Może skraplacz JW leży zasypany śniegiem?(żle dobrany układ)
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
|
Może skraplacz JW leży zasypany śniegiem?(żle dobrany układ)
Bez tych "cudów" nie odprowadzisz oleju w pionie.Inaczej musiałbyś zwiększyć prędkość przepływu zmniejszając średnicę rur i wtedy opory byłyby większe.
awax napisał(a):Bez tych "cudów" nie odprowadzisz oleju w pionie.Inaczej musiałbyś zwiększyć prędkość przepływu zmniejszając średnicę rur i wtedy opory byłyby większe.Da się zrobić stosując dwie średnice na tłoczeniu.W zespołach takie rozwiązania są stosowane.Ale przy schładzalnikach tego nigdy nie widziałem.http://www.hvacr.pl/olej-w-instalacjach-sprezarkowych-urzadzen-chlodniczych-i-klimatyzacyjnych
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-03-25, 19:30:01 przez klimatolog.)
klimatolog napisał(a):awax napisał(a):Bez tych "cudów" nie odprowadzisz oleju w pionie.Inaczej musiałbyś zwiększyć prędkość przepływu zmniejszając średnicę rur i wtedy opory byłyby większe.Da się zrobić stosując dwie średnice na tłoczeniu.W zespołach takie rozwiązania są stosowane.Ale przy schładzalnikach tego nigdy nie widziałem. Masz na myśli tłoczenie w funkcji grzania,czy w funkcji chłodzenia?
chyba klimatolog pisze o destylacji zacieru .
Znam inne syfony ale taaaaakie
awax napisał(a):Bez tych "cudów" nie odprowadzisz oleju w pionie.Inaczej musiałbyś zwiększyć prędkość przepływu zmniejszając średnicę rur i wtedy opory byłyby większe. Ja to rozumiem ale czemu takie same w poziomie? awax napisał(a):Czasami obieg chłodniczy się zmienia tak?I to wystarczy do powrotu.klimatolog napisał(a):awax napisał(a):Bez tych "cudów" nie odprowadzisz oleju w pionie.Inaczej musiałbyś zwiększyć prędkość przepływu zmniejszając średnicę rur i wtedy opory byłyby większe.Da się zrobić stosując dwie średnice na tłoczeniu.W zespołach takie rozwiązania są stosowane.Ale przy schładzalnikach tego nigdy nie widziałem.
klimatolog napisał(a):awax napisał(a):Czasami obieg chłodniczy się zmienia tak?I to wystarczy do powrotu.klimatolog napisał(a):Da się zrobić stosując dwie średnice na tłoczeniu.W zespołach takie rozwiązania są stosowane.Ale przy schładzalnikach tego nigdy nie widziałem. No tak się zmienia ale ta zmiana może być po 4 miesiącach i co wtedy? Magazyn oleju w jw
renegat35 napisał(a):Odszranianie co cztery miechy?klimatolog napisał(a):awax napisał(a):Masz na myśli tłoczenie w funkcji grzania,czy w funkcji chłodzenia?Czasami obieg chłodniczy się zmienia tak?I to wystarczy do powrotu.
Sorry zapomniałem
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-03-25, 21:29:41 przez renegat35.)
Choć dziś było dosyć wilgotno i przez 4 godziny nawet się lekko nie zaszroniło to i nie było odszraniania
A co w końcu z tym "U" co opisałem? Rozumiem syfon, olej się zbierze i sprężarka go poderwie a gdzie w tym "U" ma niby się zebrać?
A tobie chodzi o U na rurociągach chłodniczych (tylko w płaszczyźnie pionowej) czy o U na rurociągach ciepłowniczych (pion i poziom zależnie od ilości miejsca) ??? Troszkę się pogubiłem.
jack63 napisał(a):A tobie chodzi o U na rurociągach chłodniczych (tylko w płaszczyźnie pionowej) czy o U na rurociągach ciepłowniczych (pion i poziom zależnie od ilości miejsca) ??? Troszkę się pogubiłem. Chodziło mi o rurociągi ciepłownicze, parowe co widać je jak" lecą" przez miasto do osiedli Bo szukam wytłumaczenia czemu zrobiono identyczne na instalacji chłodniczej w systemie VRV na elektrociepłowni
Odpowiedź w pytaniu, a o ile tobie się rozszerzy rura miedziana podgrzana od 0 do +35 na prostym odcinku wynoszącym 30m ?
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy a nic nie działa,
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a nikt nie wie dlaczego.
I o to mi chodziło
renegat35 napisał(a):I o to mi chodziłoNapisałem-Aby rurociąg sobie podlegał naprężeniom.
Wiem
Raczej aby NIE podlegał naprężeniom od rozszerzalności cieplnej rury. Te U to kompensatory wydłużenia.
jack63 napisał(a):Raczej aby NIE podlegał naprężeniom od rozszerzalności cieplnej rury. Te U to kompensatory wydłużenia. Które nic nie dają gdy są źle zainstalowane uchwyty, mocowania.
No i co? Nikt nie ma dtr do VRV?
centrum szkoleniowe w Poznaniu zapewne ma .
|