Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Nieszczelność instalacji potrzebuje pomocy

60 Odpowiedzi, 49264 Wyświetleń
Wstecz 1 2 3

Darekas

2013-05-04, 08:26:14
Użytkownik
stefanbud napisał(a):Witam

Powiem tak, żeby mieć pewność że nieszczelność jest po stronie złącza kasety lub samego urządzenia bez rozbierania sufitu trzeba by było odłączyć parę rur od agregatu i z pominięciem zaworków serwisowych dokonałbym próby przy pomocy azotu. Nie ufam tym zaworkom(może się okazać że azot nigdzie się nie ulotnił). W ogóle robienie próby szczelności po zabudowie urządzenia robi nieprzyjemny klimat. Teoretycznie firma montująca powinna prosić o przygotowanie im dostępu żeby mięć możliwość dokonania uszczelnienia. Ktoś źle opracował harmonogram prac. Za dużo paplania a za mało działania...

Pozdrawiam

O których zaworkach serwisowych piszesz tych w jednostce zewnętrznej.

Co do firmy to już nie chce mi się na ten temat pisać ale sam chciałem żeby przed zabudową K-G zrobić próbę szczelności ale usłyszałem że jest to zbyteczne

Poza tym dobra firma powinna tak zamontować kaseton żeby mieć dostęp serwisowy do kasetonu albo nie montować go wcale.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-05-04, 08:29:27 przez Darekas.)
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-05-04, 14:51:21
Top użytkownik
Reklamacja.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

awax

2013-05-04, 16:57:04
Top użytkownik
Ale przecież to firma z autoryzacją producenta.
Właśnie m.in. dlatego powinno się jak najszybciej wprowadzić wymóg certyfikacji firm.Na szczęście już prawdopodobnie w tym roku do tego dojdzie.
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-05-04, 17:19:43
Top użytkownik
Jest takie przysłowie.Czym wojujesz to od tego giniesz.Wczoraj był bardzo fajny program o władzy.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

wallygator

2013-05-06, 04:32:55
Użytkownik
Z tego co widać nie masz jeszcze łączeń zagipsowanych więc jaki problem zdjąć płytę??? A tak swoją drogą już nie raz spotkałem się z autoryzowanym serwisem (nawet u siebie w firmie) gdzie ludzie nie mieli pojęcia jak zmierzyć przegrzew.
"Uuu Panie czynnik się zużył trzeba uzupełnić."
  • Odpowiedz

Darekas

2013-05-06, 11:37:28
Użytkownik
wallygator napisał(a):Z tego co widać nie masz jeszcze łączeń zagipsowanych więc jaki problem zdjąć płytę??? A tak swoją drogą już nie raz spotkałem się z autoryzowanym serwisem (nawet u siebie w firmie) gdzie ludzie nie mieli pojęcia jak zmierzyć przegrzew.

Już dawno jest wszystko zagipsowane tylko zdjęcia były zrobione jak nie było jeszcze gładzi.
  • Odpowiedz

Darekas

2013-05-08, 06:52:22
Użytkownik
Wysłałem zapytanie do firmy Daikin jakie maksymalne ciśnienie można podać na jednostki wewnętrzne i agregat przy probie ciśnieniowej

Dostałem taką odpowiedź "wszystkie jednostki na czynnik R410A mają maksymalne ciśnienie pracy 40bar.
Przy takim ciśnieniu należy też wykonywać próbę ciśnieniową. "

W tym wątku prawie wszyscy podwali wartość ciśnienia 25bar podczas próby ciśnieniowej.

Czy są jakieś wytyczne jak należy wykonać próbę szczelności tzn przy jakim ciśnieniu i przez jaki okres czasu?
  • Odpowiedz

freegass

2013-05-08, 07:18:15
Użytkownik
Przejrzałem ten wątek tylko z czystej ciekawości i nie mam zielonego o co tu chodzi.
Kolego wybrałeś nierzetelnego wykonawcę, a problemami niepotrzebnie obciążasz niewinnych użytkowników forum.
Za późno na poszukiwanie informacji i technicznych szczegółów. W tej chwili wzywasz wykonawcę do usunięcia usterek na jego koszt wraz ze wszystkimi pracami dodatkowymi, które są niezbędne do ich usunięcia. Jeśli wykonawca mówi nie, wysyłasz wezwanie przedsądowe z wyznaczonym terminem zakończenia prac. Po upływie terminu bierzesz firmę, która doprowadza wszystko do ładu, wystawia fakturę za którą płacisz i z tym idziesz do sądu. Pobujasz się od kilku miesięcy nawet do 2-3 lat, poniesiesz koszty postępowania, biegłych, pełnomocników itp. Dostaniesz korzystne orzeczenie i tytuł wykonawczy, u komornika na początek wyłożysz kilka stówek i wszystko się dobrze skończy, jeśli dłużnik w międzyczasie z prężnej firmy z tradycjami i potencjałem, o czym zapewnia na swojej kolorowej stronie internetowej, nie przeistoczył się w jednoosobową firmę bez grosza z długami w ZUS i US. Wówczas tak naprawdę uświadomisz sobie to co czujesz już teraz - wybrałeś niewłaściwych ludzi do prostej roboty (jest jeszcze możliwość, że to ty jesteś tym wykonawcą...)
PS Nikt nie zwrócił uwagi, że kaseta jest źle zamontowana w stosunku do połaci sufitu.
  • Odpowiedz

crocens

2013-05-08, 08:25:16
Top użytkownik
nie chciało mi się rozpisywać ale freegas napisał wszystko i na temat. Wzywasz firmę, pilnujesz aby zrobiła próbę ciśnieniową na 40bar, 24h. TY odbierasz próbe i podpisujesz protokół, i tyle. Nalezy zwrócić uwagę na różnicę temperatur gazu(!) podczas nabijania i odbierania próby (przy 40bar i około 20*C przy nabijaniu to mniej więcej 0,12bar na każdy stopień w zakresie +/- 5*C)
.
  • Odpowiedz

Darekas

2013-05-08, 08:29:32
Użytkownik
freegass napisał(a):Przejrzałem ten wątek tylko z czystej ciekawości i nie mam zielonego o co tu chodzi.
Kolego wybrałeś nierzetelnego wykonawcę, a problemami niepotrzebnie obciążasz niewinnych użytkowników forum.

PS Nikt nie zwrócił uwagi, że kaseta jest źle zamontowana w stosunku do połaci sufitu.

Co Ty wogóle wypisujesz??????

Własnie odwrotnie od niektórych użytkowników forum otrzymałem pomoc za co im dziękuje.

Informację o 40 bar podałem jako ciekawostkę
Kto będzie chciał skorzysta z tego co sam się przy okazji dowiedziałem.

U mnie obecnie trwa próba zegar stoi na 29bar od poniedziałku i nawet wskazówka nie drgnie.

Może napisz lepiej ile dni może stać instalacja pod takim ciśnieniem.

Jak uda się mi wszystko zakończyć napiszę gdzie był przeciek.

A dlaczego kaseta jest źle zamontowana w stosunku do połaci sufitu?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-05-08, 08:30:49 przez Darekas.)
  • Odpowiedz
Wstecz 1 2 3

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa