Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Instalacja LG Art Cool Galeria

17 Odpowiedzi, 18722 Wyświetleń

kamaaa

2009-01-29, 16:03:04
Nowy użytkownik
Pozdrawiam wszystkich.
Będę montował LG Art Cool Galeria. Jeżeli macie dobre lub złe doświadczenia to mam prośbę o podzielenie się
informacjami . Wiadomo - głównie chodzi mi o to wewnętrzne cudo , a dokładnie montaż. Nie spodziewam się
specjalnych różnic w stosunku do zwykłego splita ale kto pyta nie błądzi.
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-01-29, 17:46:08
Moderator
Możesz podać dokładny symbol tego parownika?
  • Odpowiedz

kamaaa

2009-01-29, 18:08:40
Nowy użytkownik
A12AW1
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-01-29, 18:14:22
Moderator
problemu napewno nie będziesz miał
  • Odpowiedz

slawi

2009-01-29, 18:19:20
Nowy użytkownik
Witam
Montowałem kilka takich urządzeń i montaż jak każdy tylko trochę mało miejsca pod urządzeniem i trzeba sobie wszystko dobrze poukładać.
Najlepiej go montować bezpośrednio przez ścianę jeśli jest taka możliwość.
Powodzenia
  • Odpowiedz

irroda

2009-01-30, 00:13:28
Zaawansowany użytkownik
to prawda jest trochę ciasno, jak będziesz zdejmował przedni panel to uważaj na górze jest mała kostka z przewodami którą trzeba odpiąć, najlepiej otwóż go sobie przed montażem - na miejscu sie nie zastanawiasz jak do niego zajżeć Smile
powodzenia
  • Odpowiedz

kamaaa

2009-01-30, 20:30:25
Nowy użytkownik
Tak zrobiłem. Dziękuję a informacje.
  • Odpowiedz

PYTON

2009-01-30, 22:15:38
Nowy użytkownik
Zamontowałwm tego trochę i rzeczywiście jest mało miejsca w jednosce wewnętrznej ale ja wszystkie takie układy lutuje - śrubunki wycinam i zyskuję troche miejsca i czasu. Narożniki masz ruchome i zanim przykręcisz dobrze zamocój. kołek rozporowy w miejscu przewiertu najcześciej nie trzyma bo pokrywa się z przewiertem.
  • Odpowiedz

Rześki LUFT

2009-01-30, 22:31:24
Użytkownik
PYTON napisał(a):Zamontowałwm tego trochę i rzeczywiście jest mało miejsca w jednosce wewnętrznej ale ja wszystkie takie układy lutuje - śrubunki wycinam i zyskuję troche miejsca i czasu. Narożniki masz ruchome i zanim przykręcisz dobrze zamocój. kołek rozporowy w miejscu przewiertu najcześciej nie trzyma bo pokrywa się z przewiertem.
zawsze lutujesz?? A jeśli najpierw masz w ścianie instalację a potem dopiero instalujesz jednostkę wew. to też lutujesz?? i jeszcze jedno nie traci się wtedy gwarancji jak by coś?
  • Odpowiedz

PYTON

2009-01-31, 08:58:38
Nowy użytkownik
Od samego początku mojej działalności zawsze lutuje i moi ludzie też mają taki nakaz jedynie przy jednostce zewnętznej zostawiam śrubunki.
Jeżeli montuje splity na pełnycz ścianach zawszę kuję bruzde a montaż zaczynam od splita. Nie podejmuje zleceń gdy klient chce aby najpierw położyć instalację a latem podłączyć sprzęt. Widziałem takie instalacje i jak monterzy usiłowali upchać te śrubunki i reszte instalacji pod splitem - urzadzenia są coraz mniejsze i coraz mniej miejsca jest na takie rozwiązania. Inaczej to wygląda w przypadku ścianek z płyty GK lub podwieszanych sufitów.
Co do gwarancji - nie wiem - bo nie miałem takiego problemu, ale podejrzewam że jeśli zrobisz to zgodnie ze sztuką to nie będzie żadnego problemu.
moim zdaniem układy klimatyzacji powinne być tak przygotowane przez producenta aby wszystkie połączenia były lutowane zwłaszcza gdy urządzenie nie posiada presostatów. pęka nakrętka ucieka czynnik układ pracuje na sucho a klient katuje go przez dwa dni zanim zadzwoni. kupiłem dobrej klasy klucz dynamometryczny i też problem powrócił i to w sprzęcie z bardzo wysokiej półki.
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2009-01-31, 10:57:09
Top użytkownik
PYTON napisał(a):Od samego początku mojej działalności zawsze lutuje i moi ludzie też mają taki nakaz jedynie przy jednostce zewnętznej zostawiam śrubunki.
Jeżeli montuje splity na pełnycz ścianach zawszę kuję bruzde a montaż zaczynam od splita. Nie podejmuje zleceń gdy klient chce aby najpierw położyć instalację a latem podłączyć sprzęt. Widziałem takie instalacje i jak monterzy usiłowali upchać te śrubunki i reszte instalacji pod splitem - urzadzenia są coraz mniejsze i coraz mniej miejsca jest na takie rozwiązania. Inaczej to wygląda w przypadku ścianek z płyty GK lub podwieszanych sufitów.
Co do gwarancji - nie wiem - bo nie miałem takiego problemu, ale podejrzewam że jeśli zrobisz to zgodnie ze sztuką to nie będzie żadnego problemu.
moim zdaniem układy klimatyzacji powinne być tak przygotowane przez producenta aby wszystkie połączenia były lutowane zwłaszcza gdy urządzenie nie posiada presostatów. pęka nakrętka ucieka czynnik układ pracuje na sucho a klient katuje go przez dwa dni zanim zadzwoni. kupiłem dobrej klasy klucz dynamometryczny i też problem powrócił i to w sprzęcie z bardzo wysokiej półki.
Witam

Powiem wam tam, jeżeli chodzi o lutowanie połączeń pod splitem, jest ono wykonane zgodnie ze sztuką, nie ma to wpływu na gwarancję. Jest to zabieg pracochłonny ale daje faktycznie lepsze ułożenie przewodów pod j. w. i większą pewność że jest szczelne na połączeniu. Jeżeli wykonamy źle kielichy, skręcimy złączki niezgodnie z zaleceniem producenta czyli użyjemy za małej(w co wątpię) lub za dużej siły przy skręcaniu w następstwie czego czynnik ucieknie z instalacji, nie podlega to pod naprawę gwarancyjną ani skutki. A wszystko idzie zweryfikować. Lutowanie najbardziej jest wskazane na łączeniach do których nie mamy bezpośredni dojścia po montażu np. zarzucone zaprawą po położeniu w bruzdach.

No to jest nas dwóch mających klucz dynamometryczny Wink

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

Rześki LUFT

2009-01-31, 18:24:30
Użytkownik
PYTON napisał(a):Od samego początku mojej działalności zawsze lutuje i moi ludzie też mają taki nakaz jedynie przy jednostce zewnętznej zostawiam śrubunki.
no właśnie chodziło mi głownie o lutowanie gdy najpierw jest instalacja a potem split bo tu bym się zdziwił jak byś lutowałSmile to mnie ciekawiło, ja takie zlecenia przyjmuje bo wiem ze większość firm odmawia(ktoś czarna robotę musi zrobić a łatwo nie jest tego upchnąć tu masz racje w 100%Tongue) hmmm mnie ojciec nauczył bez klucza dynamometrycznego skręcać i nawet nigdy nie próbowałem innaczej... chyba bardziej wieże swojemu wyczuciu już niż takim wynalazkomWink Wy od początku z kluczem? czy zdecydowaliście ze takie ustrojstwo to dobra rzecz i teraz bez tego do montażu nie podchodzicie??

pozdrawiam
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2009-01-31, 18:35:38
Top użytkownik
Witam

No powiedz jakie jest wyjście jak w specyfikacji montażu urządzenia masz wskazane przez producenta parametry dokręcania łączeń.

[Obrazek: 94becad77a258d4amed.jpg]

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

PYTON

2009-01-31, 20:36:21
Nowy użytkownik
Do kolegi klimaG-ce jeśli żelisz się i odwalasz czarną robotę to powiem Ci że nie mam ojca od dziewiątego roku życia i nawe rąbać drzewa mie nie zdażył nuczyć.
Ja żle się wyraziłem nie to że nie biorę ja zawsze tłumaczę że lepiej jest akupić jednostki wew. i wykonać instalacje a później dokupić agregat (mowa o multi split) niż ryzykować że to Ty wykonasz brudną robote czyli kucie bruzd i układanie instalacji a w miedzyczasie przyjdzie ktoś i przebije Twoją ofertę i tylko podłaczy urządzenia - ale rób jak uważasz - upychasz instalacje za splitem estetycznie to pełen szacunek.
Co do klucza dynamo oczywiscie nie było to pierwsze urządzenie zakupione do montażu - kupiłem jak zaczeły pękać nakrętki i to jeszcze w MHI co gorsza czynnik uciekł do atmosfery a sprężarka pracowała. nie zdiwiłbym sie jak to byłby hinczyk za 600 pln ale w sprzecie za 4000 tysiące (producent robi w h... montera wiec mam w doopie ich gwarancje i czy można luyować czy nie).
Dostarczyłem uszkodzona nakretkę do dystrybutora i panowie inżynierowie stwierdzili ze za mocno dokręcam - więc kupiłem klucz
Następnej uszkodzonej już im nie dałem - kolega wzią na polibude i zbadali...
do kolegi Stefanbud ta tabela pochodzi z instrukcji uzytkownika, ale nie wiadomo czego bo nie ma tam logo. ja stosowałem klucz do MHI i ich zalecenia stosowałem było to jakiś czas temu. Od tego czasu klucz leży zakurzony w warsztacie..
Do wykonania kielicha stosuje olej ( staram się aby był to ten sam co wukładzie)i tym olejem smaruje śrubunki i dokrencam a dynamo mam w ręku.
Przepraszam za wulgaryzmy ale inaczej się nieda...
  • Odpowiedz

Rześki LUFT

2009-01-31, 21:59:17
Użytkownik
PYTON napisał(a):Do kolegi klimaG-ce jeśli żelisz się i odwalasz czarną robotę to powiem Ci że nie mam ojca od dziewiątego roku życia i nawe rąbać drzewa mie nie zdażył nuczyć.
Ja żle się wyraziłem nie to że nie biorę ja zawsze tłumaczę że lepiej jest akupić jednostki wew. i wykonać instalacje a później dokupić agregat (mowa o multi split) niż ryzykować że to Ty wykonasz brudną robote czyli kucie bruzd i układanie instalacji a w miedzyczasie przyjdzie ktoś i przebije Twoją ofertę i tylko podłaczy urządzenia - ale rób jak uważasz - upychasz instalacje za splitem estetycznie to pełen szacunek.
Co do klucza dynamo oczywiscie nie było to pierwsze urządzenie zakupione do montażu - kupiłem jak zaczeły pękać nakrętki i to jeszcze w MHI co gorsza czynnik uciekł do atmosfery a sprężarka pracowała. nie zdiwiłbym sie jak to byłby hinczyk za 600 pln ale w sprzecie za 4000 tysiące (producent robi w h... montera wiec mam w doopie ich gwarancje i czy można luyować czy nie).
Dostarczyłem uszkodzona nakretkę do dystrybutora i panowie inżynierowie stwierdzili ze za mocno dokręcam - więc kupiłem klucz
Następnej uszkodzonej już im nie dałem - kolega wzią na polibude i zbadali...
do kolegi Stefanbud ta tabela pochodzi z instrukcji uzytkownika, ale nie wiadomo czego bo nie ma tam logo. ja stosowałem klucz do MHI i ich zalecenia stosowałem było to jakiś czas temu. Od tego czasu klucz leży zakurzony w warsztacie..
Do wykonania kielicha stosuje olej ( staram się aby był to ten sam co wukładzie)i tym olejem smaruje śrubunki i dokrencam a dynamo mam w ręku.
Przepraszam za wulgaryzmy ale inaczej się nieda...
przykro mi z powodu Twojego ojca ale nie wiem co to ma do tego że "się żale"...
i masz racje nie ryzykuj ze ja wykonam tą robotęSmile a jak już robię to robię właśnie tak bo inaczej się nie da jak ktoś buduje dom dopiero i chce mieć wszystkie instalacje... przecież nie będę mu jedn. wew. wieszał jak wprowadzi się dopiero za rok czy tam kilka miesięcy...
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2009-02-02, 08:08:05
Top użytkownik
PYTON napisał(a):do kolegi Stefanbud ta tabela pochodzi z instrukcji uzytkownika, ale nie wiadomo czego bo nie ma tam logo.
Witam

Ta akurat pochodzi z instrukcji montażowo-serwisowej Fujitsu. Ale spotkałem się w wielu instrukcjach do urządzeń chłodniczych z podanymi parametrami dokręcenia.
Powiem Wam, że jak kupiłem klucz dynamometryczny to trochę byłem zawiedziony, ponieważ nikt nie umiał mi wytłumaczyć jakich sił używać przy tym kluczu. Dzwoniłem do działów technicznych i tam nie wiedzieli po co mi to, mam robić zgodnie ze sztuką. Więc pytałem tu i tam po kolegach chłodniarzach i dostałem parę fachowych rad.

Sposób pierwszy,,Na kciuk''
-... no co ty nikt dynamometrem nie dokręca połączeń, bierzesz dwa klucze, jednym stabilnie kontrujesz drugim dokręcasz do oporu. Ustawiasz klucze obok siebie i pociskasz jeszcze na kciuk. I musi trzymać.''

Sposób drugi ,,Na 1/2 obrotu''
-...słuchaj ty nie wymyślaj żadnych dynamometryków tylko dociągnij do oporu i jeszcze 1/2 obrotu.

Sposób trzeci ,, Jeszcze troszkie''
-...no pierwszy raz słyszę żeby ktoś pier....ł się z kluczem dynamometrycznym bierzesz dwa klucze byle nie za długie i skręcasz do oporu i jeszcze troszkie.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Klima-cool

2009-02-02, 12:29:58
Zaawansowany użytkownik
he he stefan co jak co dosłownie przełożyłeś na nasz język dokręcenie ja nie używam klucza dynamometrycznego, od paru lat mam opracowane dokręcanie i nigdy nie było problemu. 6i 10mm w większości przypadków obkręcają się wokół własnej osi tak 1/2 obrotu . 12mm z wyczuciem a 16 mm i 18mm na siłę każdy ma swój sposób ja mam taki.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa