Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

nowa klima Spit i dziwny zapach z jednostki wewnętrznej ?!!

6 Odpowiedzi, 10383 Wyświetleń

darek53

2006-07-29, 15:45:41
Nowy użytkownik
Witam
Dziś odpaliłem nową klimę D-LET 9000BTU
wszystko pięknie działa mrozi b dobrze lecz jak weszłem do pokoju po kilku minutach nieobecności to wyczułem dziwny zapach który nie jest moze b uciązliwy ale do najprzyjemniejszych nie należy
Postanowiłem zciągnąć przedną osłonę j wewnętrznej zeby zaobserwować jak wygląda w srodku i oczywiście wszystko się błyszczy i jest na 100% nowe!
Więc mam pytanie do fachowców czy potrzeba jakiegoś czasu aby "zapach fabryki" się ulotnił czy taki efekt daje moze aluminium w chłodnicy w połączeniu ze skroploną wodą i będzie to efekt długotrwały....

dodam jeszcze ze niedawno widziałem w akcji nowy klimatyzator wewnętrzny i poprostu dmuchał neutralnym bezzapachowym powietrzem
  • Odpowiedz

darek53

2006-07-31, 15:06:06
Nowy użytkownik
na 99% znalazłem przycznę przykrego zapachu, zastanowiło mnie dlaczego z lewej strony jednostki wewnętrznej leci bezzapachowe powietrze a z lewej to przykro-pachnące
Odkręciłem obudowę i po lewej widać jakby skorodowane rurki miedziane oraz pocynkowaną blachę która ma jakby nadkorodowany cynk, z tych właśnie miejsc czuć skoncentrowany zapach
dołanczam zdjęcie tego miejsca
http://img276.imageshack.us/my.php?image...009gw0.jpg
pytanie czy można z tym coś zrobić (pomalować,wyczyścić itp)
prosze o pomoc...
  • Odpowiedz

darek53

2006-08-01, 18:42:20
Nowy użytkownik
co do przykrego zapachu to rozwiązałem zagadkę
okazało się ze źródłem przykrego zapachu są gumowe mocowania silnika dmuchawy, poprostu paskudnie smierdząca guma!!! (trampki przy niej to perfumy!)
silnik nagrzewając się ulatniał zapach do dmuchawy a ta na całe pomieszczenie
wyciąłem na gorąco z pianki do ocieplania rur identyczne mocowania i zapach zniknął jak ręką odjął! :-)

pozdrawiam
  • Odpowiedz

YN

2006-09-09, 18:40:02
Użytkownik
Szanowny Panie Darku
Jest Pan kolejnym, niepoliczalnym w skali naszego Kraju, kupcem tzw. "no name'ów) czyli urządzeń nieznanej produlkcji i nie znanego dostawcy. Przykro mi.
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

darek53

2006-09-22, 10:36:51
Nowy użytkownik
niestety zyjemy w cięzkich czasach i przy moim skromnym zarobku stać mnie tylko na noname za 800zł
problem rozwiązałem myślę ze profesionalnie mianowicie zrobiłem odlewy gipsowe gumowych mocowań silnika i zleciłem znajomemu modelarzowi odlanie mocowań z bezzapachowej specjalnej płynnej gumy
efekt przeszedł wszelkie oczekiwania.
co do noname pofatygowałem się i rozkręciłem jednostkę zewnętrzną i okazało się ze siedzi tam spręzarka firmy
DAIKIN Tech Japan , nie wiem nie znam sie na tyle, ale w sieci wyczytałem ze do najgorszych nie należy
Oczywiście zaraz pewnie dowiem się ze to odrzuty produkcyjne klasy C ....
[Obrazek: daikinaw4.jpg]
  • Odpowiedz

YN

2006-09-22, 15:41:10
Użytkownik
Szanowny Panie New Member
Nie wiem jaki jest typ sprężarki i kto tak na oprawdę ją wyprodukował (myślę że tego nie dojdziemy). Na światowym rynku systemów chłodniczych dzieją się od ładnych kilku lat bardzo dziwne rzeczy!!!
Sorężarka, która jest "sercem" każdego systemu chłodniczego jeszcze wcale nie decyduje o jego jakości. Może to przesada ale jest to trochę tak jak by ktoś zamontował silnik mercedesa do "syrenki". I co z tego? Cały układ pracuje tak jak jego najsłabsze ogniwo.. A jest ich chyba wiele w urządzeniu, o którym mówimy. Mogę pogratulowć koncepcji jeśli chodzi o pomysł z odlewami z płynnej gumy... Ale cz to o to chodzi? Być może w dobrym laboratorium produkcyjnym (szkoda, że nie w naszym kraju) byłby to super pomysł na skuteczne i tanie zastosowanie prostego i skutecznego rozwiązania gumowych. elestycznych zamocowań silnika. Szkoda...
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

awax

2006-09-22, 20:09:35
Top użytkownik
Witam
Darek .Nie wiem gdzie mieszkasz,ale gdybyś kiedyś szukał pracy to zapraszam.
Gratuluję operatywności.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa