Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Inverter Samsung, grzanie przy 0 st.

33 Odpowiedzi, 32441 Wyświetleń
1 2 Dalej

dariuszd1

2008-11-27, 13:55:30
Nowy użytkownik
Proszę o sugestie czego może dotyczyć poniższy problem.
Ostatnio przy spadku temp do 0 stopni po włączeniu grzania prawie ciągle i szybko wywala na klimatyzacji błąd o numerze: E2-37. Sprężarka wtedy natychmiast wyłącza się i po jakiejś dłuższej przerwie ponownie załącza. Proszę natomiast nie skupiać się czytając to na numerze błędu, chyba, że ktoś z Państwa posiada jego opis, tylko na opisie działania klimatyzacji.
Jednocześnie przy temp zewn. 0 st. może dwukrotnie po kilku min pracy, z klimy leciało bardzo ciepłe powietrze, czyli potrafiła przy tej temp. odpowiednio sprężyć czynnik, natomiast przy następnych próbach włączenia urządzenia w kilkunastu min. odstępach czasowych i przy takiej samej temp. zewn. leci w pokoju co najwyżej letnie powietrze albo zimne, podczas gdy sprężarka osiąga już dość wysokie obroty-następnie najczęściej kończy się jej praca nagłym zatrzymaniem.
Mam obawy, że w układzie jest poprostu zbyt mało czynnika ale możliwe, że się mylę. Zachowanie sprężarki również daje do myślenia, ponieważ zaczyna normalnie pracować, następnie zwiększa obroty do pewnego momentu, pracuje jakiś czas i nagle się zatrzymuje-wtedy tez słychać nagłe spuszczenie sprężonego czynnika z powrotem do instalacji. Jednak wydaje mi się, że przy 0 stopni, kiedy urządzenie może pracować do -15st., powinno w trybie grzania wiać w miarę ciepłym powietrzem.
Jeszcze jedna obserwacja: otóż przy tej samej temperaturze 0st. postanowiłem odwrócić obieg i włączyć chłodzenie na parę min, żeby sprawdzić czy wszystko w porządku. Chłodzenie działało normalnie bez żadnych problemów. Jakież było moje zaskoczenie, gdy po chłodzeniu przełączając na grzanie z nawiewu w pokoju po chwili uderzyło gorące powietrze (to nadal przy temp. zewn 0 st), pracowała tak kilkanaście nim bez żadnych problemów. Po wyłączeniu i ponownym włączeniu nastąpił powrót do pierwotnego opisu. Znów sprężarka pracuje dość szybko, z klimy leci praktycznie zimne, najwyżej letnie powietrze..
Dziś na zewnątrz jest 5st., włączyłem grzanie. Bez problemu po chwili zaczęła normalnie i mocno grzać.
Proszę o wyjaśnienia, czy to wina zbyt małej ilości czynnika w układzie, który w niskiej temp się dodatkowo kurczy i nie ma czego sprężać? Dziwne jest dla mnie, że przy 3, 4st. jest wszystko ok, a przy 0st nagle koniec grzania i wydajność spada o ponad 90%, a dodatkowo występują dziwaczne objawy opisane powyżej.

pozdrawiam,
Darek.
  • Odpowiedz

senior

2008-11-27, 14:16:08
Zaawansowany użytkownik
ciśnienia , jakie są na grzaniu?
  • Odpowiedz

monterod2002

2008-11-27, 17:55:46
Zaawansowany użytkownik
czy jednostka zewnęczna ci sie nie zaladzała i nie właczalo ci się jej odladzanie
kilka dni temu miałem podobny problem i tak było
ciśnienie też należalo by sprawdzic
pozdrowionka
Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą. /Paulo Coelho/
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2008-11-27, 18:14:15 przez monterod2002.)
  • Odpowiedz

dariuszd1

2008-11-27, 18:22:35
Nowy użytkownik
Dziękuję za pierwsze odpowiedzi.
Nie posiadam informacji dot. ciśnień, jestem użytkownikiem i mogę to zjawisko opisać jedynie obserwując działanie klimatyzacji.

Jednostka zewn. nie zaladza się, za kródko po włączeniu pracuje, żeby tam się cokolwiek zdążyło zaladzać. Dodatkowo jak bym miał przedstawić charakterystykę ciepła za pomocą linii, to od włączenia przy temp. 0 st. do momentu wyłączenia sprężarki jest to linia pozioma-tu nie ma ciepła na początku, tylko jednostajne letnie, a czasem poprostu zimne powietrze. I jak pisałem powyżej, dziś przy temp teraz ok 4 st, ten problem już zupełnie nie występuje, czyli klima grzeje mocno po włączeniu, a sprężarka sobie płynnie reguluje obroty z wyższych na początku, do niskich, na których potem pracuje utrzymując temp. w pomieszczeniu.
Czy przy temp. 0st. może mieć miejsce zjawisko jakiegoś zamarzania czynnika, czy może staje się on jakiś mniej płynny, a bardziej kleisty...?
Zaobserwowałem, że przy zerowej temp. sprężarka wyła na wysokich obrotach, jakby chciała ale nie miała już po chwili czego dalej sprężać...?
  • Odpowiedz

Alpak

2008-11-27, 19:02:15
Użytkownik
Mozliwe ze jest wilgoc w ukladzie i zamarza na zaworze lub kapilarze.
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2008-11-28, 06:49:30
Top użytkownik
Witam

Kolego Dariuszd1 wezwijcie serwis danego urządzenia i nie napychajcie się wiedzą niepotrzebną ponieważ gołymi rękoma nic nie zdziałacie przy instalacji klimatyzatora. Mam lekkie wrażenie że sami sobie zainstalowaliście ten klimatyzator i serwis też za darmo nic nie pomoże. A może się mylę? To moja sugestia.

Pozdrawiam Smile
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

dariuszd1

2008-11-28, 10:40:19
Nowy użytkownik
Nie instalowałem sam, mam serwis, tylko niestety działa on nieco opieszale, tzn. przesłałem szczeg. informację 5 dni temu-do tej pory nie odpowiedzieli. Klimatyzacja jest jeszcze na gwarancji, więc nie wiem czy na tym etapie usługa serwisowa jest płatna, czy nie. Wydaje mi się, że nie dlatego tak się ociągają. Te informacje zdobyte na forum pozwalają mi również ocenić późniejsze profesjonalne podejście serwisu-w końcu nie jest on jedyny na świecie.

A co do możliwości wilgoci u układzie, to byłaby dość prawdopodobna przyczyna i ciekawa wskazówka. Tłumaczyłaby ona brak działania urządzenia w niskich temp. A jeżeli jest taka przyczyna, to jaki jest mechanizm postępowania oraz, jeżeli taka wilgoć zakładamy, że była w układzie od momentu jego napełnienia, to jak wpływa to na jego pracę?

I jeszcze jedno.. Obecnie jest ciepło i wszystko działa, czy mój serwis jeżeli się odezwie powinien przyjeżdżać teraz, czy jak problem występuje czyli przy temp ujemnych?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2008-11-28, 10:47:28 przez dariuszd1.)
  • Odpowiedz

monterod2002

2008-11-28, 18:04:47
Zaawansowany użytkownik
współczuje serwisantom teraz tej klimy , ja juz tak miałem ,klijent sie oczytał naoglodał a póżniej mnie uczył montarzu , doszło do kłótni jak mi kazał zamontować rurki o grupszej średnicy bo twierdził ze na tak ciekich rurkach nie bedzie pracowało dobrze
zebrałem klamoty i wyszłem i już nigdy nie wróciłem
WIEC WEZWIJ SERWIS A NIE SZUKAJ POMOCY NA FORUM SKORO I TAK TEGO NIE ZROBISZ
Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą. /Paulo Coelho/
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2008-11-28, 18:06:19 przez monterod2002.)
  • Odpowiedz

dariuszd1

2008-11-28, 23:54:39
Nowy użytkownik
Czyli najlepiej, żeby klienci byli ciemną masą, tępo wpatrzoną i wsłuchującą się w serwisanta..? Wybacz ale jako klient mam prawo wiedzieć na co serwisant powinien zwrócić uwagę oraz mam prawo być ciekawym potencjalnych przyczyn takiego działania mojej klimatyzacji i innych sprzętów. Egipt i zaćmienie słońca, to już nie te czasy. Rozumiem jednak, że z takim klientem jest najłatwiej, nie sądzę również jednak, że unoszenie się dumą i trzaśnięcie drzwiami jeżeli jest się fachowcem, to najlepsze rozwiązanie.
Otóż jak mówiłem wcześniej wezwałem serwis już w poniedziałek-obecnie po wczorajszym ponagleniu nadal milczenie. Zobaczymy, co będzie w next poniedziałek. Mam nadzieję, że nie czekają aż skończy się zima.
Wiesz, Twoja wypowiedź jak niestety często na tym forum, jest w stylu: "nie gadaj Tołdi mi tu nie gadaj, jam jest najmądrzejszy na świecie, wiedza ta nie dla Ciebie przeznaczona, nie staraj się czegokolwiek zrozumieć, tylko wezwij serwis.." Otóż z tego, co się orientuję, nie jest to forum wyłącznie dla monterów klimatyzacji, tylko dla wszystkich. Jednocześnie szanuję Waszą wiedzę, ponieważ wielu których tutaj piszę, udowadnia tym dobitnie, że taką posiada.
Dlatego wybacz ale nie pozostanę cichutko czekając w kąciku na serwis, nie napiszę też mojego pytania na forum o tematyce np. kotki, pieski i kwiatki, tylko właśnie tutaj.
W dalszym ciągu również proszę w tym również Ciebie o ewentualne opinie, co tutaj może być nie tak. Dziś temp 1,8st i problem już występuje, czyli klima nie działała-wiało letnie i po pierwszym razie jak zatrzymało sprężarkę już ją wyłączyłem.

Jeżeli można prosiłbym o info w sprawie, jaki jest mechanizm postępowania, jeżeli taka wilgoć, byłaby w układzie, oraz jak wpływa to na jego pracę? Dodam tutaj, że przez cały sezon letni klimatyzacja działała bez zarzutu poza jednym sporadycznie wyświetlanym komunikatem błędu, który mój serwis wyjaśnił jako spadek napięcia stałego.
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2008-11-29, 07:42:49
Top użytkownik
Witam

Dobrze, kolega Dariuszd1 chce wiedzieć to mu napisze tak jak pisze początkującym. Serwisu rzadko kiedy obchodzi tak naprawdę co klient mówi, ważna jest diagnoza którą przeprowadzi sam. Zadając pytanie na forum trzeba wstępnie zdiagnozować urządzenie. Napisze koledze jak to zrobić. Kolega poda nam na początek ciśnienie pracy na chłodzeniu i temperaturę na gazowej, wstępna diagnozę prawidłowego podłączenia instalacji oraz działania urządzenia.

Jak to zrobić? Już mówię. Potrzebne nam będzie:

1. Manometr
2. Termometr
3. Amperomierz lub inne urządzenie do pomiaru prądu.
4. Drabina (opcja)
5. Śrubokręt
6. Klucze nastawne i imbusowe do zaworów serwisowych.
7. Detektor przecieków lub pianka.

Bierzesz do rąk DTR urządzenia które jest zainstalowane, krok po kroku sprawdzasz: czy na pewno są dobrze podłączone przewody elektryczne i sterujące. Czy są zgodne z parametrami przekroje przewodów elektrycznych i chłodniczych dla urządzenia i modelu (tabliczki znamionowe są na każdym urządzeniu). Dobrze by było sprawdzić czy urządzenia do siebie pasują parametrami. Sprawdzasz napięcia instalacji elektrycznej. Sprawdzasz szczelność instalacji chłodniczej detektorem przecieków. Jeżeli jest wszystko OK włączasz klimatyzator, włącznikiem serwisowym. Przyciskamy go, przez 5 do 10 sekund, znajdziesz rysunek gdzie on jest, w tej samej DTRce. (w niektórych klimach, szczególnie inwerterach multi zmieniono tą funkcje, trzeba wciskać po kolei 1 chłodzenie, 2 grzanie,3 serwisowy lub we włącznik awaryjny który tylko włącza na 25st.więc tylko pilot pozostaje). Dlaczego właśnie nim włączamy? A dlatego że włącza on wtedy urządzenie w trybie chłodzenia i bez większości czujników diagnostycznych. Wtedy również ciśnienie w instalacji jest najmniejsze. Podłączasz manometr do zaworu serwisowego (oczywiście robisz to w rękawiczkach ochronnych) na rurze gazowej (ssącej lub tej grubej, podkreślam to ponieważ są zawory serwisowe na rurze cieczowej np w multisplitach inwerterowych i systemach MCD lub VRF) i podłączasz termometr również na rurze tej grubej. Mając manometr elektroniczny pamiętaj o dostosowaniu pomiaru do czynnika w instalacji.
Ja stoję sobie z rękoma w kieszeni, a w tym czasie dokonuje się diagnoza. Jeżeli używasz zwykłych manometrów i termometru musisz sobie przeliczać różnicę. Jeżeli ze wskazania manometru odczytasz temperaturę 0 st.a z termometru +10 st. to temperatura przegrzania wynosi 10 K. Dla lepszego zrozumienia, jeżeli temperatura odczytana z manometru wynosi +1 a termometr wskazuje +10, temperatura przegrzania wynosi 9 K lub trudniejszy przykład -1 na manometrze, +10 na termometrze to temperatura przegrzania 11 K.
Wiesz na co ja czekam, przez 10-20 minut (WAŻNE! czas zróżnicowany w zależności od urządzenia. Chodzi o stabilny w miarę stały parametr. Wskazania, wahają się raz w dół, raz w górę, nie interesuje mnie to w ogóle. A jeżeli chcemy potwierdzenia wyniku, należy wyłączyć i włączyć ponownie urządzenie, dodatkowo sprawdzić pobór prądu przez sprężarkę.) tak stojąc z rękoma w kieszeni? Czekam, na jeden parametr. NIE ciśnienie czynnika, NIE temperatury na wewnętrznej jednostce itp. Nic więcej nie jest mi potrzebne, żeby ,,określić'' prawidłową ilość czynnika w instalacji. Która ma ogromne znaczenie dla urządzenia, jego pracy, wydajności i energochłonności. Ten parametr nazywa się temperatura przegrzania. Parametr jest stały, bez względu na ciśnienie i warunki zewnętrzne. Mając ten parametr, wiesz że, nie z czynnikiem jest problem. Szukamy problemu dalej.

Wiedza chłodnicza klasyfikuje tak parametry przegrzania:

dla klimatyzatorów 6-8K
dla chłodni 8-10K
dla możni 10-13K

i tego trzeba się trzymać. Natomiast co do ciśnień i temperatury odparowania to są wielkości wynikowe i jak dla klimy
odparowanie jest 0, +1 to przegrzanie powinno wynosić 8 bez znaczenia na gaz, ponieważ 0 odparowanie to 0, natomiast każdy gaz ma swoje ciśnienie pracy i jest to najmniej ważne. (czyt. radekklimat)

Ja osobiście trzymam się środka czyli 7-8K.

I dopiero wtedy zastanawiamy się dalej ... i piszemy posty. Smile

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

rg:-)

2008-11-29, 08:37:19
Nowy użytkownik
jak byś miał wilgoć w układzie to w lecie też by ci nie działał poprawnie,a im niższą będziesz miał temp. to będzie grzał słabiej
  • Odpowiedz

dariuszd1

2008-11-29, 08:40:31
Nowy użytkownik
Stefanbud-jesteś wielki, chylę czoło. Niestety sam tego nie zrobię i nawet bym się za to nie zabierał, czekam natomiast na serwis. Mam nadzieję, że podejdzie on do tego zadania podobnie. Jeżeli nie, to modlę się byś był z Warszawy i nie brał dużo za wizytę, bo jeżeli problem nadal nie zostanie rozwiązany, to możliwe że zdecyduję się na pomoc innego fachowca, gdzie spokojnie mógłbyś to być Ty. Boję sie jednak, że możesz nie być tani ale jednocześnie uważam, że Twoja wiedza jest warta wydanych pieniędzy.
Dziękuję jeszcze raz za tą szczeg. instrukcję, nie będę jej pokazywał serwisantowi i Go pouczał jak przyjedzie, sam w końcu będzie wiedział najlepiej, co powinien zrobić. Postaram się również odezwać po Jego wizycie.
  • Odpowiedz

Alpak

2008-11-29, 11:58:48
Użytkownik
rg:-): nie do konca , na chlodzeniu odparowanie jest wyzsze niz na grzaniu.

Pozdrawiam.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2008-11-29, 11:59:09 przez Alpak.)
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2008-11-29, 14:06:54
Top użytkownik
Witam

To co opisałem, to jest standardowe podejście gdy się jedzie na serwis splita. Bez pewnych parametrów nie można snuć wniosków. Gdybanie bez wstępnej diagnozy na forum równoznaczne jest telefonem do wróżki Smile
Za serwis gwarancyjny płacone mam ryczałtem, wiec nie interesuje mnie snucie wniosków i rozwijanie tematu z klientem na temat co on przypuszcza. Od niego oczekuje krótkiej informacji o stanie pracy urządzenia . Sprawdzam wszystko od podstaw, sumuje co zastałem, naprawiam jak mogę na miejscu lub informuje że muszę zamówić części.
Inna sprawa to serwis pogwarancyjny tu naliczam stawki godzinowe, wtedy klient może nawet opowiedzieć mi swój życiorys. Procedura jest ta sama, diagnoza, wnioski, przypuszczalny koszt naprawy. Zawsze przygotowany jestem na możliwe standardowe usterki. Po prostu szkoda mi czasu.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

monterod2002

2008-11-30, 19:40:33
Zaawansowany użytkownik
ok może mnie poniosło sory.
poczekaj na serwis najlepiej niech przyjdzie jak będzie temperatura 0st lub mniej i niech wtedy sprawdzają musza wtedy zrobic aby działała i nie wykrecą kota ogonem bo ty jako zwykły klijent widzisz działa czy nie, bo to wkońcu sie liczy i nie musisz wiedzieć co jej było ma działać za to zapłaciłeś (jak na gwarancji), płacisz (jak po gwarancji)
(nie sugeruj sie pracą sprężarki to inwerter , sprężarka ma prace regulowaną elektronicznie)
a nauki nigdy wiele, napisz co ci powiedzieli serwisańci to odpowie sie czy tak mogło być czy nie.
powodzenia i pozdrawiam
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2008-11-30, 19:41:34 przez monterod2002.)
  • Odpowiedz

dariuszd1

2008-12-02, 13:55:50
Nowy użytkownik
Witam. Spokojnie monterod2002, nie gniewam sięSmile Masz rację, invertery mają płynną regulację ale w pracy sprężarki jest oczywiście analogia, ponieważ, wyższe obroty to w efekcie uzyskiwanie wyższych ciśnień i różnic temp. na wydmuchu oraz na odwrót. Ja się przez lato nasłuchałem jak ona pracuje i powiem, że przy grzaniu w sumie nie osiągnęła tego, co potrafiła osiągać na chłodzeniu przy opcji turbo, jednak jej zakres „buczenia” znam dość dobrze. Natomiast najczęściej po schłodzeniu w pomieszczeniu do nastawionego poziomu, zwalniała i zaczynała pracować na bardzo niskich obrotach, wtedy bardziej było słychać czynnik w przewodach, niż ją samą. Problem tutaj jest taki, że stosunkowo wysokich obrotach (grzanie), jak również przy ich zwiększaniu po starcie, nie idzie za tym zupełnie zwiększanie temp. wydmuchiwanego powietrza, czyli sprężarka szybko pracuje, a efektu żadnego nie ma. Dodam tutaj, że dmuchawa nie włącza się od razu, tylko po dłuższej chwili, zatem czynnik w j.wew. jest już wstępnie sprężony. Przypomina to samochód, który ślizga się w błocie-niby zużywa energię i wykonuje jakąś pracę ale nie taką, jaką zakładamy, czyli nie jedzie. Ale dość gdybaniaSmile, ponieważ kontaktowałem się ze swoim serwisem i powiedzieli, że przekazali tą sprawę do głównego serwisu Samsunga w Radomiu, na którego kontakt teraz czekam. Tak więc odwiedzi mnie inny serwis, nie ten, co zakładał mi klimatyzację. Oczywiście opisałem bardzo dokładnie całą nieprawidłowość w działaniu klimy i wyraziłem też (również dzięki wiedzy uzyskanej tutaj) wszystkie swoje podejrzenia. Zasugerowałem również, że problem występuje jedynie poniżej 2 st.c. Nie spekulowaliśmy zatem już telefonicznie, jaka jest tego wszystkiego przyczyna, tylko serwisant powiedział mi, że ten błąd często występujący, to błąd czujnika temp. zewn. Jednak wątpię, że to jedyna przyczyna i że ten czujnik tutaj tak bruździ, ponieważ przy jego uszkodzeniu klima chyba by nie pracowała przy 5 st.c. normalnie, przy 0 st.c źle, lub przy 0 st.c. raz pracuje 5 min i wyskakuje błąd E2-37, lub przy 0 st.c pracuje 20 min i nie wyskakuje żaden błąd, sprężarka chodzi dość szybko, a z klimy wieje zimnie powietrze.

pozdrawiam,
Darek.
  • Odpowiedz

monterod2002

2008-12-02, 18:41:26
Zaawansowany użytkownik
z tego co ty opisujesz tak wydaje mi sie że rzeczywiście coś z elektroniką a to że wetylator w jednostce wew. włacza sie na grzaniu po dłuższej chwili to zupełnie normalne. Czujnik tem. zew. możliwe może być zakłamanie i nie odczytuje właściwej temperatury tylko wiele np. mniejszą
pozdrowionka
p.s.
czy ja sie gniewam????
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2008-12-02, 18:48:16 przez monterod2002.)
  • Odpowiedz

gadget

2008-12-02, 22:47:14
Zaawansowany użytkownik
Z serwisem z radomia to ja tez mialem do czynienia chodzi o doms...xx . czas na ich eakcje jest rzedu miesiecy ! Swoim klientom ktroe montowalem szajsungi sam juz naprawiam na wlasny koszt ( pewnych klintow nie moge stracic) . Tak te urzadzenia sa tanie ale serwis nieistnieje .
  • Odpowiedz

Klima-cool

2008-12-02, 23:12:22
Zaawansowany użytkownik
Witam moja sugestja jest taka czujnik tem na jed.Zewnętrznej łatwo sprawdzić wystarczy go dogrzać w ujemnej tem.C. np.-2. i wtedy sprawdzić czy dobrze grzeje. sugerował bym zchłodzić pomieszczenie przed prubą klimy.
  • Odpowiedz

Miron

2008-12-03, 16:49:26
Nowy użytkownik
Napisz jaki model tego klimatyzatora
  • Odpowiedz

dariuszd1

2008-12-03, 23:51:30
Nowy użytkownik
AQV12AWAN. To faktycznie dobry pomysł z tym podgrzaniem czujnika na temp ujemnej. Ale serwis odwiedzi mnie już w poniedziałek, więc na razie poczekam spokojnie. Ten mój Samsung taki tani nie był, z resztą uważam, że wykonanie jednostek jest dobre, a praca j.zewn. bardzo precyzyjna i wydajna. Nie mogę nic złego na tą klimatyzację powiedzieć. Jedyne, co bym zrobił z nią, to bym podłożył jakieś pod miejsce tych lichych gumek, na których jest przykręcona j.zewn. jakieś dobre podkładki tłumiące dobrze drgania ale nie spotkałem się dotychczas z takimi. W sumie jeżeli ktoś mógłby mi polecić jakieś dobre podkładki do takiej 3.5kw j.zewn., to będę wdzięczny.
  • Odpowiedz

Klima-cool

2008-12-04, 18:53:10
Zaawansowany użytkownik
Witaj dobre podkładki możesz znaleźć w sklepie dla ogrodników np.pompy w opryskiwaczu są na dość dobrej i trwałej gumie osadzone. Ja mieszkam na terenie gdzie są same sady, więc nie mam problemu z tymi częściami.
  • Odpowiedz

Miron

2008-12-04, 19:01:36
Nowy użytkownik
Kod E237 wskazuje na bład czujnika temperatury. Sprawdz czy złącze czujnika jest podłączone prawidłowo na właściwym miejscu, czy jest odpowiednia wartosc oporności stosownie do temperatury.
  • Odpowiedz

Klima-cool

2008-12-04, 19:13:19
Zaawansowany użytkownik
Ten czujnik powinien być wpięty w płytkę zapięcie ma takiego kształtu ze gdzie indziej nie wepniesz więc się nie przejmuj, PANOWIE KTO TERAZ STAWIA PROPONUJE ZIMNE PIWO I CIEPŁE NOGI .
  • Odpowiedz

dariuszd1

2008-12-09, 09:16:49
Nowy użytkownik
Witam. Dziękuję za porady odnośnie czujnika i podkładekSmile.
Byli u mnie serwisanci. Przywieźli całą nową płytę gł. do j.zewn. wymienili ją i dobili nieco czynnika. Po starcie klimatyzacja działała, po czym sprężarka wyłączyła się nagle i już nie ruszyła na nowej płycie, niezależnie od nastawów i trybu. Ruszał tylko wentylator, po czym po chwili się wyłączał.
Serwisanci przekręcili więc z powrotem starą płytę i na niej uruchomili jednostkę.
Klimatyzacja ruszyła.
Wczoraj było prawie 0 st.c. włączyłem grzanie i grzanie działało bardzo wydajnie. Próbowałem kilka razy z tym samym efektem i za każdym razem po jakim czasie z klimy wydobywało się dużo ciepła. Dodatkowo ANI RAZU nie wyskoczył błąd E2-37.
Teraz z niecierpliwością czekam na spadek temp. poniżej zera, bo na razie ciężko mi jednoznacznie potwierdzić zniknięcie usterki ale różnice już zauważyłem w pracy sprężarki. Teraz pracuje jakby bardziej miękko, za każdym razem stratuje i grzeje po chwili, czyli chyba poprostu było w układzie za mało czynnikaSmile Na razie jednak nie mówię "a nie mówiłem"Wink, bo to się dopiero okaże ale w efekcie serwisanci przecież jedynie dobili czynnika do układu, bo elektronika została ta sama, z resztą jak na mój gust od początku dobra. Ale teraz ona ma poprostu co tłoczyć przy niskich temperaturach chyba i dlatego zaczęła działać poprawnie. Być może przy przepinaniu płyt zniknęły również potencjalne niekontakty na połączeniach. A pozatym muszę Wam powiedzieć, że ta elektronika w środku robi wrażenie i cała J.zewn. jest w środku superowa!Smile Podoba mi się to urządzenie teraz jeszcze bardziej.
Oczywiście, jeżeli coś sie zacznie dziać ponownie, to będę się kontaktował z serwisem.
W sumie to mógłbym montować takie klimatyzacje, bo to fajne zajęcie i nawet może być pasją.
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa