witam mam pytanie dzwonił do mnie klijent i twierdzi ze elektryk coś pomieszał i popalił prawie wszystkie urządzenia w aptece podobno pojawiło się napieńcie na uziemieniu ja miałem klimy wyłączone esami ale skoro napięcie pojawło się na kolorowym lub niebieskim kablu to raczej nie było szans dla nich poniewasz klijent mówi ze klima nie dzała jak myślicie czego się spodzewać tylko bezpieczniki czy płyty też poszły nie byłem jeszcze sprawdzić wybieram się w następnym tygodniu Klimatyzatory są firmy maqłej Pozdrawiam
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
napięcie na uziemieniu
13 Odpowiedzi, 10782 Wyświetleń|
Możesz się spodziewać wiele:
-od popalonych ścieżek na płytce sterowniczej, przez spalone bezpieczniki i ostatecznie możesz zastać na płycie wielką wypalona dziurę. Chociaż życzę tobie tylko spalonych bezpieczników. ![]() Pozdrawiam
wiele razy z tym sie spotkałem i przewaznie warystory sie paliły wraz z bezpiecznikami bo poto w klimach one są jak i wielu innych urzadzeniach
mały koszt naprawy powodzonka
Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą. /Paulo Coelho/
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2008-11-09, 18:51:48 przez monterod2002.)
skoro mówisz ze miales je wyłączone esami może wystarczy je włączyc a jak masz odrobine szczescia to bedą działac bo wkoncu nie powinno w takim wypadku byc różnicy potęcjałów aby coś upalic.
powodzenia
Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą. /Paulo Coelho/
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2008-11-09, 19:02:49 przez monterod2002.)
no zobaczymy jak to bendze podjade w następnym tygodniu, podejżewam warystory właśnie. jak upaliło całą płyte to znajde 3 prędkości wentylatora grzanie chłodzenie i strrownik zamontuje pomijając płyte w klimie. babka bendze musiała się przyzwyczaić do sterownika ściennego ,zamiast pilota dam znać jak już tam bende pozdrawiam
Witam Przepraszam że przerywam cisze w eterze. Chciałbym nadmienić ze byłem na awarii, naprawiłem 2 sztuki z 4 , ponieważ 2 to zwykłe klimy a następne to invektery w zwykłych wiadomo zlutowałem ścieżki zabezpieczeń, a inverter to szkoda gadać elektronika się posypała , kondensator można zbierać na całej klimie postanowiłem wymienić na zwykłe splity. czyli wszystko się zgadza tak jak pisałem w innych postach . Inverter jest dla bogatych i nie przeszkadza im ze piorun walnie i wszystko popali stać ich na 2 a my szczęśliwi znów za montaż kasujemy. sory ja wole zwykłe. nie rozczaruje klienta ze nie opłacalny koszt naprawy. podejrzewam ze znów kogoś uraziłem mam prośbę bez linczu tym razem he he he.
Ale dlaczego klient ? Elektryk zawinil...
Zrob zdjecie tej elektroniki.
skoro na zero poszło 240 zrobiło to nam prawie 500 to takie napięcie poszło na klimy. I tak w INVERTEżE KONDENSATOR WYBUCH WIADOMO ZA NIM JEST FALOWNIK też sie sypnął. Podejrzewam ze poszła też sprężarka, dałem sobie spokój, poszedłem do zwykłych splitów tam sprawa prosta ,zlutowałem termik przy transformatorze.
to jednak miałeś włoczone eski i napiecie nie poszlo na uziemienie lecz na zero i miałeś pecha bo na zero dał ci drugą faze
faza1 (240)+ faza2(240) =400V=upalony inverterek=nastepny montarz=kasa dlaczego mi jeszcze nikt inverterka nie upalił pozdrawiam wszystkich elektryków
Witam dokładnie tak było, nic dodać nic ująć .OTO CAłA HISTORIA.
Ja też dzięki elektrykowi niedawno zarobiłem kase bo w gniazdku 230V było 400V Dobrze że się w pore skapowałem bo i ja bym stracił sprężarke.
Klima-cool napisał(a):skoro na zero poszło 240 zrobiło to nam prawie 500 monterod2002 napisał(a):faza1 (240)+ faza2(240) =400VAle panowie zawyżacie ![]() Tak dalej pójdzie to będziemy mieć 300V w gniazdkach ![]() Przypominam że obecnie jest 230V na jednej fazie i 400V międzyfazowego.
z dotychczasowych 220/380 V napięcie podwyższone do 230/400 V ±10%.
czyli zmieściłem sie w normie :-)))))) jejku mała pomyłka nie czepiaj sie szczegułów pozdrowionka
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY