Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

czyszczenie ozonem

15 Odpowiedzi, 21579 Wyświetleń

byniom

2008-09-14, 16:24:27
Moderator
Ma ktoś jakieś doświadczenie w czyszczeniu klimatyzacji ozonem ? . Chodzi mi bardziej o klimatyzację pomieszczeń niż samochodowa , jakie musza być urządzenia i jak długo po ozonowaniu nie wolno wchodzić ludziom do takich pomieszczeń.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

heineken72

2008-09-16, 22:28:40
Użytkownik
Bynio ... ostatnio widziałem taki ozonator u stomatologa. Czytałem opis urządzenia i chyba zabija wszystko co małe Wink.
Na allegro jest troche ozonatorów, przyglądałem się opisom i wyczytałem że nie koliduje to z eksplatacją pomieszczeń.
Cyt... niegroźne dla zdrowia :/
z klimatyzacją ... za pan brat od 1997
  • Odpowiedz

byniom

2008-09-17, 13:40:59
Moderator
Widziałem te na allegro i tak jeden mi podchodzi z tym że ja bym ładował jeszcze tlen żeby zwiększyć wydajność to urządzonka . Niedługo się pokuszę to kupić. Rozmawiałem z kolega który to stosuje w samochodówce i mówi że piękna sprawa , niszczy cały smród z petów , klimy i innych rzeczy . Ja chcę to stosować do oczyszczania niedużych pomieszczeń , central klimatyzacyjnych wewnątrz i np. do splitów.
  • Odpowiedz

Ozonatory.pl

2008-09-29, 08:22:32
Nowy użytkownik
Tylko ozonatory o wydajności min 3000mg/h zabiją żywe organizmy i roztocza, które znajdują sie w klimie. Wiecej info na temat ozonu i jego skuteczności
>>REKLAMA<< Admin
  • Odpowiedz

byniom

2008-09-29, 13:49:04
Moderator
Wszystko fajnie tylko ile kosztuje taki np. Clair i gdzie można zrobić szkolenie bo z tego co doczytałem to takowe jest wymagane i jaki koszt tego szkolenia ?
  • Odpowiedz

Miron

2008-12-03, 17:10:08
Nowy użytkownik
Posiadam takie urzadzenie, ale kosztuje kilkanaście tysięcy złotych, stosuje od trzech lat z powodzeniem szczególnie przy instalacjach kanałowych.
Kilka informacji przydatnych
Ozon, tritlen (O3) - jedna z odmian alotropowych tlenu. Ozon jest niebieskim gazem, cięższym od powietrza. W stanie wolnym występuje w atmosferze, powstaje w wyniku rozpadu cząsteczek O2 pod wpływem światła i dalszego łączenia się ich, wg równań:
O2 --> hv 2O.
O2 + O. --> O3
W atmosferze spełnia funkcję filtra pochłaniającego promieniowanie ultrafioletowe, które emitowane jest przez Słońce. Pochłanianie to polega na reakcji rozszczepienia cząsteczki ozonu na tlen i rodnik tlenowy, która jest odwróceniem reakcji syntezy ozonu.
Jest gazem trującym dla ludzi, zwierząt i roślin !!!
Zastosowanie
Ozonator znajduje szerokie zastosowanie w hotelach. restauracjach i dużych sklepach. Szybko i skutecznie usuwa pozostałości dymu tytoniowego, wyziewów kuchennych czy innych nieprzyjemnych zapachów z pomieszczeń bankietowych lub sal konferencyjnych. Neutralizuje wyziewy z pomieszczeń składowania śmieci czy zapachy farb po przeprowadzonym remoncie. Cykl pracy odświeżania powietrza jest w pełni zautomatyzowany i kończy się deaktywacją wyprodukowanego ozonu. Duża wydajność urządzenia do 12 000 mg/h produkowanego ozonu pozwala szybko obsłużyć duże pomieszczenia. Wykorzystywany jest przez profesjonalne firmy usuwające szkody po pożarach i zalaniach. Znakomicie neutralizuje odór spalenizny, pleśni i inne nieprzyjemne zapachy. Usuwa bakterie oraz zarodniki grzybów i pleśni.
Sposób użycia
Ozonator jest uruchamiany automatycznie, po wprowadzeniu przez operatora parametrów procesu ozonowania. Wprowadza się następujące dane:
wielkość pomieszczenia
czasu trwania procesu ozonowania (od 15 minut do 50 godzin)
wydajności generatora ozonu (do 12000 mg/h do skutecznego usuwania zapachu spalenizny w pomieszczeniach dotkniętych pożarem)
czas trwania procesu deaktywacji ozonu
rozpoczęcie i zakończone procesu ozonowania jest sygnalizowane sygnałem dźwiękowym. Deaktywacja usuwa z pomieszczenia pozostałości ozonu pozwalając udostępnić pomieszczenie użytkownikom natychmiast po zakończeniu procesu oczyszczania powietrza.
Środki ostrożności.
Ozon niekorzystnie wpływa na rośliny doniczkowe i kwiaty, przedmioty wykonane z gumy jak przewody elektryczne, dzieła sztuki powodując ich odbarwienie.
W urządzeniu do produkcji ozonu wykorzystano opatentowaną, amerykańską technologię podwójnej dielektrycznej bariery wyładowań, osiągając w pewnych warunkach wydajność 12000 mg/godz. ozonu. Generator ozonu w swojej klasie jest liderem na światowym rynku. Jest mobilnym urządzeniem o dużej wydajności. Głównie wykorzystywany jest przez profesjonalne firmy zajmujących się usuwaniem szkód spowodowanych przez pożar czy powódź. Doskonale oczyszcza powietrze eliminują wszelkiego rodzaju niepożądane zapachy, odór, pleśnie, grzyby i bakterie. Taki poziomu ozonu jest dobrany specjalnie do usuwania szkód w budynkach po pożarach, gdzie do usunięcia zapachu spalenizny potrzebna jest duża koncentracja ozonu. zarówno cykl aktywacji jak i w pełni zautomatyzowanej dezaktywacji. Dezaktywacja bardzo szybko oczyszcza pomieszczenia z ozonu, po zakończeniu cyklu ozonowania, minimalizując czas potrzebny na przewietrzanie pomieszczeń po tradycyjnym ozonowaniu. Posiada certyfikaty EMC oraz EC
Inne możliwości zastosowania urządzenia
W hotelach i restauracjach do usuwania niepożądanych zapachów pozostałych po bankietach np. po paleniu papierosów, w pomieszczeniach gdzie składuje się śmieci, po różnego rodzaju remontach i pracach malarskich. Stosowany również w usuwaniu zarodników grzybów i pleśni.
  • Odpowiedz

byniom

2008-12-03, 17:55:04
Moderator
A w jaki sposób to urzadzeni deaktywuje ozon ?
  • Odpowiedz

gadget

2008-12-03, 19:52:34
Zaawansowany użytkownik
W xerokopiarkach i drukarkach laserowych starszego typu lub tez i nowych ale o duzej wydajnosci napiecie na elektrodach jest rzedu kilku do 10 kV . Produktem ubocznym takich napiec jest wlasnie ozon . Producenci stosuja filtr ozonu jest to weglowa lub metalowa siateczka podlaczona do masy urzadzenia . Wiec do deaktywacji wystarczy przepuscic przez uziemnione sitko ... Moze wystarczy chinski wentylator i durszlak !
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2008-12-03, 19:53:09 przez gadget.)
  • Odpowiedz

budzaj

2008-12-03, 20:20:59
Nowy użytkownik
już wiem z kąt to psełdo na forum Big Grin
  • Odpowiedz

gadget

2008-12-03, 21:46:42
Zaawansowany użytkownik
Zgadza sie dostalem taka ksywe w szkole i juz zostala .
  • Odpowiedz

bioclimatic.pl

2008-12-04, 17:10:10
Nowy użytkownik
Posiadam urządzenia do jonizacji powietrza (oczyszczania ozonem) - samochodowe, pokojowe, przemysłowe, podłączane do istniejącej klimatyzacji. Chętnie pomogę piszcie na maila.
  • Odpowiedz

Toronto

2009-01-04, 18:07:16
Użytkownik
no dobra, a co z warstwą kurzu na np wentylatorze jednostki wewnętrznej?? Wink
  • Odpowiedz

Shitashii

2009-01-04, 19:01:55
Moderator
Toronto napisał(a):no dobra, a co z warstwą kurzu na np wentylatorze jednostki wewnętrznej?? Wink
Bierzesz odkurzacz, pędzel z twardym włosiem i jedziesz dokładnie. A jak to nie za bardzo się udaje, to demontujesz wentylator (tzn. sam wiatrak bez silnika) i czyścisz np. ciśnieniowo :-) Tylko uważaj, bo tam bywa dużo różnych muchomorów.
Bo może ozon sprawi, że grzybki, pleśnie i bakterie padną, ale czy fizycznie zostanie to usunięte z łopatek wentylatora?
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

Toronto

2009-01-05, 06:03:38
Użytkownik
Czyli tradycyjnie, fajnie Wink.
  • Odpowiedz

Ozonatory.pl

2009-01-15, 09:06:22
Nowy użytkownik
Ozonator i jonizator to wbrew pozorom dwa różne urządzenia. Jonizator jest urządzeniem stworzonym do jonizacji powietrza, w większości jonizatorów jest produkowany ozon ale w naprawne znikomych ilościach. Jonizator się świetnie nadaje do odświeżania pomieszczeń ale nie zlikwiduje ani zarodników ai ostrych zapachów, polecany dla alergików. Jeśli chodzi o profesjonalne usuwanie zapachów i zanieczyszczeń powietrza to proponuje ozonator. W zależności od wielkości pomieszczenia można dostosować dobór odpowiedniego urządzenia o wydajności od 3000 mg/h do 15000 mg/h. urządzenie które opisał wyżej forumowicz to Activo - amerykański ozonator z cyklem dezaktywcji. Podejrzewam , że w tym urządzeniu ozon dezaktywowany jest za pomocą platynowej płytki, ale nie jestem pewna. Osobiście uważam, że cykl dezaktywacji można ominąc o ile jest możliwość przewietrzenia pomieszczenia a osoba która pracuje z ozonem ma przynajmniej minimum informacji na temat ozonu i jego szkodliwości. Póki co nie ma zbyt wiele badań oraz informacji na temat ozonu ale z pewnością jest to przyszłośc w wielu dziedzinach.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa