pomocy
w lg wywala różnicówkę ale po jakimś czasie na początku było to co 20 godzin a teraz co 8
w lg wywala różnicówkę ale po jakimś czasie na początku było to co 20 godzin a teraz co 8
|
pomocy
Do klim powinno się stosować różnicówki 100mA . Często tak jest że wywalają bo zawsze jast jakaś grzałka , kondensator albo trafo i sa problemy.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
tak ale około pół roku było spokój nawet wiecej chodziła bez zastrzeżeń około 10 miesięcy i od dwóch tygodni takie numery robi
klima ta jest zainstalowana w serwerowni i chodzi na okrągło
No to trzeba robić pomiary wszyskiego co się da najlepiej miernikiem izolacji koro wywala tak rzadko
dzięki tak też myślałem choć umowa jest to grudnia i dalej firma z nami nie che jej przedłużyć dlatego troche szkoda czasu
patusX: Zastanawiasz sie nad tym co piszesz ?...
pewnie, że siezastanowił:
odłączasz ochronny i patrzysz co się upali. tak niestety czasem się robi, bo jeśli robiłeś dużo przy urządzeniach typu chłodnice lub klimatyzatory( tzn urządzenia które co jakiś czas mogą byc wilgotne) to w życiu nie dojdziesz co Ci daje upływ, nawet induktorem senior napisał(a):pewnie, że siezastanowił:Odłączając ochronny nic Ci się nie upali, ewentualnie pojawi się napięcie na elementach , które normalnie nie powinny być pod napięciem. Ja bym proponował odłączać kolejno elementy elektryczne klimatyzatora, aż trafisz na ten, który ma przebicie.
zwłaczsza jak coś tłucze co 4-10 godzin ,powodzenia
OK. Umknął mi ten wontek, że to się dzieje co ileś godzin. W takim razie można spróbować pominąć różnicówkę ale trzeba zastosować środek ochrony przez zerowanie. Pozostawienie pracującego urządzenia bez ochrony przeciwporażeniowej jest niedopuszczalne.
mistrzu a czy pod ta różnicówka tylko klima jest podłączona
Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą. /Paulo Coelho/
Jak odlaczy PE to nic sie nie upali jak napisal Remik, moze kogos 'upalic'...
Ja zawsze sobier radze z megaomomierzem, 1000V i widac gdzie jest uplywnosci.
Poradziłeś sobie już z tym problemem ?
A może gdzieś podchodzi woda, albo się obladza i zwiera np rurki parownika z elektroniką lub z przewodami? Zimą szybciej może się oblodzić i dzieje się tak co 8h.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
Pytają pytają , a jak rozwiązał problem domyśł się wiedze zabrał dla siebie .
Częste zachowanie na tym forum. beeeeee.
Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą. /Paulo Coelho/
Albo sobie nie poradził i nie wie jak się do tego przyznać
wywalanie różnicówki jest najgorszym problemem na serwisie, bynajmniej dla mnie
najgorzej jak są 30 mA z setkami lub trzysetkami nie ma problemów ze wywala bez przyczyny
30mA to dla człowieka jest jakoś na granicy "wytrzymania". Różnicówka oznaczona jako 30mA powinna zadziałać między 15 a 30 mA. Natomiast ta 100mA to zaczyna rozłączać od ok 50 mA (tak ogólnie). Jeśli pracujemy gdzieś na drabinie, częściowo nad sufitem podwieszanym, to z tych 50mA możemy się nie uwolnić gdy nas kopnie. Dużo z tym problemów, ale pamiętajmy że to wszystko jest jednak dla naszego bezpieczeństwa. A jak liczymy sobie stawki godzinowe za serwis, to mamy czas na szukanie przyczyny.
Reflektuję się. czasami to naprawa gwarancyjna
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-01-11, 18:30:14 przez Shitashii.)
Shitashii napisał(a):30mA to dla człowieka jest jakoś na granicy "wytrzymania". Różnicówka oznaczona jako 30mA powinna zadziałać między 15 a 30 mA. Natomiast ta 100mA to zaczyna rozłączać od ok 50 mA (tak ogólnie). Jeśli pracujemy gdzieś na drabinie, częściowo nad sufitem podwieszanym, to z tych 50mA możemy się nie uwolnić gdy nas kopnie. Dużo z tym problemów, ale pamiętajmy że to wszystko jest jednak dla naszego bezpieczeństwa. A jak liczymy sobie stawki godzinowe za serwis, to mamy czas na szukanie przyczyny.zgadza się to dla naszego bezpieczeństwa i jak sie dobrze wykona instalacje to nie wywali .Przykre ale montaż klimy to nie tylko rurki ale i elektryka . Wszystko dokładnie i niema problemów.
Nie tak do końca bo ostatnio jak monotwałem fujitsu to kilka jednostek mi wywalało i napewno była poprawnie zrobiona instalacja. Porjektant zdecydował zeby wymienić na 100mA i poszło bez problemu, fakt że były dokładane pompki skroplin i może one powodowały jakieś dziwne upłynności.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
i tu sie zgodze od regóły są wyjątki ale na fujitsu ostatnio się przejechałem na 7 sztuk miałem 3 zepsute i z tego robi się chinszczyzna
najlepiej dawać 30 ale jak juz nic nie da sie zrobić to wtedy ewentualnie z 100 próbować
Witam
Powodem wywalania różnicówki może być kondensator współpracujący z sprężarką. Kondensatory mają czasami duże upływy prądu |