Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

pytanie do specjalistów, w sprawie samodzielnego montażu klimatyzacji

57 Odpowiedzi, 56965 Wyświetleń
Wstecz 1 2 3 Dalej

elektromechanik

2009-02-01, 19:37:46
Zaawansowany użytkownik
Jeśli ta sprężarka byłaby jakościowo większości klim samochodowych to wytrzyma bez problemu ( tam sprężarki pracują przy 3-5 tys. obr/min). Tylko to właśnie JEŚLI.

Przy tej cenie to musi być chińszczyzna że hej. Nie wiem czy się za kombinację opłaca.

Moim zdaniem to już warto poszukać niezbyt spracowanej klimy z jakiegoś rozbitka.
Jak już koledzy pisali jak masz trochę technicznego pojęcia i upierasz się coś zrobić sam to moim zdaniem we własnym zakresie zamocuj elementy (i to lepiej po konsultacji z kimś od chłodnictwa i klimy ) a resztę >roboty czysto chłodniczej< niech zrobi jakiś fachura. Inaczej możesz żałować i stracić dużo więcej niż wyniesie zaplata chłodniarzowi.
Ale to Twoja decyzja.
  • Odpowiedz

thermo

2009-02-01, 19:57:34
Gość
Zgadzam się w pełni z rozumowaniem AWAX'a. Nie można tu podać wiedzy i gotowej recepty na talerzu. Jest wiele książek na ten temat jak to obliczyć i co można zastosować. Fakt jest to czasochłonne. Większość z nas ten czas poświęciło, jak również wyłożyło jakieś pieniądze by posiąść wiedzę. Fakt jest taki, że wszystko jesteś wstanie osiągnąć. Kwestia zdrowego podejścia. Osobiście poznałem człowieka, który będąc z wykształcenia budowlańcem stawiając swój dom zaprojektował i wykonał pompę ciepła do ogrzewania. Dużo czasu poświęcił, ale przewidział wszystko i sądzę, że teraz jest ekspertem w tej dziedzinie. Samo wykonanie tej instalacji to też majstersztyk. By tak wszystkie firmy instalowały to... Zaoszczędził wiele pieniędzy, których nie wyłożył z własnej kieszeni. Z drugiej strony stracił wiele pieniędzy bo w czasie kiedy liczył, projektował i wykonywał (zajęło mu to wiele więcej czasu niż specjalistą ) nie zarobił złotówki w fachu którym się znał.
Dlatego ja (on też w tej chwili) uważam, że skoro się nie znam na budowaniu domów to nie zabiorę się za to (choć to jest łatwe) tylko w chłodnictwie zarobię tyle by mi dom postawili, tak samo jak rzeźnik nie będzie budował chłodni tylko zajmie się mięsem by je tam włożyć.
Więc jeszcze raz podkreślam, że podejście AWAX'a jest zdrowe, bo ciężko się tłumaczy ludziom co nie pamiętają fizyki (dział termodynamika) ze szkoły podstawowej a się zabierają za to (każdy chyba tu podstawówkę skończył).
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

groszek9090

2009-02-01, 20:03:42
Użytkownik
z tego co jest napisane na aukcji są to elementy orginalne daewoo montowane seryjnie w daewoo tico, może daewoo nie jest jakąś super marką ale nie przesadzajmy, jeżeli to jest prawda że elementy są orginalne( a tak jest napisane) to myślę że troche powinno wytrzymać, być może cena stąd że jest to komplet składany i wiele rzeczy trzeba przerobić
  • Odpowiedz

groszek9090

2009-02-01, 20:10:45
Użytkownik
thermo ja jednak wolę pobawić się troche z tą "nie skomplikowaną" klimą i podłączyć ją niż brać się za budowę domu, Wybacz ale uważam że budowanie domu jest trudną sztuką,
  • Odpowiedz

thermo

2009-02-01, 20:14:21
Gość
Nie jest takie trudne jak już jeden postawisz (nie własnymi rękoma). Życzę powodzenia z klimą, nie wątpię że Ci się uda i pomocą służę.
  • Odpowiedz

groszek9090

2009-02-01, 20:19:44
Użytkownik
dzieki napewno spróbuje to zrobić, lubie takie wyzwania, jak się nie uda to trudno, jednak chce spróbować, ( jak sie uda bedzie sie czym chwalić) wiem że dla was to małe piwo ale dla mnie to spore wyzwanie, napewno odezwe sie na forum jak bede miał jakiś problem
  • Odpowiedz

awax

2009-02-01, 20:29:24
Top użytkownik
groszek9090 napisał(a):dzieki napewno spróbuje to zrobić, lubie takie wyzwania, jak się nie uda to trudno, jednak chce spróbować, ( jak sie uda bedzie sie czym chwalić) wiem że dla was to małe piwo ale dla mnie to spore wyzwanie, napewno odezwe sie na forum jak bede miał jakiś problem
Mam nadzieję,że jak nie będzie problemu to także się pochwalisz.
Powodzenia

A ja skoczę sobie teraz na jakieś forum lekarzy bo coś mi w krzyżu strzyka,szkoda że recepty sam nie mogę wypisać:Smile) :Smile)
  • Odpowiedz

groszek9090

2009-02-01, 20:34:20
Użytkownik
mój lekarz na strzykanie w krzyżu każę położyć się pod gruszą i odpoczywaćSmile hehe
  • Odpowiedz

awax

2009-02-01, 20:37:51
Top użytkownik
groszek9090 napisał(a):mój lekarz na strzykanie w krzyżu każę położyć się pod gruszą i odpoczywaćSmile hehe
Oj Groszek zaskoczyłeś mnie,korzystasz z pomocy lekarza? :Smile)
  • Odpowiedz

groszek9090

2009-02-01, 20:40:04
Użytkownik
zdarza się, ale ten przypadek dotyczy znajomegoSmile
  • Odpowiedz

awax

2009-02-01, 20:41:47
Top użytkownik
Zaczekam do wiosny i "na dowolnie wybranym boku....." :Smile)
  • Odpowiedz

groszek9090

2009-02-01, 20:50:10
Użytkownik
panowie gdy zamontuje tego "składaka" to w jaki sposób dobrać ilość czynnika chłodzącego??
  • Odpowiedz

awax

2009-02-01, 20:58:13
Top użytkownik
Groszek ,czy jesteś osobą palącą?
  • Odpowiedz

groszek9090

2009-02-01, 20:59:38
Użytkownik
nie, nie jestem dlaczego pytasz??
  • Odpowiedz

awax

2009-02-01, 21:00:43
Top użytkownik
To OK,płuca masz dobre i z próżnią Sobie poradzisz:Smile)
  • Odpowiedz

groszek9090

2009-02-01, 21:05:49
Użytkownik
kolego awax, skoro nie chcesz powiedzieć ile tego czynnika to może powiedz czy w zakłądzie który napełnia klimatyzacje będą wiedzieć?? a może to nie jest do ustalenia i trzeba myśleć na oko??
  • Odpowiedz

thermo

2009-02-01, 21:06:08
Gość
Hahaha. A ilość czynnika to wlej wodę do układu zmierz ile weszło i wtedy wlej 30% czynnika.
Tak na poważnie to właśnie w tym momencie będziesz potrzebował specjalisty.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-02-01, 21:08:12 przez Thermo.)
  • Odpowiedz

groszek9090

2009-02-01, 21:11:04
Użytkownik
wiem tak czy inaczej sam sobie nie wleje tego czynnika, nawet jak bym chciał, a tak serio da sie to jakoś sprawdzić , będą wiedzieć w zakłądzie ??
  • Odpowiedz

groszek9090

2009-02-01, 21:18:05
Użytkownik
ale właśnie zastanawiam się nad tą opcją mg_1, a jeśli możęsz mi wytłumaczyć dlaczego powinna być większa, dodam że pojemności kabin są porównywalne ??
  • Odpowiedz

groszek9090

2009-02-01, 21:27:07
Użytkownik
po drugie to jaka by nie była ta klima to zawsze coś da, nawet stosunkowo nie wielka poprawa mnie zadowoli, jak zdążyliście się zorientować główną barierą w moim projekcie jest kasa, gdybym miał 7 tys to bym sie nie pierdzielił i kupił orginales zakładany na dach, ale nie moge przeznaczyć tyle kasy więc kombinuje jak to polak heh
  • Odpowiedz

awax

2009-02-01, 21:28:14
Top użytkownik
Groszek ,w zakładzie profesjonalnym będą wiedzieli jak policzyć,a co do wymaganej wydajności to przecież prosty bilans energetyczny.Powierzchnia wymiany razy współczynnik przenikania, przejmowania do tego krotność wymiany powietrza,ciepło właściwe,różnica temperatur itp.Generalnie abecadło.:Smile)
  • Odpowiedz

groszek9090

2009-02-01, 21:33:18
Użytkownik
no niestety niewiem jak to policzycSmile i kombinuje Big Grin generalnie wychodze z założenia że każda wydajność klimy jaka by ona nie była powinna o ileś stopni zmniejszyć temperature w środku, mam racje??
  • Odpowiedz

groszek9090

2009-02-01, 21:38:59
Użytkownik
dobra zapytam inaczej, jaka będzie mniej wiecej temperatura wydmuchiwana z parownika do kabiny przy około 30 stopniach na zewnątrz w tej klimatyzacji o której pisałem
  • Odpowiedz

awax

2009-02-01, 21:40:26
Top użytkownik
Liczy się tak jak przy budowie domu zapotrzebowanie na ciepło do ogrzewania.
Oczywiście,że każda klima obniży temperaturę,problem w tym aby było to ekonomicznie uzasadnione.

No i zawsze możesz dołożyć potem druga i trzecią :Smile)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-02-01, 21:41:32 przez awax.)
  • Odpowiedz

groszek9090

2009-02-01, 21:44:52
Użytkownik
podczas letnich upałów używam tylko nawieu i musi mi to wystarczyć, dlatego jeżeli przed tym nawiewem zamontuje parownik to teoretycznie powinno lecieć dużo chłodniejsze powietrze, chociaż nie uda mi się utrzymać tempertuty takiej jak z idealnie dobnranoą klimatyzacją to chłodne powietrze które będzie lecieć na mnie będzie dla mnie zadowalającym efektem
  • Odpowiedz
Wstecz 1 2 3 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa