowym i takowych zatrudniają?Odnośnie Certyfikacji powinny być widełki kto tak a kto nie.A teraz nie piszę o Twojej firmie bo znam internetową historię i staż.Ale chciałbym zadać pytanie.Czy chciał byś być egzaminowany w poważnej sprawie przez osobę mniej doświadczoną od Ciebie.Bo ja nie.A nawet nie widzę satysfakcji z tak uzyskanego certyfikatu.Co do certyfikacji i prawa wykonywania zawodu jestem na tak,ale dla początkujących w tej branży.Moim zdaniem ustawa powinna obejmować podmioty gospodarcze działające mniej niż lat(propozycja lat?)
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
klimatolog napisał(a):awax popieram Twoją wypowiedż w poście nr-46 odnośnie certyfikacji.Ale czy należy certyfikować firmy z długoletnią tradycją których właścicielami są osoby z wykształceniem kierunkowym i takowych zatrudniają?Odnośnie Certyfikacji powinny być widełki kto tak a kto nie.A teraz nie piszę o Twojej firmie bo znam internetową historię i staż.Ale chciałbym zadać pytanie.Czy chciał byś być egzaminowany w poważnej sprawie przez osobę mniej doświadczoną od Ciebie.Bo ja nie.A nawet nie widzę satysfakcji z tak uzyskanego certyfikatu.Co do certyfikacji i prawa wykonywania zawodu jestem na tak,ale dla początkujących w tej branży.Moim zdaniem ustawa powinna obejmować podmioty gospodarcze działające mniej niż lat(propozycja lat?) Leszku,ja też jestem egzaminowany cyklicznie przez osoby,które być może są mniej doświadczone.Oczywiście nie wszyscy.Takie egzaminy zdajemy np przedłużając ważność SEP czy BHP itd itd. Też uważam,że jeżeli zdobyłem kiedyś uprawnienia SEP i aktywnie pracuję w branży to powinny one być automatycznie przedłużane.Nie są i dlaczego u nas miałoby być inaczej? Inna sprawa to to,że ustawa przewiduje certyfikację bez szkolenia i egzaminu dla osób ,które wykażą się doświadczeniem .Nie odrobiłeś lekcji i nie przeczytałeś. Generalnie jednak chodzi mi o to,że spora część szarej strefy nie zainwestowałaby w zatrudnienie wykwalifikowanych osób oraz wyposażenie firmy w wymagane urządzenia.Ci którzy by to zrobili musieliby zacząć stosować uczciwe ceny aby zarobić na te koszty tak jak my. awax napisał(a):Nie wiem jak inni ale ja jestem uzależniony od innych branż takich jak handel mleczarstwo przemysł spożywczy nawet transport i jeżeli oni padają to niestety ubywa mi klientów a certyfikaty uprawnienia zaświadczenia szkolenia i inne bzdury wcale mi nie pomagają są raczej kulą u nogi co do zorganizowania jestem za ale po to żeby ułatwić a nie utrudnić sobie życie przecież szara strefa była jest i będzie i ich certyfikaty i inne przepisy nie obowiązują bo czy ktoś widział przemytnika który płaci cło ? albo złodzieja płacącego VAT? A może powołać jeszcze parę służb np inspekcję chłodniczą lub straż klimatyzacyjną no i jeszcze trochę szkoleń najlepiej co roku płatnych np. po 1500 od pracownika no to napewno branża chłodnicza stanie się dochodowa tylko dla kogo?frost-ch napisał(a):Kiedy w końcu zaczniemy głośno mówić ,że jest żle w każdej branży w Polsce? Może poza politykąCzy inne branże walcząc o swoje interesy interesują się nami?No fakt są takie,to dystrybutorzy urządzeń chłodniczych i klimatyzacyjnych.Pilnują żebyśmy nigdy się nie zorganizowali. |
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY