Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Jak w kolejnosci wrocic 410 do jednostki??

16 Odpowiedzi, 15721 Wyświetleń

Tomasz86Wro

2009-01-06, 18:04:17
Nowy użytkownik
Witam!!!
Jestem tu nowy wiec sie przedstawie.Mam na imie tomek.

Mam takie podstawowe pytanie ktorego nie moge znalezc w szukam.

Jak sie wraca gaz do jednostki zew z ukladu w kolejnosci.Dokladnie mi chodzi czy zakrecam najpierw gruba czy chuda rurke i jaki jest czas momiedzy zeby wszystko wrocilo na instalacji 4 m.
  • Odpowiedz

byniom

2009-01-06, 18:31:44
Moderator
Z tego co widze to twoja wiedza o klimatyzatorach jest mała więc może poproś kogoś bardziej doświadczonego bo można sobie zrobić krzywdę lub uszkodzić urządzenie.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

slawi

2009-01-06, 18:33:29
Nowy użytkownik
witam
choci ci zapewne o siągnięcie gazu do jedn. zewn.
na pracującym urządzeniu w trybie chłodzenia zakręca się najpierw tłoczenie(cienką) i obserwując na manometrach ciśnienie zakręca się ssanie(grubą)gdy ciśnienie zajdzie do zera i natychmiast wyłącz urządzenie
taki wątek chyba był już na forum(chyba)
  • Odpowiedz

jackie

2009-01-06, 18:48:38
Użytkownik
Witam
pamiętaj jeszcze o tym, że powinno to trwać max kilkanaście sekund w instalacji o podanej przez Ciebie długości. Natomiast manometr musisz mieć wpięty i kontroluj koniecznie ciśnienie w układzie. Jak napisał "slawi" gdy ciśnienie spadnie do zera zakręcaj natychmiast zawór na ssaniu i wyłączaj klimę, bo możesz ją rzeczywiście uszkodzić! Radzę to robić w dwie osoby ( jedna w "pogotowiu" przy jednostce wewnętrznej z pilotem w ręku). Pozdrawiam
  • Odpowiedz

awax

2009-01-06, 18:48:49
Top użytkownik
slawi napisał(a):witam
choci ci zapewne o siągnięcie gazu do jedn. zewn.
na pracującym urządzeniu w trybie chłodzenia zakręca się najpierw tłoczenie(cienką) i obserwując na manometrach ciśnienie zakręca się ssanie(grubą)gdy ciśnienie zajdzie do zera i natychmiast wyłącz urządzenie
taki wątek chyba był już na forum(chyba)
na pewno zejdzie?
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2009-01-06, 19:41:12
Top użytkownik
Witam

Zastanawiam się czy dobrze robię to pisząc, ale wole żebyś miał to po kolei. PAMIĘTAJ rób to w obecności rodziców.

1. Podłączasz manometr do zaworu serwisowego na rurze gazowe (ssącej). Tej grubej.
2. Włączasz klimatyzator na chłodzenie (najlepiej kolega z krótkofalówką trzymający pilot w ręku od klimy nie telewizora Big Grin).
3. Zakręcasz zawór serwisowy na rurze cieczowej ( tłoczącej ) tej cienkiej.
4. Czekasz jak ciśnienie spadnie do 0,1 na manometrze niskiego ciśnienia (ten niebieski zegar) proces trwa około 10-20 sekund od zakręcenia zaworu.
5. Szybko zakręcasz zawór na rurze gazowej (ssącej) tej grubej.
6. Wyłączasz szybko klimę ,,patrz kolega''(ważne ponieważ sprężarka może ulec uszkodzeniu !!!).
7. Odłączasz manometr.
8. Możesz rozłączyć przewody.
9. Wracasz do domu Wink

Robisz to na własne ryzyko !!!

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

Shitashii

2009-01-06, 20:20:53
Moderator
Przepraszam Stefanbud, że się wtrącę, ale ja bym zamienił pkt 2 z pkt-em 1, z tego względu, że przy włączonej jednostce będzie miał niższe ciśnienie na ssaniu. .... bo może nie mieć co ściągać? :-)
A z pilotem to dobre :-)
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

Tomasz86Wro

2009-01-06, 20:21:50
Nowy użytkownik
dzieki za pomoc.Napisaliscie to naprawqde jak dla lajka i o to chodzilo.dzieki serdeczne stefanbud.
  • Odpowiedz

Tomasz86Wro

2009-01-06, 20:25:54
Nowy użytkownik
sorki a pozniej jak puszczam gaz to w kolejnosci ?? tez poprosze jak dla dzieckaSmile
  • Odpowiedz

byniom

2009-01-06, 20:31:36
Moderator
Może napisz dlaczego będziesz ściagał i czy będziesz rozkręcał obieg. Jeżeli obieg będzie rozszczelniony to robisz najpierw próżnię po zkręceniu wszytskiego a potem odwrotnie czyli odkręcasz zawór tłoczny a potem sawny.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

awax

2009-01-06, 20:35:56
Top użytkownik
byniom napisał(a):Może napisz dlaczego będziesz ściagał i czy będziesz rozkręcał obieg. Jeżeli obieg będzie rozszczelniony to robisz najpierw próżnię po zkręceniu wszytskiego a potem odwrotnie czyli odkręcasz zawór tłoczny a potem sawny.
Pewnie będzie przenosił jednostkę wewnętrzną
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2009-01-06, 20:40:43
Top użytkownik
Shitashii napisał(a):Przepraszam Stefanbud, że się wtrącę, ale ja bym zamienił pkt 2 z pkt-em 1, z tego względu, że przy włączonej jednostce będzie miał niższe ciśnienie na ssaniu. .... bo może nie mieć co ściągać? :-)
A z pilotem to dobre :-)
Witam

No fakt, nie wszyscy mają zaworki do bezstresowego włączania się do instalacji chłodniczych. Polecam początkującym. Bezstresowe włącznie się do instalacji i odłączanie od niej bez względu na ciśnienie.

Pozdrawiam Big Grin
  • Odpowiedz

Shitashii

2009-01-06, 20:48:02
Moderator
stefanbud napisał(a):No fakt, nie wszyscy mają zaworki do bezstresowego włączania się do instalacji chłodniczych. Polecam początkującym. Bezstresowe włącznie się do instalacji i odłączanie od niej bez względu na ciśnienie.
Pozdrawiam Big Grin
yyyy... chyba tego nie widziałem. To coś w stylu szybkozłączki do klimy samochodowej? Może masz jakiś link komercyjny na opis czy foto? Ja to często robię metodą "na zmarźnięte palce", hehe
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2009-01-06, 20:54:37
Top użytkownik
Witam

[Obrazek: tch-343_04_1_4.jpg]

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Shitashii

2009-01-06, 21:35:01
Moderator
I wszystko jasne. Takie proste, a genialne. Dlaczego dopiero teraz to do mnie dotarło? Thx Stefanbud.
  • Odpowiedz

jackie

2009-01-07, 08:54:20
Użytkownik
Tomasz86Wro napisał(a):sorki a pozniej jak puszczam gaz to w kolejnosci ?? tez poprosze jak dla dzieckaSmile
Witam
jezeli nie rozpiąłeś układu to nie ma sprawy. Przypuszczam jednak, że po to ściągałeś freon do jednostki zewnętrznej, aby coś przebudować - to gorsza sprawa.
Musisz jak już napisali koledzy poskręcać cały układ ( rurki) i "zrobić" w nim próżnię za pomocą pompy próżniowej. Po spawdzeniu szczelności, na wyłączonym klimatyzatorze! odkręcasz zawór tłoczący - usłyszysz jak do układu wtłacza się freon i dopiero później odkręcasz zawór ssący. Jeżeli wszystko zrobiłeś w/g naszych wskazówek i nic nie "zepsułeś" (przepraszam) to klima będzie działać. Inna sprawa, to ilość czynnika w układzie itp - ale zakładalismy przeciez, że klimatyztor był sprawny i działał dobrze.
pozdrawiam
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa