Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Poczatki działalnosci, prosze o pomoc

25 Odpowiedzi, 23373 Wyświetleń
1 2 Dalej

Konrad_arK

2008-11-28, 14:15:12
Nowy użytkownik
Witam wszystkich, prosze tylko niektórych forumowiczów o wyrozumiałosc i oszczedzenie sobie nismacznych odpowiedzi.
Chciałbym zając sie instalowaniem klimatyzacji, tylko problem stanowi brak jakiekolwiek doswiadczenia w tej branży. Posiadam wiedze jedynie teoretyczna, posiadam papiery z SEP do 1 kV, mam tez auto dostawcze, troche podstawowego sprzetu. W zwiazku z tym mam pytanie, czy jakiekolwiek szkolenia, np w COCH w Krakowie pod tytułem Budowa, obsługa i eksploatacja klimatyzatorów typu "split" przyblizy mnie do tematu czy to tylko strata pieniedzy. Moze zna ktos instytucje która mi pomoze, chcialbym równiez wiedziec co musze niezbednego posiadac ze sprzetu do montowania głownie splitów. Jestem z podkarpacia, nie wiem czy bede miał popyt na te usługi ale chce zaryzykowac, chce podejsc do tematu jak najbardziej profesjonalnie, z tego co sie orientuje w moim miescie sa tylko dwie firm zajmujace sie klima. Z góry dziekuje za jakakolwiek pomoc
  • Odpowiedz

monterod2002

2008-11-28, 18:32:34
Zaawansowany użytkownik
z mojej strony powiem ci tak
teoria to za mało praktyka to wiedza nie do pokonania
Wiec moze lepiej było by sie przyjąć do jakieś firmy montującej klimy, porobić douczyć sie, a póżniej działać
sprzent niezbedny to:
manometry
pompka próżniowa
kielichownica
wiertarka , klucze, itp
ale kto nie ryzykuje.........ten póżniej żaluje
powodzenia
Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą. /Paulo Coelho/
  • Odpowiedz

Klima-cool

2008-11-28, 19:54:41
Zaawansowany użytkownik
Witam zkąd jesteś dokładniej podkarpackie spore województwo.
  • Odpowiedz

Konrad_arK

2008-11-29, 09:37:27
Nowy użytkownik
Z Krosna dokladnie, a tutaj jest tak jak wspominalem ze dwie firmy ktore sie tym zajmuja, moze jest wiecej ale nie slyszalem o nich. Z przyjeciem sie do pracy w takiej firmie jest wlasnie problem poniewaz juz pytalem, zreszta wierze w swoje umiejetnosci i wiem ze gdyby ktos pokazal mi dobrze technike montazu szybko podłapałbym temat, moze jest ktos z okolic kto mi pomoże Smile Jak z tymi szkoleniami, moze ktos byl i powie czy to wogole ma sens ??
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2008-11-29, 13:17:40
Top użytkownik
Witam

No to chyba najbliżej Kraków. Jest tam Ośrodek Szkoleniowy Vaillant Saunier Duval. Zadzwoń i spytaj o najbliższe terminy szkoleń na klimatyzacje. Telefony znajdziesz na stronie. Szkolenie jest dosyć ciekawe, teoria i trochę praktyki. Na początek może być Wink

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

Konrad_arK

2008-11-29, 14:07:00
Nowy użytkownik
Szkolenie jest wraz z autoryzacja, jak jest ze sprzedaza klimy tej marki ?
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2008-11-29, 16:52:45
Top użytkownik
Konrad_arK napisał(a):Szkolenie jest wraz z autoryzacja, jak jest ze sprzedaza klimy tej marki ?
Witam

Powiem Ci tak, Vaillant to dobre kotły i systemy pozyskiwania energii z tego są znane. Klimatyzatory są przyzwoitej jakości. Jest to produkt typowo pod klienta przyzwyczajonego do marki i wybór też nie jest za duży. Podstawowe modele splitów. Samo szkolenie bo oto mi chodzi jest bardzo profesjonalnie prowadzone, dostaje się dobre materiały szkoleniowe, przy okazji masz autoryzacje.
Z Saunier Duval trochę lepiej to wygląda, oferta jest szeroka od splitów poprzez VRF do agregatów wody lodowej. Urządzenia są na wysokim poziomie, nieawaryjne, dokładnie wykonane. Można schować się spokojnie za markę. Pomoc techniczna w miarę dobra. Autoryzacja w tym samym ośrodku.

Jak się sprzedaje? To wszystko zależy od Ciebie, Twojej kreatywności i szczęścia Big Grin

No i wydaje się mi że może w przyszłości przydać przy weryfikacji firm Wink

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

awax

2008-11-29, 17:49:29
Top użytkownik
Konrad_arK napisał(a):Z Krosna dokladnie, a tutaj jest tak jak wspominalem ze dwie firmy ktore sie tym zajmuja, moze jest wiecej ale nie slyszalem o nich. Z przyjeciem sie do pracy w takiej firmie jest wlasnie problem poniewaz juz pytalem, zreszta wierze w swoje umiejetnosci i wiem ze gdyby ktos pokazal mi dobrze technike montazu szybko podłapałbym temat, moze jest ktos z okolic kto mi pomoże Smile Jak z tymi szkoleniami, moze ktos byl i powie czy to wogole ma sens ??
Jest jednak mały problem:co innego montaż,to można często zrobić z instrukcji.Pozostaje sprawa gwarancji,a z diagnozą i usuwaniem usterek czasami jest trudniej.
Pozdrawiam i powodzenia
  • Odpowiedz

Konrad_arK

2008-11-29, 18:56:00
Nowy użytkownik
Dziekuje Panowie za cenne wskazówki, jesli macie cos jeszcze doradzic, prosze piszcie, może w przyszłosci uda mi sie jakos zrewanzowac, mam nadzieje ze jakos wejde w wasza branżę. A jeszcze jedno pytanie. W którym miesiacu rozpoczac działalnosc, w którym jest najwiecej zlecen, czy klienci dzwonia z uprzedzeniem na date przyszła np w lutym na montaz w czerwcu ?? Nie chce płacic bez potrzeby zusu i us dlatego mysle zarejstrowac sie dopiero luty-marzec.
  • Odpowiedz

Remik

2008-11-29, 19:53:33
Zaawansowany użytkownik
Konrad_arK napisał(a):Dziekuje Panowie za cenne wskazówki, jesli macie cos jeszcze doradzic, prosze piszcie, może w przyszłosci uda mi sie jakos zrewanzowac, mam nadzieje ze jakos wejde w wasza branżę. A jeszcze jedno pytanie. W którym miesiacu rozpoczac działalnosc, w którym jest najwiecej zlecen, czy klienci dzwonia z uprzedzeniem na date przyszła np w lutym na montaz w czerwcu ?? Nie chce płacic bez potrzeby zusu i us dlatego mysle zarejstrowac sie dopiero luty-marzec.
Myślę, że tak dobrze to nie będzie, że klienci sami będą dzwonić próbując się z Tobą umówić na termin. Klienta będziesz musiał zdobyć.
  • Odpowiedz

boryspol

2008-11-29, 20:03:06
Użytkownik
Powiedzcie mi jak sie ma to szkolenie w Ośrodeku Szkoleniowym Vaillant Saunier Duval do "Świadectwa Kwalifikacji" w zakresie substancji kontrolowanych ?
Kupuję tylko polskie artykuły w polskich sklepach. Chciałbym też montować tylko polskie urządzenia.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2008-11-29, 20:25:25 przez boryspol.)
  • Odpowiedz

awax

2008-11-29, 20:40:23
Top użytkownik
Wszelkie szkolenia Producentów dotyczą autoryzacji do serwisowania ich wyrobów.Analogicznie jak to,że nie zdobywa się na nich np.uprawnień SEPowskich.
Z pewnoscia sa możliwe dodatkowe uprawnienia jednak tylko w przypadku gdy organizator zleci przeprowadzenie egzaminu uprawnionej Komisji.
Z drugiej strony uważam ,że w praktyce te szkolenia sa o wiele bardziej przydatne od dotychczas prowadzonych szkoleń przygotowujących do egzaminu na Świadectwa Kwalifikacji .TU KOLEJNY RAZ POWTARZAM<ŻE NA PODSTAWIE PRZEPISÓW Z 2004 r.DOTYCZĄCYCH SUBSTANCJI ZUBOŻAJĄCYCH WARSTWĘ OZONOWĄ-są one oczywiście substancjami kontrolowanymi ale już nie tylko one.
Fakt,że organizatorzy tych kursów piszą "kontrolowane"jest nabijaniem w butelkę,dopuszczalne byłoby np."niektórych,a raczej nielicznych z kontrolowanych"

Co do tych ostatnich to najprościej zapoznać się z przywoływana Ustawą i Rozporządzeniem,tam jest szczegółowo opisane czego dotyczą.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

boryspol

2008-11-29, 21:04:04
Użytkownik
Przytocz może jakiś link z tą Ustawą i Rozporządzeniem.
Swoją drogą to zastanawiam sie co powie prokurator jak niedaj Boże wywali mu się kilka kilogramów Freonu w jakimś np. biurowcu.
Szkolenie w Ośrodeku Szkoleniowym Vaillant Saunier Duval potraktują mu jako pełne uprawnienia do tego co stworzył ??
Kupuję tylko polskie artykuły w polskich sklepach. Chciałbym też montować tylko polskie urządzenia.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2008-11-29, 21:05:45 przez boryspol.)
  • Odpowiedz

awax

2008-11-29, 21:39:53
Top użytkownik
boryspol napisał(a):Przytocz może jakiś link z tą Ustawą i Rozporządzeniem.
Swoją drogą to zastanawiam sie co powie prokurator jak niedaj Boże wywali mu się kilka kilogramów Freonu w jakimś np. biurowcu.
Szkolenie w Ośrodeku Szkoleniowym Vaillant Saunier Duval potraktują mu jako pełne uprawnienia do tego co stworzył ??
Ej Kolego ,idziemy na łatwiznę,czy robisz ze mnie sekretarkę?Przecież to właśnie Ty podałeś link do strony odnośnie szkoleń COCH i tam powołują się na ustawę z kwietnia 2004 r.
A co do tego co i komu zrobi prokurator to już podawałem link do swojej strony gdzie są projekty Ustaw zawierające m.in.minimalne sankcje.W tym wypadku proponuje się dla tzw.operatora (Właściciela) -20 000 zł.,a dla instalatora 50 000 zł.
Poczytaj,troszkę tego jest,ale warto. www.awax.net.pl

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

mambo

2008-11-30, 10:17:10
Użytkownik
Witaj, Konrad ja byłem chyba z dwa tygodnie temu na tym szkoleniu o którym piszesz w COCH, powiem ci ze nawet ciekawe. Teoria połączona z praktyką całkiem nieżle, ale wiadomo praktyka czyni mistrzem.
Pozdrawiam.
  • Odpowiedz

awax

2008-11-30, 10:30:12
Top użytkownik
mambo napisał(a):Witaj, Konrad ja byłem chyba z dwa tygodnie temu na tym szkoleniu o którym piszesz w COCH, powiem ci ze nawet ciekawe. Teoria połączona z praktyką całkiem nieżle, ale wiadomo praktyka czyni mistrzem.
Pozdrawiam.
Tak mambo,to może napisz mi jak postąpić w przypadku pożaru w maszynowni z R22,a jak z R134a? ;co zrobic gdy ciekły czynnik powiedzmy 404 miał kontakt z Twoją ręka?;czy dobierzesz układ do malutkiej komory chłodniczej z kwiatkami przy wymaganej temperaturze 7 C i wilgotności 75%,kubatura20m sześc. i wsad 200kg.?
No to jest abecadło.
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

boryspol

2008-11-30, 14:14:21
Użytkownik
Nie robimy z ciebie "sekretarki" awax lecz chcemy czerpać pełnymi garściami z twej wiedzy i doświadczenia.
Do dyskusji przyłączyłem się aby Konrad_arK miał jak najwiekszy obraz tego co go czeka.
Do tej pory obawiał sie tylko ZUS , US i martwił sie o klientów, a teraz już doszło parę innych zagrożeń.
Czyli powracamy na początek. Nikt mu nie odradza, lecz ostrzega.
Bez wiedzy i doswiadczenia dość trudno zabrać się samoidzielnie za ten temat.
  • Odpowiedz

Konrad_arK

2008-11-30, 14:51:23
Nowy użytkownik
Dzieki za zrozumienie boryspol. Tak sobie mysle moze ktos znalazłby sie na forum kto przyjałby mnie na przyuczenie, tylko to pewnie dopiero jak rozpocznie sie sezon.
  • Odpowiedz

mambo

2008-11-30, 16:27:29
Użytkownik
Witaj awax, ja wiem Ty w tej branży jesteś wielki i wiem że moge tak o tobie napisac z całą pewnoscią ( bylem na twojej stronce internetowej) jestes dla mnie osobą i firmą godną naśladowania mam do Ciebie wielki szacunek, nie ukrywam że już na tym forum nie raz mi pomogłeś. Widzisz to szkolenie dotyczyło montażu tylko splitów i wypowiedziałem się w tym temacie, my początkujący nie dorastamy tobie nawet do piet, wiec każda rada z twojej strony jest na wage złota. Ja nie ukrywam robiłe od paru lat klimatyzacje samochodową i tak pomalutku rozwijam sie w kierunku klimatyzacji (w nadchodzącym sezonie klimatyzacje pomieszczeń) gaz R 22 jest mi narazie obcy.
Pozdrawiam Cie awax, miłego wieczorku.
  • Odpowiedz

awax

2008-11-30, 16:49:07
Top użytkownik
mambo napisał(a):Witaj awax, ja wiem Ty w tej branży jesteś wielki i wiem że moge tak o tobie napisac z całą pewnoscią ( bylem na twojej stronce internetowej) jestes dla mnie osobą i firmą godną naśladowania mam do Ciebie wielki szacunek, nie ukrywam że już na tym forum nie raz mi pomogłeś. Widzisz to szkolenie dotyczyło montażu tylko splitów i wypowiedziałem się w tym temacie, my początkujący nie dorastamy tobie nawet do piet, wiec każda rada z twojej strony jest na wage złota. Ja nie ukrywam robiłe od paru lat klimatyzacje samochodową i tak pomalutku rozwijam sie w kierunku klimatyzacji (w nadchodzącym sezonie klimatyzacje pomieszczeń) gaz R 22 jest mi narazie obcy.
Pozdrawiam Cie awax, miłego wieczorku.
Dzięki,ale bez przesady.
Po prostu trochę czasu już w tym "siedzę" i świadomie kształciłem się kiedyś w tym kierunku.Ja chciałbym w końcu zaczać normalnie zarabiać abym mógł również normalnie płacić moim pracownikom.
Mam równiez już dość poprawiania tego co inni spieprzyli.
Jeżeli chodzi o działalnośc w organizacji to nie mam z tego powodu korzyści,a co do pomocy nie ma problemu.Jestem gotów bezinteresownie zawsze pomóc ale naprawdę
każdy powinien najpierw Samodzielnie zdecydować czy naprawdę nadaje się do prowadzenia działalności.
Temu właśnie maja służyć organizacje,które promuję i w których większość w Zarządach posiadają firmy serwisowe.
Jedyne na co liczę to to,że zechcecie się przyłączyć .

PS
przy okazji Carrier to nie ten od samochodów:Smile)
  • Odpowiedz

rg:-)

2008-11-30, 16:57:19
Nowy użytkownik
ja prowadze firme 15 lat i cały czas się ucze bo chłodnictwo to zawód pełen niespodzianek
  • Odpowiedz

awax

2008-11-30, 17:07:27
Top użytkownik
rg:-) napisał(a):ja prowadze firme 15 lat i cały czas się ucze bo chłodnictwo to zawód pełen niespodzianek
I tu jest właśnie sens szkoleń autoryzacyjnych konkretnych firm,aby uaktualniać kwalifikację.Zaczynac jednak trzeba pod okiem bardziej doswiadczonych.
Nienormalność naszej branży polega również na tym ,że zmuszeni jsteśmy brac się za wszystko.To nie jest profesjonalizm , a szarpanie sie aby utrzymać się na rynku.
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2008-12-02, 09:03:28
Top użytkownik
awax napisał(a):
rg:-) napisał(a):ja prowadze firme 15 lat i cały czas się ucze bo chłodnictwo to zawód pełen niespodzianek
I tu jest właśnie sens szkoleń autoryzacyjnych konkretnych firm,aby uaktualniać kwalifikację.Zaczynac jednak trzeba pod okiem bardziej doswiadczonych.
Nienormalność naszej branży polega również na tym ,że zmuszeni jsteśmy brac się za wszystko.To nie jest profesjonalizm , a szarpanie sie aby utrzymać się na rynku.
Witam

I tu Awax się z Tobą nie zgodzę, branża nie zmusza do robienia wszystkiego (życie mogło zmusić). Możesz robić tylko chłodnie. Wielu w tym dziale chce montować tylko klimatyzatory z ekologicznym czynnikiem nie podlegające pod pod twoją ulubioną ustawę. Ustawa wyszczególnia czynniki zubożające warstwę ozonową. U mnie sprawa jest prosta, znalazłem lukę na rynku, dostosowałem bazę sprzętową, posiadłem wiadomości potrzebne do montażu klimatyzatorów, montuje (wiedzę poszerzam w dalszym ciągu). Przepisów nie łamie. Mam trudny rynek. Konkurencja jest beznadziejna. Dilerzy uznanych firm sprzedają za minimalne marże urządzenia tylko żeby być na rynku. Żeby tylko uwalić konkurencje. Paranoja. Tu jest problem.

Moim zdaniem nie powstrzyma się chętnych do montażu klimatyzatorów, straszeniem i wytykaniem ich błędów. Mówieniem im jacy są do bani. Można nieraz się uśmiechnąć żeby wiedzieli że zrobili źle. Awax ja stawiam, na razie na świadomość. Otwieranie oczu na pewne zagadnienia, o których trzeba wiedzieć przy montażu i konserwacji. To że są odważni i porywają się z motyką na księżyc to jest codzienność nie tylko w chłodnictwie.

Mam klimatyzacje w samochodzie. Jak myślisz nabijam ją sam? Nie! Zepsuła mi się lodówka pół roku temu? Naprawiłem ją sam? Nie! Powiem Ci więcej przegląd mojego kotła robi serwis Saunier Duval. Wiesz czemu bo jest wielu którzy myślą że muszą robić wszystko. A ja zajmuje się instalowaniem nowych urządzeń. I w tym jestem dobry, i nikt mi nic nie zarzuci. A jak coś już spieprzę to chylę czoło i poprawiam.

Awax jesteś fajnym facetem, dobrym fachowcem ale za bardzo chcesz być wszędzie naraz. Smile

Pozdrawiam

Otwórz ośrodek szkoleniowy. Taki dwu tygodniowy albo trzy. Myślę że na tym jest teraz duuuuuuuuuuża kasa Big Grin
  • Odpowiedz

awax

2008-12-02, 09:34:39
Top użytkownik
Zostałem wywołany do tablicy.
Ustawa ozonowa nie jest moja ulubioną,wręcz przeciwnie.Ja cały czas krytykuję,że firmy szkolące do egzaminu na uzyskanie świadectwa kwalifikacji ją wykorzystują używając słowa "kontrolowane".Te świadectwa Ktos Kto montuje na f-gazach może Sobie w buty włożyć.
Zgadzam się,że jest luka i moje sugestę dotyczą prac nad projektami,które tę lukę wypełnią i które maja narzucone przez UE minimum.To,że wszystkie czynniki zostana objete wymaganiami certyfikacyjnymi nie podlega dyskusji.
Co do tego czy klimatyzator to urządzenie chłodnicze to inna sprawa,nikt nigdzie nie określił jakichś granic wydajności.Ja optuję za tym aby to zrobic i małe urzadzenia objac minimalnymi uprawnieniami.
Co do Ośrodka szkoleniowego to przeciez jest on w planie Centrum ,jednak technicznie jest to mozliwe jedynie w przypadku porozumienia z firmami,które zgodziłyby się organizować praktyki zawodowe.
Jeszcze jedno ,włączcie się do tego i nie bedę musiał byc wszędzie naraz.Teraz jest okres kiedy się rozstrzygaja bardzo ważne sprawy i nie można tego przespac ,bo po prostu zostaniemy wykiwani
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

boryspol

2008-12-02, 21:19:26
Użytkownik
Od momentu jak ktos kiedyś powiedział "weźcie sprawy w swoje ręce" wziąłem i otworzyłem działalność.
I skończyła sie sielanka a zaczęła sie harówka po 16 godzin na dobę.
awax napisał(a):Ja chciałbym w końcu zaczać normalnie zarabiać abym mógł również normalnie płacić moim pracownikom.
Mam równiez już dość poprawiania tego co inni spieprzyli.
Przerabiałem to prowadząc działalność w paru branżach / w każdej ten sam problem
awax napisał(a):Nienormalność naszej branży polega również na tym ,że zmuszeni jsteśmy brac się za wszystko.To nie jest profesjonalizm , a szarpanie sie aby utrzymać się na rynku.
Robiłem to samo aby zapewnić robotę pracownikom i byśmy mogli wspólnie jakoś żyć i opłacić koszty.
Gdy zamykałełem po kolei firmy pracownicy proponowali,że będą robić za połowę pensji abym tylko nie likwidował.
Nie wypominałem im jak jeszcze niedawno bez przerwy upominali sie o podwyzki - a ja podwyższałem aż ...

Teraz wszedłem w klimatyzację (przyszłościowy temat) jako pracownik.
Szanuję pracodawców, uczę sie pilnie (jest sie czego uczyć).
Nie dorosłem jeszcze do montażu, na razie naprawiam klimy.
Szokuje mnie ilość firm i ilość rodzaji produktów które przydałoby sie opanować.

Nie. Nie jest to temat w którym mozna zabłysnąć ot tak sobie z marszu.
Poszukaj może jednak Konrad_arK jakiejś firmy jak najbliżej od twojego miejsca zamieszkania i poproś o pracę.
Musisz się jednak liczyć z tym że praca w klimatyzacji to praca w terenie po 12 - 14 godzin dziennie przeważnie daleko od domu.
Dobrze bedzie jak ktoś za dojazd i powrót ci będzie płacił (będziesz do przodu).
Ja dojeżdzam nieraz 200 kilometrów w jedną i 200 w drugą stronę jako "normalny" dojazd i powrót z pracy (na szczęście służbowym autem).

Ciężki kawałek chleba, ale robota bardzo ciekawa Smile
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2008-12-03, 13:27:25 przez boryspol.)
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa