Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Spotkanie w Szczecinku

105 Odpowiedzi, 96894 Wyświetleń
Wstecz 1 2 3 4 5 Dalej

awax

2012-04-16, 18:41:20
Top użytkownik
Miałem dzisiaj okazję zapoznać się z cennikiem usług w branży ogrzewnictwa,oto on:
http://www.serwis-unitherm.com.pl/cennik.php
Może przemyślicie sobie Koledzy pewne sprawy i zastanowicie się dlaczego niektóre grupy zawodowe mogą zadbać o swój interes?
  • Odpowiedz

mentor12

2012-04-16, 18:50:05
Top użytkownik
Daleko się nie zagłębiając są przed nami nie musząc wyciągać drabiny robiąc przegląd.
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."

Tom Peters
  • Odpowiedz

AS

2012-04-16, 18:53:40
Zaawansowany użytkownik
"upewnij się, że serwisant posiada ew. uprawnienia chłodnicze"......świat się kończy.
  • Odpowiedz

awax

2012-04-16, 18:58:04
Top użytkownik
Po prostu oni wejdą w zakres klimatyzacji i chłodnictwa,a my dalej będziemy się spierać czy montaż za 350,czy za 500
  • Odpowiedz

mentor12

2012-04-16, 19:20:14
Top użytkownik
awax napisał(a):Po prostu oni wejdą w zakres klimatyzacji i chłodnictwa,a my dalej będziemy się spierać czy montaż za 350,czy za 500
A dlaczego firmy branżowe nie utrzymują ceny idąc po kosztach?Nie będąc w temacie zrobię przetarg.Czy najniższa oferta jest konkurencyjną?.Moim zdaniem by najmniej podejrzliwą.Prawda jest taka że hydraulik jest nie obliczalny i nie bojący się wyzwań podbierając robotę i nie mając świadomości nad odpowiedzialnością jej wykonania.Chyba zacznę myśleć po wielu latach nad zmianą kierunku zawodowego.Czy oby nie jest tak że chłodnictwo w ciepłownictwie nie jest zaklejeniem dziury w roku?Przecież możemy robić tak samo jak oni latem uprawiać chłodnictwo a latem ogrzewnictwo.No ale do puenty wątku.Chłodniarz ma swój honor w rywalizacji zawodowej.A dobry i szanowany ciepłownik nie potrzebuje sobie dorabiać na boku będąc dobrym w tym co robi.
Pozdrawiam.
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."

Tom Peters
  • Odpowiedz

mg

2012-04-16, 19:39:58
Top użytkownik
Szanuje dobrych ciepłowników, szanujmy się i my.
  • Odpowiedz

mg

2012-04-16, 19:49:09
Top użytkownik
Tych niemam na myśli
  • Odpowiedz

awax

2012-04-16, 19:50:14
Top użytkownik
Tu nie chodzi o wchodzenie w naszą branżę,zwłaszcza,że to jest energetyka w obu przypadkach.
Mi chodziło o to ,że nie ma tam takiego bałaganu i wolnej amerykanki jak w klimatyzacji.
  • Odpowiedz

mg

2012-04-16, 19:52:38
Top użytkownik
Może dlatego że ciepłownictwo jest starsze (ogrzewanie jaskiń itp) Smile
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-04-16, 19:53:23 przez mg.)
  • Odpowiedz

awax

2012-04-16, 19:56:19
Top użytkownik
Myślę,że raczej dlatego iż tam pewne wymagania są rygorystycznie przestrzegane.
To tylko u nas jest tak,że agregaty kilkudziesięciokilowatowe nie są odbierane protokołem pomimo,że powinny.
Po prostu ogólna dezinformacja
  • Odpowiedz

mentor12

2012-04-16, 19:59:41
Top użytkownik
mentor12 napisał(a):My ich szanujemy nie wpierdalając się w dziedzinę.Czy oni nas? Smile
mg Ciepłownictwo a ciepłownictwo.Są kierunki.Główny Energetyk Kraju .Energetyka jest pojęciem ogólnym.Energetyk zakładu energii cieplnej nie oznacza że poradzi sobie na stanowisku kierowniczym zakładu energetyki prądowej Smile Smile

Tom Peters
  • Odpowiedz

awax

2012-04-16, 20:03:15
Top użytkownik
nie piszmy pracy dyplomowej na temat klasyfikacji zawodów.
Ten temat dotyczy spotkania 21 w Szczecinku i o cenach w ciepłownictwie napisałem jedynie aby pokazać ,że można coś zrobić,ale trzeba razem
  • Odpowiedz

mg

2012-04-16, 20:25:15
Top użytkownik
awax napisał(a):Po prostu ogólna dezinformacja

Problemem jest nawet z rejestracja firmy, musimy się podpinać przy wyborze PKD pod zgoła odmienne branże.
Wpisałem chyba osiem nr aby jako tako dopasować działalność do istniejących PKD.
Branża chłodnictwo w świetle prawa nie istnieje?.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-04-16, 20:26:51 przez mg.)
  • Odpowiedz

mentor12

2012-04-16, 20:34:04
Top użytkownik
AS Świat się kończy tak samo jak powiedzenie. Niech każdy robi to do czego został stworzony. Smile

Tom Peters
  • Odpowiedz

awax

2012-04-16, 20:34:24
Top użytkownik
W klasyfikacji zawodów jesteśmy najczęściej "podpinani" pod budownictwo oraz "inne niesklasyfikowane"To nieporozumienie wynikające z braku wiedzy autorów tych klasyfikacji oraz ,a może przede wszystkim braku upominania się o takowe.
  • Odpowiedz

mentor12

2012-04-16, 20:49:22
Top użytkownik
A kto montował pierwszym prezydentom-premierom-ministrom?Znacie tą firmę?
a czy ktokolwiek widział tą robotę u tych pierwszych?Nie dziwię się że jesteśmy w takiej klasyfikacji Sad

Tom Peters
  • Odpowiedz

awax

2012-04-16, 20:59:17
Top użytkownik
Nie narzekajmy.Narzekać to moglibyśmy gdybyśmy cokolwiek robili w tym kierunku.
Co będzie dalej zależy tylko od nas
  • Odpowiedz

AS

2012-04-16, 21:05:24
Zaawansowany użytkownik
mentor12 napisał(a):AS Świat się kończy tak samo jak powiedzenie. Niech każdy robi to do czego został stworzony. Smile

KolegoTy to wiesz i ja to wiem, tylko wytłumacz to tym, z których cytat został zaczerpnięty.
  • Odpowiedz

mentor12

2012-04-16, 21:07:07
Top użytkownik
Ja przerzucę się na ogrzewnictwo pl. doznając olśnienia Smile

Tom Peters
  • Odpowiedz

mentor12

2012-04-16, 21:11:05
Top użytkownik
AS pewnych rzeczy w danym środowisku nie da się wytłumaczyć w sposób racjonalny Wink

Tom Peters
  • Odpowiedz

awax

2012-04-17, 17:57:23
Top użytkownik
awax napisał(a):Zarząd KCICHIK przygotowuje zapytanie z którym Walne zwróci się do Ministerstwa o interpretację wszystkich obowiązujących nas aktów prawnych oraz wyjaśnienie w jakim terminie zostaną wprowadzone pozostałe wymagane przepisami UE.
Proszę o ewentualne sugestie co powinna zawierać powyższa interpelacja
  • Odpowiedz

awax

2012-04-18, 07:00:43
Top użytkownik
awax napisał(a):
awax napisał(a):Zarząd KCICHIK przygotowuje zapytanie z którym Walne zwróci się do Ministerstwa o interpretację wszystkich obowiązujących nas aktów prawnych oraz wyjaśnienie w jakim terminie zostaną wprowadzone pozostałe wymagane przepisami UE.
Proszę o ewentualne sugestie co powinna zawierać powyższa interpelacja
  • Odpowiedz

awax

2012-04-18, 18:21:35
Top użytkownik
awax napisał(a):Witam
Cieszę się z kolejnych zgłoszeń i myślę,że jeszcze kolejne osoby zdecydują się przyjechać.
Może się powtarzam ,ale przypominam że udział w spotkaniu nie oznacza obowiązkowej przynależności do Stowarzyszenia.Każdy moze podjąć decyzję czy chce zostać członkiem Krajowego Centrum Innowacji Chłodnictwa I Klimatyzacji.
Centrum prowadzi działalność dla wszystkich zainteresowanych z naszej branży,nie tylko dla swoich członków.
W Centrum oraz wśród osób wybierających się na spotkanie 21.04 jest sporo osób o bardzo wysokich kwalifikacjach i z dużym doświadczeniem praktycznym.Piszę o tym ,gdyż w Polsce naprawdę nie ma wielu takich fachowców i osoby o niewielkim doświadczeniu od nich właśnie mogą nauczyć się więcej niż na jakichkolwiek szkoleniach,kursach itp.Dlatego warto aby Koledzy rozpoczynający przygodę z klimatyzacją rozważyli również ewentualny swój przyjazd.
Spotkanie nie ma na celu weryfikacji czy też oceny kwalifikacji kogokolwiek.
Nie należy się wstydzić braku doświadczenia zawodowego,wstydem jest wykonywanie go bez chęci podnoszenia kwalifikacji .
  • Odpowiedz

mentor12

2012-04-18, 21:06:15
Top użytkownik
Myślę że ci doświadczeni o których wspomniałeś mają więcej do stracenia niż ci nie doświadczeni tam się nie pokazując do zyskania Smile To moje zdanie a każdy może mieć inne.Czym więcej innych zdań tym prawda jest bardziej oczywista. Smile

Tom Peters
  • Odpowiedz

awax

2012-04-19, 16:03:21
Top użytkownik
Sądzę ,że nikt nie straci ,a wszyscy mogą na tym tylko zyskać.
Najbardziej faktycznie najmniej doświadczeni
Pozdrawiam
  • Odpowiedz
Wstecz 1 2 3 4 5 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa