Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

STACJA obsługi KLIMATYZACJI - jaką wybrać???

98 Odpowiedzi, 326965 Wyświetleń
Wstecz 1 2 3 4 Dalej

driver

2009-01-28, 22:09:18
Nowy użytkownik
w lutym zamierzam wybrać jakąś stację. Czy możecie mi powiedzieć, na co zwrócić uwagę podczas wyboru, na jakie parametry?
1. Pełne automaty przeważnie mają 2 lub 3, czasem nawet 4- czy to takie ważne?
2. Czy ważna jest wydajność pompy próżniowej?
3. Czy istotna jest wielkość butli z gazem R134a, jaka może być zamontowana?
4. czy ważna jest pojemność zbiornika wewnętrznego stacji?

jeszcze jakieś dodatkowe przydatne informacje może ktoś ma?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-01-28, 22:12:27 przez driver.)
  • Odpowiedz

deagliwice

2009-01-30, 08:55:03
Nowy użytkownik
Ja posiadam od jesieni stację klimatyzacji Valeo Clim Fill Auto. Stacja naprawdę super. posiada wagi na stary i nowy olej, dużą butlę i silną pompę, drukarkę i duży zbiornik na czynnik. Tak że bez problemów obsłuży również trucki (ponoć również autobusy ale takie nie wjedą do mnie na posesje).
Serwisowanie maszyny polega na wymianie oleju w pompie i wymianie filtra wykonać można samemu bez konieczności wzywania serwisu.
Ale rzecz która jest bardzo istotna to przeszkolenie nie tylko z obsługi stacji ale również z budowy i zasad działania klimy. Do tego możliwość wsparcia przez telefon w przypadku trudnych sytuacji. Jak ktoś by był zainteresowany to piszcie na priv to udostępnie kontakt.
  • Odpowiedz

k_piachu

2009-01-30, 16:12:12
Nowy użytkownik
Driver powiem ci ze mnie sie zwrocila w pierwszym zaraz sezonie, a mozna nia robic wszystko autobusy, trucki i osobowki ma butle o pojemnosci 22kg i bardzo wydajna pompe, i firma od ktorej ja kupilem naprawde zapewnia super serwis na telefon ci wyjasnia wszytsko albo przyjada !!! Jakbys chcial to moge dac ci adres tej firmy i moge zalatwic za super kase ale to na priva albo komore mozemy pogadac!!!!!
  • Odpowiedz

driver

2009-01-31, 22:57:14
Nowy użytkownik
k-piachu, a ile robisz samochodów tygodniowo lub miesięcznie (tak średnio)? i w jakim okresie jest na to najwięcej pracy? ja będę obsługiwał tylko osobówki i dostawcze. oraz napisz, ile bierzesz za taką obsługę oraz co dokładnie robisz. Jeśli nie chcesz tu pisać o cenach, to możesz na priv. Bo wiesz, zanim ludzie się dowiedzą, że wykonuję taką usługę, to też chwilę zejdzie. Póki co miałbym klientów, którzy przyjeżdżają od lat na mechanikę.
  • Odpowiedz

k_piachu

2009-01-31, 23:05:12
Nowy użytkownik
Driver a skad jestes jakie miasto ???? Srednio aut w miesiacu robilem ok. 50 najlepsze okresy to maj czerwiec lipiec sierpien i tez na pocztaku mialem stalych klientow ale jak to sie mowi reklama dzwignia handlu nie no tak naprawde liczy sie dzis na pierwszym miejscu z tego co zauwazylem to cena i 3/4 ludzi tylko na to patrzy o cenach sorki ale nie powiem!!
  • Odpowiedz

driver

2009-02-01, 13:38:38
Nowy użytkownik
ja jestem z okolic Rzeszowa. a czemu pytasz? na razie i tak wolę kupić sprzęt do 15 000 zł. będę widział, jak będzie kręcił się ten interes. a stację po jakimś czasie zawsze można zmienić.
  • Odpowiedz

k_piachu

2009-02-01, 14:22:38
Nowy użytkownik
Sluchaj driver jak chcesz to moge dac ci namiary na dobry i tani sprzet, oni mnie zaopatruja we wszystko oleje barwniki itd!!
  • Odpowiedz

driver

2009-02-04, 21:19:12
Nowy użytkownik
to jakbyś mógł, to podaj mi namiary, bo już sam nie wiem jaki sprzęt wybrać. To jest trochę kasy, więc chcę wybrać coś, co będzie długo pracowało bezawaryjnie oraz wydajnie
  • Odpowiedz

k_piachu

2009-02-05, 17:07:21
Nowy użytkownik
Firma nazywa sie Italcom i miesci sie w Katowicach wpisz w wyszukiwarke to znajdziesz ich stronke!! To do mnie numer tel. 503-858-830 drynknij do mnie to ci wytlumacze o co chodzi bo niechce pisac na forum wiesz!!!!
  • Odpowiedz

unipan

2009-03-01, 23:15:24
Nowy użytkownik
witam
moze opowiem cos o swoim doswiadczeniu a ze obskakuje duzo serwisow niemieckich to sie wypowiem

podstawowa zasada to kupowac sprzet EOM czyli od producenta sprzetu ,werther czy jakis inny producent typu bosch to skladaki i tym podobne

EOM sprzecik to WAECO SUN TEXA reszta to skladaki czym tansze tym tansze podzespoly gorsze technologie i bron boze przed made in china
waeco to niemcy/usa
texa italia
sun usa
reszta sprzetu to albo china albo sprzecik na zyczenie klienta np werther czyli dajemy gorsze filtry naklejamy werther
i cala prawda czym wiecej zaplacisz tym lepszy sprzet

A sprawdzic samemu sprzet to problem? sciagnac obudowe i zobaczyc jakie filtry sa etc jak china to podziekowac

bosch klimy- produkt produkowany tylko na europe wschodnia w europie zachodniej nie ma tego w sprzedazy -dodam ze sam jestem handlarzem od bosch ale nie od polskiego przedstawicielstwa nie wiem na jakich podzespolach jest produkowane sa klimy bosch nie sadzy aby na chinskich poniewaz bosch nie ma fabryk w chinach przynajmiej mowiac o orginalnych produktach.bosch europy zachodniej sprzedaje waeco

sun -polecam spotkalem sie z tymi klimami w kilku serwisach w niemczech -podzespoly amerykanskie a amerykanie maja najwieksze doswiadczenie w klimach

werther szkoda slow skladanka

polecam waeco poniewaz jest wymagana dla ASO od audi do vw poprzez porsche etc waeco dosc duza fabryka ,mialem godnosc odwiedzic fabryke zajmuje sie glownie tylko klimami od serwisu klim po lodówy do aut
podzespoly z stanow

texa wloski produkt zalecany dla aso francuzow ma fajny bajer gprs

reszty oczym mowicie na oczy nie widzialem nie slyszalem

a jaka kupic klime to zalezy kto ile pracuje i co robi
jesli doraznie dopelnia gazem to wystarczy jakis werther

jak ktos profesjonalnie to sun texa waeco
z texa problem bo o serwisie w polsce nie slyszalem
waeco tez serwisu w pl jako takiego nie ma filtry ogolnie dostepne za grosze jak ktos ma problem z waeco to prosze sie zglosic

jakos ktos szuka klim uzywek lub prawie nowek -uzywane podczas targow tylko lub zupelnie nowych to prosze o maila.
polautmaty uzywki waeco z nowym kompresorem od 3000zl , w tych stacjach padaja kompresory mowie o starym sprzecie waeco co maja po 2000 roboczo godzin bez serwisowania -filtry wewnetrzne nie wymienianie
pompy prozniowe nie do zdarcia z duza wydajnoscia
cylinder 2kg do 4kg
elektroniki brak tylko same elektrozawory
krotkie ceny innego sprzetu
sun automat 4000zl
waeco asc 1000 8000zl netto z drukarka ( sprzecik pokazowy)
cylinder 10 kg funkcja plukania oczywiscie z karta pamieci pojazdow ,zabezpieczenie wagi przed rozkalibrowaniem
texy w roznych cenach
odpowiadam dlugo na maile z gory przepraszam
  • Odpowiedz

jacek1

2009-03-08, 20:40:08
Nowy użytkownik
polecam AC 590 PRO od Sosnowskiego z Gdańska
  • Odpowiedz

driver

2009-03-09, 09:33:47
Nowy użytkownik
jacek1 namieszałeś mi teraz trochę w głowie. Inni zachwalają tu różne sprzęty, a tu nagle całkiem inne informacje. Przymierzałem się do Werthera. Sezon letni coraz bliżej i muszę coś wybrać. Pasuje, żeby firma, którą wybiorę miała serwis w Polsce, bo jak coś padnie, to nie będę szukał serwisów po świecie.
  • Odpowiedz

jacek1

2009-03-09, 11:47:30
Nowy użytkownik
Możesz ich zawołać do siebie. Przyjadą z maszynka i pokażą jak chodzi, jak się ją obsługuje itp itd. A co do parametrów to ac 590 ma duży zbiornik 20kg i pompe próżniową 180l/min a werther chyba 70l/min
  • Odpowiedz

unipan

2009-03-09, 13:09:35
Nowy użytkownik
Firma Classic Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ulicy Łodygowej 23B, istnieje od 1980 roku. Od 1992 roku firma nasza jest jedynym i wyłącznym Przedstawicielem w Polsce francuskiej firmy SAGEM S.A. później JOHNSON CONTROLS AUTOMOTIVE ELECTRONICS a obecnie SPX Service Solutions w zakresie urządzeń diagnostycznych oraz pomiarowych. SPX Service Solutions jest częścią grupy SPX największego na świecie producenta urządzeń diagnostycznych. Do grupy tej należą także Robinair, Tecnotest, Miller Special Tools, OTC, Kent Moore, TIF, Actron, Sunpro, i inne.
Oni dostarczaja sprzet dla RENO PSA -PROXIA CLIP a to kupisz tylko w spx grupp,sonowski zamawia sprzet i sprzedaje kazdy tak moze ale to nie znaczy ze jest ASO robinar,serwisujesz klimay audi np ale nie znaczy ze jestes ASO AUDI

oni sa jedyni w polsce od grupy SPX co do serwisu ,tak sami pisza osobiscie ,choc ccos szukalem od Johnson control-clipa a to grupa spx to znazlem jedynie w niemczech przedstawiciela ,a szukalem to na stronie SPX
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-03-09, 13:14:14 przez unipan.)
  • Odpowiedz

jacek1

2009-03-09, 14:41:06
Nowy użytkownik
unipan napisał(a):Firma Classic Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ulicy Łodygowej 23B, istnieje od 1980 roku. Od 1992 roku firma nasza jest jedynym i wyłącznym Przedstawicielem w Polsce francuskiej firmy SAGEM S.A. później JOHNSON CONTROLS AUTOMOTIVE ELECTRONICS a obecnie SPX Service Solutions w zakresie urządzeń diagnostycznych oraz pomiarowych. SPX Service Solutions jest częścią grupy SPX największego na świecie producenta urządzeń diagnostycznych. Do grupy tej należą także Robinair, Tecnotest, Miller Special Tools, OTC, Kent Moore, TIF, Actron, Sunpro, i inne.
Oni dostarczaja sprzet dla RENO PSA -PROXIA CLIP a to kupisz tylko w spx grupp,sonowski zamawia sprzet i sprzedaje kazdy tak moze ale to nie znaczy ze jest ASO robinar,serwisujesz klimay audi np ale nie znaczy ze jestes ASO AUDI

oni sa jedyni w polsce od grupy SPX co do serwisu ,tak sami pisza osobiscie ,choc ccos szukalem od Johnson control-clipa a to grupa spx to znazlem jedynie w niemczech przedstawiciela ,a szukalem to na stronie SPX
To zadzwoń do Classica i spytaj o części i serwis do urządzeń serii AC np AC 500, AC 550 PRO, AC 590 PRO
  • Odpowiedz

brst

2009-03-10, 18:09:54
Nowy użytkownik
Witam wszystkich. Pisze tu po raz pierwszy. Interesuje mnie jak w tytule -stacja do klimatyzacji gdyż musze cos kupic dla swoich potrzeb -nie bede demontowal ani spawal klimy tylko napelnienie, czyszczenie bez ingerenci, i pojawia sie coraz wiecej pomysłów. moze poradzi ktos kto w tym siedzi /takie forum/ Smile prosze:
Propozycja: d0 16 000 zł
Valeo Clim Fill Auto - niby ful wypas bezobslugowa , pelen automat, czy jest to warte zainteresowania i zakupu.
Natknelem sie na SECU-smart firmy Behr nie wiem jak cena pewnie zblizona do valeo ale opis ma zachecajacy,
Naprawde magia Smile, tu pisza o waeco sun texa bosch ..
Jak ktos bylby laskawy cos konkretnego tzn.
1. jaki producent - na co warto poswiecic czas i pieniadze.
Myslew ze dla osoby w ty siedzacej nie ma problemu z odpowiedzia na pytanie: co by kupil
A moze jakis mikro zestaw na start punktu uslug klimatyzacji samochodowej - i to by bylo to.
Prosze piszcie bo moge zbladzic.
Pozdrawiam jeszcze cieplo.
  • Odpowiedz

Rado33

2009-04-07, 12:08:57
Użytkownik
Witam.Temat stacji może jest wyczerpany ale chcę podzielić się z wami moimi relacjami z firmą Magneti Marelii.Kilka dni temu rozszczelnił mi się układ niskiego ciśnienia w mojej stacji clima tech plus.Skontaktowałem się z dystrubutorem w/w stacji a jest nią firma Alex ze Szczecina(wiem że jest to reklama ale uważam że solidne firmy trzeba reklamować) ta przyjęła zgłoszenie ,po kliku dniach zgłosił się do mnie serwisant z MM i stwierdził że nie jest w stanie usunąć usterki na miejscu więc zabiera ją do naprawy(początek sezonu a tu kicha) i tu zaskoczenie ,przedstawiciel firmy MM poinforował mnie że otrzymam w ciągu kilku dni stację zastępczą którą mogę używać do czasu naprawy mojej.Dzisiaj miałem telefon z MM że stacje otrzymam jutro (serwisant był wczoraj) .Nie wiem jak wy ale dla mnie firma MM dostaje 5+ za kontakt i szybkie załatwienie sprawy.Dodatkowo jako ciekawostkę podam że w tym roku razem ze stacją sprzedają w promocji tester diagnostyczny TESTER PLUS oraz zestaw do diagnostyki układu elektroniki.Cena wzrasta o ok 400 euro czy się opłaca zadecydujcie sami.
  • Odpowiedz

C4

2009-04-08, 10:40:13
Nowy użytkownik
Jeżeli chodzi o SPX to w Niemczech jest ich filia, a w Polsce jest tylko przedstawiciel, firma Classic w Warszawie. Mają urządzenia do klimatyzacji a także serwisują Renault Clip i Citroen Proxia. Jeżeli chodzi o urządzenia do klimatyzacji to mój kolega urzytkuje takie jedno od czterech lat i bardzo sobie chwali, bezawaryjne, samo informuje o konieczności wymiany oleju, filtrów, kalibracji. Z tego co wiem to tylko raz kazało urządzenie wymienić filty. Wszystko można samemu zrobić, panowie z Classica pomogą przez telefon jak to zrobić. Urządzenie jest tak proste w obsłudze, że bez szkolenia bez problemu zrobiłem swój samochód. a co najważniejsze "mówi po polsku" i pełnymi zdaniami. Serdecznie polecam.
A tak przy okazji kilka dni czasu na reakcję serwisu to raczej kiepski wynik i porządne straty w sezonieSmile
  • Odpowiedz

Rado33

2009-04-08, 13:50:52
Użytkownik
Życie dyktuje różne scenariusze i nie wiadomo co z naszym sprzętem będzie się działo.Wyobraź sobie sytuację kiedy uszkodzi się SPX a serwisant nie będzie potrafił udzielić pomocy przez telefon.Wywózka sprzętu do serwisu za granicę?Nigdy nie twierdziłem że MM jest super, naj ,chodzi tylko o podejście do użytkownika i ich sprzętu .Ilu producentów stacji jest w stanie zaoferować stację zastępczą na czas naprawy? Mnie zapewniał jeszcze tylko o tym przedstawiciel handlowy ECK natomiast przedstawiciel Robinair wyśmiał to.Dodatkowa oferta promocyjna MM jest też godna przemyśleń,tester diagnostyczny i tester do klimatyzacji.Zaznaczam tylko że to co znajduje się w stacji MM jest też w innych stacjach np Bosch a firma Ctr jest podwykonawcą MM jeżeli chodzi o części zamienne.
  • Odpowiedz

123cinek

2009-04-09, 12:49:57
Nowy użytkownik
Witam. mam do czynienia z urzadzeniem do klimatyzacji ALIZE X10 firmy SPX. Jest to pełny automat z bazą danych i możliwością dopisywania samochodów do bazy. W standardzie otrzymałem drukarkę,termometr i szkolenie z obsługi. urządzenie samo informuje o konieczności wymiany filtrów,oleju itp.
Wiem że najwięcej tego typu urzadzeń pracuje w autoryzowanych serwisach Citroen i Renault.
w razie pytań lub problemów mam do dyspozycji nr telefonu pod który moge dzwonić przez 7 dni w tygodniu.
Serwis urządzeń znajduje sie w Warszawie w firmie Classic,z reszta oni też dojeżdżają w razie problemow.
naprawiają tez urządzenia firmy Robinair,więc jesli ktoś ma problem z tym urzadzeniem to polecam.
Jeśli ktos ma jekies pytania to służę pomocą.

P.S
Rado33,kto Ci powiedział że sprzęt SPX trzeba serwisować za granicą?
ja serwisuję w wawrszawie w firmie Classic i jesli nie mogą rozwiązac problemu w 24h to organizują i wypożyczają urządzenie zastepcze na czas naprawy

pozdrawiam
  • Odpowiedz

Rado33

2009-04-09, 21:35:34
Użytkownik
Trafiłeś na lepszych sprzedawców, ja o sprzęt Robinair pytałem w FOTA W Szczecinie w mm dają mi to samo co tobie spx.Najważniejsze że jesteśmy zadowoleni a problem tkwi w sprzedawcach.A tak poza konkursem to chciałem wybrać sprzęt robinair ale Szczecińska FOTA skutecznie mnie odstraszyła.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-04-09, 21:40:15 przez Rado33.)
  • Odpowiedz

123cinek

2009-04-10, 07:02:35
Nowy użytkownik
jeśli chodzi o takie firmy jak Fota to jasne jest że działają jak np sklepy RTV,tzn wypychaja ten sprzęt z którego handlowcy maja lepsze profity itp,a nie ten sprzęt co jest dobry i niezawodny....

nie jest też prawdą że do urządzeń robionych na "zamówienie" tak jak dla boscha,czy innych firm są wstawiane gorsze jakościowo części i filtry.
co do chińszczyzny to się zgadzam.

przed nabyciem urzadzenia SPX skontaktowałem sie z firma Classic i otrzymałem kontakty do firm w których te urządzenia pracuja....to najlepszy sposób by sie dowiedzieć jak one sie spisują w praktyce....
  • Odpowiedz

driver

2009-04-12, 12:57:22
Nowy użytkownik
Ja napaliłem się na Werthera, ale jednak wybrałem urządzenie OTC (Robinair) ze względu na to, że Werther nalepia tylko swoją nazwę, ale stacja jest robiona gdzieś indziej. OTC ma wewnątrz siebie podzespoły Valeo. Baza danych zawarta w kluczu, który będę otrzymywał z każdą aktualizacją. Menu po polsku i również stacja sama pilnuje, kiedy ma być serwisowana (wymiana filtrów itd).
Muszę zakupić ozonator i lampę UV z okularami. Myślałem nad ozonatorem sprzedawanym na allegro za 319 zł - żywotność 5000h. Warto?
Napiszcie mi, co jeszcze potrzeba do obsługi układów klimy w samochodach (nazwy urządzeń i orientacyjne ceny)?
  • Odpowiedz

Rado33

2009-04-12, 13:23:31
Użytkownik
Zdecydowanie reduktor i manometr hp z przewodami do sprawdzania szczelności azotem. Nie polecam kupowania zestawów są zbyt drogie .Mój zestaw zakupiłem za ok 540 zł ( wszystko kupowałem osobno) ,plus cena butli z azotem to koszt ok 240zł.
  • Odpowiedz

driver

2009-04-12, 15:42:35
Nowy użytkownik
Ale przecież mogę podpiąć stację do układu i na manometrach pokaże mi ciśnienie.
  • Odpowiedz
Wstecz 1 2 3 4 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa