Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Awaria wyświetlacza odbiornika j.w.

19 Odpowiedzi, 15740 Wyświetleń

Fujitsu Szczecin

2008-12-15, 19:03:07
Top użytkownik
Witam

Klimatyzator multisplit SD 31-061 M2NW. Już drugi raz wymieniałem w j.w. wyświetlacz. Pierwszy raz wysiadł krótko po montażu (około 3 miesięcy temu). Drugi raz parę dni temu. Właściciel powiedział że od wymiany w tym pokoju nie używana była klimatyzacja, niby parę dni temu pierwszy raz uruchomił żeby podgrzać dla gości sypialnie. Wszystkie funkcje działają tzn. diody funkcyjne działają, pipczyk tylko wyświetlacz cyfrowy nie działa. Ostatnim razem było to samo. Dziś pojechałem z nowym odbiornikiem wymieniłem i działa. Włączałem, wyłączałem, zmieniałem funkcje i tak w kółko. Zadzwoniłem przed chwilą, włączyli- działa.

Pech czy macie inne propozycje Smile

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

gadget

2008-12-15, 19:10:35
Zaawansowany użytkownik
A jaki to wyswielacz LCD czy LED ? A moze jakis jeszcze inny ? Jest zdjecie tego gdzies ?
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2008-12-15, 19:28:24
Top użytkownik
Witam

O to taki wyświetlacz:
[Obrazek: 0020065222.JPG]

W drugim pokoju, druga j.w. jest używana często, wszystko pracuje jak należy. Dziwi mnie ten sam objaw awarii.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

gadget

2008-12-15, 20:40:11
Zaawansowany użytkownik
Wyglada na zwykle LED . Czy na tej plytce sa jakies ukaldy ? Wyglada na to ze to jest sterowane z plyty glownej ( jest sporo przewodow) . Sam wyswietlacz mozesz sprawdzic na tescie diody zwyklym miernikiem , trzeba sprobowac podotykac nozek w roznych konfiguracjach lub w necie znajdziesz schemat wyjsc takiego wyswietlacza . Wg. mnie jesli nie ma tam zadnych ukladow ( na plytce wyswietlacza) winna moze byc glowna plyta ktora tym steruje .
  • Odpowiedz

monterod2002

2008-12-15, 21:07:57
Zaawansowany użytkownik
miałem taką samą awarie z jedną klimą też mało używana ,z takim samym typem wyświetlacza , i jak obejżałem ścieżki płytki to jakby korodowały a szczegulnie na nóżkach elementów i na lutach(spodzewam sie że to było spowodowane wilgocią ) . kupiłem preparat taki zielonyw spraju który nanosi sie na płytki elektroniczne w celu izolowania . użyłem go na nowej płytce i mam spokój od roku.(ciekawe jak długo)
a tak miedzy nami kipsko są wykonane
moim zdaniem tanie klimy muszą częto używane bo inaczej sie psują ciekawe dlaczego? Big Grin Big Grin D:
p.s.
w mojej klimie na płytce wyświetlacza znajdował się scalak(dekoder czy coś takiego) od wyświetlacza led (na którym wyświetla sie temperatura) i to on zawsze leciał ,a pozatym wszystko działało.
pozdrowionka
Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą. /Paulo Coelho/
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2008-12-15, 21:26:39 przez monterod2002.)
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2008-12-15, 21:11:02
Top użytkownik
Witam

Jeżeli awaria się powtórzy, wymienię płytę główną- nie ma sprawy. Wydaje mi się że jeżeli byłaby uszkodzona płyta awaria wystąpiłaby natychmiast po wymianie odbiornika. Zastanawiam się co może powodować uszkodzenie akurat samego wyświetlacza?

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2008-12-15, 21:15:50
Top użytkownik
monterod2002 napisał(a):miałem taką samą awarie z jedną klimą też mało używana ,z takim samym typem wyświetlacza , i jak obejżałem ścieżki płytki to jakby korodowały a szczegulnie na nóżkach elementów i na lutach(spodzewam sie że to było spowodowane wilgocią ) . kupiłem preparat taki zielonyw spraju który nanosi sie na płytki elektroniczne w celu izolowania . użyłem go na nowej płytce i mam spokój od roku.(ciekawe jak długo)
a tak miedzy nami kipsko są wykonane
moim zdaniem tanie klimy muszą częto używane bo inaczej sie psują ciekawe dlaczego? Big Grin Big Grin D:
Witam

Ciekawa teoria, wiesz że powiedziałem klientowi żeby częściej używali klimy Big Grin co do jakości to ta klima produkowana jest w Hiszpanii nie wiem czy gorsza od Chińczyków czy nie.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

senior

2008-12-15, 21:27:02
Zaawansowany użytkownik
Może i produkowana w Hiszpanii ,ale z Chinskich części... :-)
  • Odpowiedz

monterod2002

2008-12-15, 21:32:44
Zaawansowany użytkownik
niewiem dlaczego ale gdzie klima używana jest prawie non stop to działa i działa(żadko kiedy sie psują )
a gdzie czasami na ruski rok to częściej się sypią.
tak bynajmniej zauważyłem

pozdrowionka
Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą. /Paulo Coelho/
  • Odpowiedz

gadget

2008-12-15, 21:38:31
Zaawansowany użytkownik
Tak jest nie tylko w klimatyzacji ! Wiele innych elektronicznych urzadzen sie tak zachowuje . Czemu ? Sam niew wiem mozna to tlumaczyc na wiele sposobow .
  • Odpowiedz

monterod2002

2008-12-17, 16:27:26
Zaawansowany użytkownik
gadget napisał(a):Tak jest nie tylko w klimatyzacji ! Wiele innych elektronicznych urzadzen sie tak zachowuje . Czemu ? Sam niew wiem mozna to tlumaczyc na wiele sposobow .
ja też niewiem ale się dowiemy zobaczymy co na to wielkie głowy forum
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2008-12-17, 18:58:14
Top użytkownik
Witam

Wyświetlacz padł znowu. W dniu wymiany chodził bez zastrzeżeń, na drugi dzień klient włączył klimę już bez wyświetlacza. Sad ???

A te wielkie głowy to kto? Big Grin

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

monterod2002

2008-12-17, 19:27:00
Zaawansowany użytkownik
no i wina klijęta jakby nie włączył to by sie nie zepsuła Big Grin
no to ciekawe co pali ci scalaka?
pozdrowionka
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2008-12-17, 19:27:33 przez monterod2002.)
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2008-12-17, 19:44:24
Top użytkownik
Witam

Jest coś w tym Twoim rozumowaniu o scalakach, wilgoci itp. Tyle że w tym pokoju jest temperatura 19st. C

Pozdrawiam

P.S. Mam nadzieje że nie podchodzisz do niektórych osób na forum ironicznie i się nie nabijasz. Staramy się stworzyć forum wzajemnej pomocy a nie udowadnianie że ktoś jest głupszy.
  • Odpowiedz

gadget

2008-12-17, 20:55:27
Zaawansowany użytkownik
Na plytce wyswielacza sa jakies elementy aktywne ( tranzystory lub uklady scalone ) ?
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2008-12-17, 21:37:21
Top użytkownik
Witam

Nie będę sprawdzał szkoda czasu. Mg_1 ma racje wymienię elektronikę i mam nadzieje że zapomnę o temacie.
Tak rzuciłem temat żeby coś się działo Big Grin . Nudy się zaczynają jak nie ma sezonu. W sumie taka awaria to jakieś zabicie nudy Wink .

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

monterod2002

2008-12-17, 21:41:03
Zaawansowany użytkownik
stefanbud napisał(a):Witam

Jest coś w tym Twoim rozumowaniu o scalakach, wilgoci itp. Tyle że w tym pokoju jest temperatura 19st. C

Pozdrawiam

P.S. Mam nadzieje że nie podchodzisz do niektórych osób na forum ironicznie i się nie nabijasz. Staramy się stworzyć forum wzajemnej pomocy a nie udowadnianie że ktoś jest głupszy.
nie powaga a co do ciebie pełny szacuneczek widze że znasz sie na tym .
nie ma osoby wiedzocej wszystko wiec to forum to fajna sprawa .Mnie nikt w polsce nie chciał tego nauczyć ani cokolwiek powiedzieć musiałem wyjechać zagranice tam dopiero sie tego nauczyłem w praktyce . torie można wykuć ale dalej po niej jesteś zerem . praktyka dopiero czyni cie lepszym i lepszym ale nigdy nie osiągniesz geniuszu bo technika ciągle idzie do przodu.
ja wiem jak to jest wiec nie mam zamiaru robić kogoś głupszego bo kiedyś tym głupszym moge być ja i ja moge potrzebować pomocy
myśle że to forum służy do pomocy a nie do wyścigów wiedzy
pozdrowionka i szacuneczek
  • Odpowiedz

gadget

2008-12-17, 21:41:07
Zaawansowany użytkownik
Jak chcesz chce Ci pomoc wiec pomysl moze uda sie to zrobic . Miernik w dlon i ...

I nienabijam sie z Ciebie ( widzialem to w innym poscie) jak sie nie wywyzszasz nad innych jestes OK.

Sorry mialo byc do stefana
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2008-12-17, 21:42:44 przez gadget.)
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2008-12-17, 22:03:55
Top użytkownik
Witam

Gadget wiem że jesteś dobry w skrzesanie padniętej elektroniki. To jest dobre jak jest problem z częściami. Na pewno jak będę miał problem z dostaniem jakieś starej płyty to będziemy kombinować i coś na pewno uradzimy razem. Ja jestem nastawiony na wymianę modułów, szkoda czasu. Podobał mi się np. sposób z aerozolem i izolacją ścieżek, może kiedyś się przyda.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa