Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Instalacja klimatyzacji w Krakowie - kilka pytan

6 Odpowiedzi, 7082 Wyświetleń

Bartek

2006-09-20, 09:58:56
Nowy użytkownik
Witam,

Chcialem zamontowac klimatyzacje w dwoch pomieszczeniach - 38m2 (salon z aneksem kuchennym) i 15 m2 (sypialnia).
Najlepszy bylby chyba uklad multi-split, z jedna jednostka zewnetrzna i dwoma wewnetrznymi. Zalezaloby mi na tym, zeby klimatyzacja mogla pobierac po czesci powietrze z zewnatrz, zeby nie robilo sie duszno przy zamknietych oknach.
Na jakie klimatyzatory warto zwrocic uwage? Fujitsu, Daikin, LG - jakie inne moglibyscie polecic?

Mieszkanie jest obecnie na etapie budowy i zastanawiam sie czy warto by bylo juz teraz przygotowac cos pod katem klimatyzacji (prad do wszystkich jednostek, korytka w scianach, etc) ? Czy warto miec osobny bezpiecznik na klimatyzacje?

Czym roznia sie wewnetrzne elementy nascienne od podsufitowych? Ktore lepiej wybrac?

Czy element zewnetrzny moze byc polozony nizej niz te zamocowane na scianach w pokojach?

Czy moc elementu zewnetrznego musi wynikac z sumy zapotrzebowania na moc elementow wewnetrznych, czy tez moge zalozyc, ze nie bede klimatyzowal obu pomieszczen na raz i dopasowac moc do wiekszego pomieszczenia?

Okna z pomieszczen patrza na zachod i rowniez od tej strony, na balkonie, bedzie zamontowana sprezarka.
Czy trzeba ja jakos zadaszyc, zeby nie przegrzala sie w promieniach zachodzacego slonca, czy nie trzeba sie tym przejmowac? :-)

Czy mozecie mi polecic godna zaufania firme, ktora instaluje klimatyzacje w Krakowie?

z gory dziekuje za pomoc i pozdrawiam
Bartek
  • Odpowiedz

YN

2006-09-20, 19:01:53
Użytkownik
Szanowny Bartku.. Panie Bartku
Przede wszystkim to nie będzie żaden multisplit tylko tzw. dublet.
A teraz po kolei... Nie jestem w tej chwili powiedzieć jaka firma oferuje jednostki podwójne z możliwością zewnętzrnego poboru powietrza. Od razu zaznaczę, iż tego typu klimatyzatory POJEDYNCZE pobierają z zewnątrz ok. 20-25% powietrza obiegowego.
Według mojej obecnej oceny łączna moc chłodnicza urządzenia powinna wynosić ok. 6,0kW. 4,50kW w salonie z aneksem jadalnym (przy okresowo pracującym wyciągu nadkuchennym) i maksymalnie 1,50kW w sypialni (chłodzenie jest funkcją wieku jej użytkowników...?).. sorry.
Jeśli chodzi o propozycję firmy, to muszę powiedzieć, iż mam pewien dylemat. Otóż znam wiele firm, personalnie i te, które Pan wymienił jak gdyby zamykają pewien obszar technologii od dobrej do super dobrej. Pytanie nasuwa się takie: czy warto płacić za super technologię, której tak na prawdę się nie wykorzystuje ani nie odczuwa jakości jej działania w zakresie komfortu termicznego.
O markach klimatyzatorów już coś powiedziałem. A teraz naważniejsze!!!!!! Jaka firma będzie urządzenia montowała, jakie ma referencje i czy ma certyfikat montażowy i serwisowy Głównego Dystrybutora danego producenta urządzenia na Polskę.
Mam nadzieję, iż coś sensownego podpowiedziałem. Jeśli będą jakieś pytania czy też wątpliwości z przyjemnością służę radą.
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

awax

2006-09-20, 19:42:15
Top użytkownik
Witam.
Uzupełniając:
Jednostka zewnętrzna może być niżej,nie ma potrzeby zadaszania,wydajność lepiej przyjąć maksymalną zwłaszcza,że nie uniknie Pan wymiany powietrza z pozostałymi pomieszczeniami,a koszt nie będzie wiele wyższy.
Pisze Pan,że mieszkanie jest na etapie budowy i z pewnością posiada zaprojektowany jakiś system wentylacji ,w który zbytnio nie można ingerować.
Kończąc proponuję zaprosić przedstawicieli n.p.wymienionych przez Pana firm i pomijając,że każdy będzie przekonywał o zaletach sprzedawanych urządzeń to na pewno rozwieje również wiele wątpliwości.
Osobiście jestem zwolennikiem "średniej półki"lecz w przypadku sypialni duże znaczenie będzie miał poziom "hałasu"chociaż słuch także często z wiekiem się pogarsza.
Najlepiej jest aby firma ,która Panu sprzeda urządzenie również je zamontowała przez co będzie samodzielnie odpowiadać za efekt końcowy.
Jeszcze jedno z pewnością dobrze jest zamontować część instalacji w trakcie budowy.
Pozdrawiam.
  • Odpowiedz

YN

2006-09-20, 20:05:06
Użytkownik
Brawo!!!!
Patrz powyżej.
  • Odpowiedz

YN

2006-09-20, 20:25:30
Użytkownik
Szanowny Panie Bartku
Nie podpowiedziałem Panu jaki typ jednostki wewnęrzrnej byłby korzystny i w jakim przypadku. Pytałał Pan o możliwość zastosowania jednostki podsufitowej, jak sądzę w tym dwuczęściowym pomieszczeniu. W większości przypadków jest to najbardziej korzystne rozwiązanie pod względem "rozprowadzenia" chłodnego powietrza w pomieszczeniu. Najczęściej jednak występuje tu problem odprowadzenia skroplin i możliwości montażu pod stropem.
W tego typu jednostkach strumień chłodnego powietrza jest tzw. strugą "przyklejoną" do stropu (zjawisko strumienia Coanda), który relatywnie z niewielką prędkością (cicha praca wentylatorów) laminarnie rozchodzi się w znacznej części pomieszczenia.
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Jonnie

2006-10-27, 09:22:34
Nowy użytkownik
Dzień dobry : )

W odpowiedzi na: "Czy mozecie mi polecic godna zaufania firme, ktora instaluje klimatyzacje w Krakowie?
":

mogę polecić takie firmy jak: Constans, Ika-Technik, ZIS, Womar, HTEP....
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa