Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Klima na poddaszu, sprezarka w garazu... prosba o porade

9 Odpowiedzi, 7342 Wyświetleń

bozoni

2009-03-09, 13:48:21
Nowy użytkownik
Witam,

na etapie budowy polozono preizowolane rury 1/2 i 1/4, kable elektryczne. Roznica wysokosci ok. 14m, dlugosc instalacji ok. 22m. Garaz podziemny, spora przestrzen, dobra wentylacja.

Czy standardowe splity (h max=5m, l max=10-15m) dadza rade? Oczywiscie po uzupelnieniu czynnika. Z jakimi problemami trzeba sie liczyc? Czy sa konieczne syfony? Rozmawialem z kilkoma instalatorami w okolicy Walbrzycha i kazdy mowil co innego dlatego pytam.

Wybralem kiedys sprzet, bodaj Fujitsu Inverter ale budzet sie skurczyl niestety rozgladam sie za czyms tanim tymczasowo.

pozdrawiam
bozoni
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-03-09, 15:51:56
Moderator
Standardowe splity ze stałą wydajnością są na instalacje do ok 10-15m potem trzeba ładować. Ale jest też wymiar całkowity z doładowaniem gazu który trzeba przestrzegać. Invertery spokojnie dadzą sobie radę bo dochodzą do 50m. Syfonu raczej nie musisz stosować w tej konfiguracji bo sprężarka jest na dole inaczej jak byś sprężarkę miał na dachu wtedy olej trzeba łapać. Średnica rur mówi o klimie o wydajności od 3.5kv do ok 7kv a co chcesz tam zamontować? Pzdr
  • Odpowiedz

bozoni

2009-03-09, 16:57:17
Nowy użytkownik
Myślałem o Fujitsu ASYA(ASYB) 14 lub 18LC ale na razie mnie nie stać.
Pytanie moje dotyczy tych tanich modeli typu Hyundai HAC-GS18HRCL lub Midea o podobnych parametrach - czy dadzą radę? Muszę mieć klimę bo mam alergię na pyłki od maja do lipca i z otwartymi oknami nie daję rady :/ Pzdr.
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-03-09, 17:02:05
Moderator
UUUU to kiepska sprawa ale jest coś na to: http://cold-system.pl/toshiba_broszura_daiseikai.pdf

Poczytaj o modelu Toshiba DAISEIKAI. To specjalne urządzenie przystosowane dla alergików. Ale za taka Toshibę będziesz miał kilka takich urządzeń jak MIDEA czy HYUNDAI ale cos za coś. Tu bym nie oszczędzał jeżeli chodzi o zdrowie. Pzdr
  • Odpowiedz

monterod2002

2009-03-09, 19:08:12
Zaawansowany użytkownik
pytanie za sto punktów ile na to chcesz przeznaczyć .
Są klimy na takie przewyszenie i długość rur pozatym czy nie można gdzie inndziej zamontować jednostki zewnęcznej?
p.s.
czym sie kierowałeś montowaniem rur o takich średnicach.
bo dlamnie to troche dziwne najpierw montujesz rury a puźniej myślisz o wyborze klimatyzacji.
Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą. /Paulo Coelho/
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-03-09, 19:11:42 przez monterod2002.)
  • Odpowiedz

ckio1

2009-03-10, 08:13:19
Nowy użytkownik
MDV dosyc tani i nie taki zły sprzęt
  • Odpowiedz

bozoni

2009-03-10, 09:24:59
Nowy użytkownik
Jednostki 4-6kW mają takie właśnie średnice, dlatego w ścianach są rury 1/4 i 1/2. Miałem w planach inverter Fujitsu, jest specyfikowany do 15m różnicy wysokości. Sytuacja się jednak skomplikowała i nie dam rady do maja wyłożyć tych 5tys. + montaż. Pytanie moje jest takie czy zwykłe jednostki, które mają powiedzmy Lmax=10m i Hmax=5m będą poprawnie działać (po uzupełnieniu czynnika)? Czy ktoś robił takie kombinacje i jakie były efekty?
Ile chce przeznaczyc? - max 2tys o ile to będzie działać oczywiście, jeśli nie to zaczekam na lepsze czasy Wink
Nie mam zgody wspólnoty na wystawienie jedn. zewn. za okno, poza tym nie chciałbym bo to szpeci koszmarnie budynek.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-03-10, 09:29:50 przez bozoni.)
  • Odpowiedz

monterod2002

2009-03-10, 19:22:47
Zaawansowany użytkownik
powiem tylko tyle jeżeli chcesz montować badziewie to lepiej poczekaj i kup coś lepszego albo weż na raty .
a tymczasowo moim zdaniem to są klimatyzatory przenośne kupujesz i właczsz , a tak to jeszcze montaż trzeba opłacić o ile póżniej reczywiście masz zamiar zamontować fudzia
pozdrowionka
Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą. /Paulo Coelho/
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-03-10, 20:24:35
Moderator
Tak jest . Jak masz zamontować jakieś dziadostwo to się wsytrzymaj zagraj w totka i wtedy kup coś rozsądnego inaczej będziesz dwa razy klime kupował. Pzdr
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa