Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

elta- KFRA-12A

16 Odpowiedzi, 16694 Wyświetleń

fanfar

2009-01-25, 10:10:32
Nowy użytkownik
Witam, zakupiłem klimatyzator elta KFRA-12A podobno z możliwościagrzania, dmucha , daje zimne powietrze ale nie grzeje, przy funkcji grzania nie działa wentylator może ktoś podpowiedzieć jaka moze byćprzyczyna? pozdrawiam
  • Odpowiedz

byniom

2009-01-25, 10:14:41
Moderator
Wentylator na grzaniu uruchamia sie dopiero jak parownik będzie miał wyższą temperaturę żeby zimnym powietrzem nie dmuchało
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2009-01-25, 10:17:33
Top użytkownik
Witam

Przyczyn może być wiele. Bez specjalistycznego sprzętu i diagnozy urządzenia ciężko jest zgadywać. Jeżeli urządzenie jest nowe, instalował je firma ze znajomością tematu to gwarancja obejmuje diagnozę i naprawę.

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

gadget

2009-01-25, 10:24:25
Zaawansowany użytkownik
Moze poczekaj z 10 minut . To nie farelka .
  • Odpowiedz

fanfar

2009-01-25, 10:27:34
Nowy użytkownik
na grzaniu zaczyna działać jak lodówka, potem przestaje i nic nie uruchamia się, po ok 10-15 minutach ponownie włącza się agregat i nic, a wentylator milczy, wiem, zę powinien sieodmrozić ale potem powinien zaskoczyć
  • Odpowiedz

gadget

2009-01-25, 10:32:18
Zaawansowany użytkownik
Wentylator w jednoste wewnetrznej wlacza sie dopiero jak jest cieply radiator ( to zabezpieczenie zeby nie wialo zimnym ) . Czyli sprezarka (pudelko na zewnatrz ) wlacza sie i zatrzymuje ? i pozniej znowu wlacza ? A wentylator na zewnatrz kreci ?
  • Odpowiedz

fanfar

2009-01-25, 10:48:02
Nowy użytkownik
właśnie sprawdziłem, nie kręci się, nie wiem , czy dobrze opisałem problem bo jestem w tym laikiem ale staram się dokładnie opisać reakcje
  • Odpowiedz

bodzio

2009-01-25, 12:50:19
Zaawansowany użytkownik
Skoro na grzaniu działa jak lodówka to może zawór nie zmienia obiegu
  • Odpowiedz

senior

2009-01-25, 13:12:03
Zaawansowany użytkownik
fanfar, jak już kupiłeś i podłączyleś to : ustaw na grzanie i poczytaj instrukcję obslugi, w pewnym momencie zacznie grzać, może w tym czasie czegoś ciekawego się dowiesz
  • Odpowiedz

fanfar

2009-01-26, 12:31:12
Nowy użytkownik
dzięki senior, instrukcje obsługi informują tylko czego nie wolno, jak wywalania baterii z pilota i spać pod nawiewem, ale problem z grzaniem jest innej natury, wentylator w jednostce zewnętrznej działa, przez około 10 minut słychać pracę agregatu, potem się wyłącza ale wentylator ciągle działa, w jednostce wewnętrznej słyszę jak przełączają się jakieś styczniki i próbuje się włączyć agregat po kilku takich próbach nawet zaczyna być słychać jak pracuje agregat ale krótko a wyłączenie ma taki odgłos jakby jakieś łopatki wirnika czy nie wiem co tam jest tarły o metal i zatrzymuje się nie mam pojęcia czy są tam jakieś zabezpieczenia transportowe które powinienem zdemontować ale nic takiego nie widziałem, czy po prostu jest za mało czynnika?a zatrzymaniu towarzyszy oprócz zgrzytania odgłos przypominający uderzenie hydrauliczne
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-01-26, 12:37:33 przez fanfar.)
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2009-01-26, 13:08:41
Top użytkownik
Witam

W tej sytuacji, najrozsądniej było by wezwać jakikolwiek serwis, zanim uszkodzisz do końca urządzenie. Przyczyn takiego zachowania się urządzenia jest kilka, ale bez przyrządów Tobie będzie ciężko rozpoznać przyczynę. Nie wiem ile Ciebie kosztowało to urządzenie ale jeszcze trochę i będzie nic nie warte.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

byniom

2009-01-26, 13:28:17
Moderator
fanfar mam pytanie czy ty sam go podłączałęś czy ktoś czyli jakiś serwis to zrobił ?
  • Odpowiedz

fanfar

2009-01-26, 13:57:02
Nowy użytkownik
dzięki stefanbud pocieszyłeś mnie, ale dzięki za szczerość, sam montowałem tak jak podaj ą w instrukcji
  • Odpowiedz

byniom

2009-01-26, 16:05:06
Moderator
Skoro sam montowałeś to myślę ze nawet nie podpiołeś manometrów a może być tak że czynnika jest za mało albo inne cuda się tam dzieją i bez takich podstawowych czynności trudno jest wywnioskować co tak naprawdę się tam dzieje . Ja rozumię że każdy chce jak najtańszym kosztem ale nie zawsze to się udaje więc pogadaj z jakimś serwisantem i moze w miarę tanio by to ci sprawdził.
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2009-01-26, 20:03:17
Top użytkownik
fanfar napisał(a):dzięki stefanbud pocieszyłeś mnie, ale dzięki za szczerość, sam montowałem tak jak podaj ą w instrukcji
Witam

Wiesz co jest gorsze od tego że sam montowałeś, to że teraz będziesz musiał za swoje ją doprowadzić do stanu używalności. Na dole instrukcji do samodzielnego montaż jest grubym drukiem napisane: Montaż musi wykonać firma wykwalifikowana, w innym przypadku producent nie udziela gwarancji. Ja już ostatnio to przerabiałem, może i winy gościa nie było, sprężarka mogła być fabrycznie uszkodzona, ale sklep odmówił naprawy, sprzedawca który doradzał że klient sam sobie zamontuje nie było na zmianie.
A może to jakaś pierdółka, daj szanse fachowej firmie z okolic. Nie taki diabeł straszny....

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

byniom

2009-01-26, 21:10:33
Moderator
Dobrze podpiołes przewody między jednostkami ?nie pomyliłeś kolorów np. przy tym cienkim przewodzie ?
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa