Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Problem z rurami

20 Odpowiedzi, 24625 Wyświetleń
Wątek zamknięty 

Al-masudi

2009-03-26, 13:36:40
Nowy użytkownik
Witam szanowne grono
Mam taki problem - sam sie zrobiłemSmile
Zrobiłem instalacje pod LG neoplasma 3,5 kw
ale pomieżyłem rury przy parowniku i wyszło mi 6 i 10 mm więc takie położyłem. Potem przywiozłem klimę i okazało się że jest redukcja z 10 na 12 i instalacja ma być 6 i 12mm Moje pytanie jest takie jak sobie założę redukcję z tej 12 na 10 to czy nic nie stanie się urządzeniu? Nie wliczam w to spadku na wydajnoś.i
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-03-26, 16:18:09 przez Al-masudi.)

dominik486

2009-03-26, 14:59:59
Zaawansowany użytkownik
Wydaje mi sie ze jak dasz redukcje z 12 na 10 to bedzie w porzadku, nie powinno sie nic dziac, jednak moze wystąpic mały spadek wydajnosci( ale nie na 100%).

byniom

2009-03-26, 15:01:10
Moderator
To jest inverter ? bo przy inverterach były wyjścia 1/4 i 3/8 przy 3,5 kw
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać

Artic

2009-03-26, 15:47:31
Zaawansowany użytkownik
powiem tak mamy tu u nas taki ośrodek gdzie instalacja była kładziona pod daikiny a montujemy LG i wszystkie rurki tak przerabiamy i jest w porządku( narazie) Big Grin
Doświadczenie stworzyło sztukę, brak zaś doświadczenia - przypadek .... A prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn. Arystoteles

tommatiz

2009-03-26, 16:00:55
Moderator
Ojjjj kolego dominik486 musisz się duuuużo nauczyć. Nic absolutnie nic nie będzie i bez redukcji!!!! redukcja to kolejne miejsce z którego możę być wyciek gazu. Normalnie kielichujesz 3/8 rurę tylko żę dwa razy większy kielich robisz i normalnie skręcasz..... Tu nie ma co kombinować. Skoro sam sobie te rury układałeś to tak masz. Ale nic się nie stanie. No chyba że masz instalacji ze 20 metrów to wtedy może byc nie dokońca dobrze. A teraz nie przejmuj się tylko kielichuj więcej i po problemie...... Pzdr

Al-masudi

2009-03-26, 16:03:31
Nowy użytkownik
nie to nie jest inverter. Zwykły tylko neoplasma. Czyli mówicie ze powinno hulać bez numerów na przyszłość? Bo o spadek wydajności mi nie chodzi. Kurna tylko chyba LG taki numer wywija z tymi rurami! Instalacji jest z 5 m może 6 ale to góra.Jak sie głębiej zastanowię to jakis cel był że firma dała 12 a ja ją redukuję na 10. Ale jak tak mówicie to pewnie tak jest.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-03-26, 16:17:28 przez Al-masudi.)

byniom

2009-03-26, 16:20:42
Moderator
Jezeli masz możliwość lutowania to dolutuj kawałek 1/2 i po problemie a takie redukcje LG dawało do rozdzielaczy jak kilka jednostek wewnętrznych było to do jednego wyjścia zawsze był rozdzielacz ale do zewnętrznego to się nigdy nie spotkałem żeby dawali.

tommatiz

2009-03-26, 17:08:43
Moderator
A czy możesz jescze wymienić rurę 3/8 na 1/2 czy nie da rady????

wogotto

2009-03-26, 20:01:08
Użytkownik
Witam i moze cos podpowiem dlaczego w niektorych zestawach dostarczane sa redukcje rur po pierwsze to jest dokladnie opisane w dokumentacji montazowej i pisze tam wyraznie kiedy je nalezy stosowac i jakie srednice rur powinny byc wylozone a miezac suwmiarka to jest pomylka poniewaz jednostki wew. sa sprzedawane do roznych kombinacji z jednostkami zew.split,duo,vrf,kaseta i.t.p.Wszystko zalezy od kompletu jaki zamiezasz zastosowac i to nie tylko lg daje cos tzn nie za darmo i pamietaj ze wylozenie rur innych niz przewiduje producent automatycznie uzytkownik traci gwarancje i prawo do rekojmi a scigany bedzie monter lub firma instalacyjna a gwarancja to prawie w niektorych firmach to 5 lat tak wiec powodzenia i sprawdz te karteczki ktore dostales z urzadzeniem a napewno sie dowiesz po co takie redukcje sa w kompletach pozdrowienia

Al-masudi

2009-03-26, 20:40:05
Nowy użytkownik
nic już nie da rady wymienic bo nie ma dostępu do rur.
wogotto ty mnie źle chyba rozumiesz to nie jest w kąplecie tylko tak zrobiony jest parownik ze wychodzi rura 10 potem jest lutowana redukcja na 12 nic nie odkręce ani nie przerobie trzeba dać rurkę 12 kilka centymetrów potem redukcję na 10 i tyle. I pytam czy to bedzie działac bez szkody dla urządzenia.

klimat

2009-03-26, 20:46:57
Nowy użytkownik
Witam.
Moim zdaniem - jeżeli fabrycznie do jednostki wewnętrznej. dostosowane są rury 1/4 i 1/2, to tak musi być. Tym inżynierom to za coś płacą. Po gwarancji można się bawić w eksperymenty ale tylko na własnym sprzęcie.
Przy nontażu tych urządzeń przeważnie rurarz wkuwa się w ściany a gdy przyjdzie wymienić - to będzie duży problem. Panowie zasada nr 1 -
rób raz a dobrze - a będziesz spał spokojnie.
Pozdrawiam i miłych snów.

p.obelix

2009-03-26, 20:50:17
Zaawansowany użytkownik
Śmiało odpalaj jednostkę. Pamiętaj o spadku ciśnienia zmierz przegrzanie termometrem a dopiero następnie uzupełnij czynnik (jeśli będzie taka potrzeba).

Mam nadzieję że te sześć metrów to nie w pionie gdzie agregat znajduje się wyżej =)
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy a nic nie działa,
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a nikt nie wie dlaczego.

byniom

2009-03-26, 21:23:28
Moderator
Na początku myślałem że mówisz o czymś innym o tym co pisze wogotto ale teraz już wiem że patrzyłeś jaka rura wychodzi z parownika a jaka końcówka jest wlutowana do przykręcenia rury. Pierwszy raz widzę że ktoś patrzy w ten sposób . Dla mnie to tam może wychodzić rurka 1mm a ważne jest właśnie to jaki jest śrubunek . Nigdy nie patrz na rurki jakie są w urzadzeniu tylko jaka powinna być dokręcona wtedy unikniesz kłopotów .
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-03-26, 21:24:03 przez byniom.)

tommatiz

2009-03-26, 21:34:38
Moderator
byniom ma rację niech Was nie obchodzi to co jest wlutowane za srubunkami olać to dokładnie. Ważne jest to co skręcasz. Po co ktoś w ogólę patrzy się na coś co nie jest potrzebne. Mamy skrętki od 1/4, 3/8, 1/2, 5/8, 3/4 ( główne wymiary )i to nas interesuje.. Czasami w Fonkach spotykałem się z 5/16.... Odbiegamy od tematu. Nic nie kombinuj tylko rozwalcuj , rozkielichuj większy kielich i skręcaj rurę 3/8 na kielich nakrętki do 1/2 i wszystko będzie grać.....!!!! Pzdr

Klima-cool

2009-03-27, 07:37:58
Zaawansowany użytkownik
kielich z 3/8 na 1/2 robiłem krawędzie troszkę pękają od dużego kielicha i może pokazać się nieszczelność. Nie kombinuj tylko utnij króciec do skręcania i zlutuj 3/8 z 3/8

byniom

2009-03-27, 09:21:28
Moderator
możesz dać też redukcję z 1/2 na 3/8 skręcaną ale zawsze jest następne miejsce gdzie masz potencjalny wyciek na kielichu choć dawałem tak nie raz i jak sie dobrze robi to nie powinno być problemu

pawelek

2009-03-27, 10:13:07
Użytkownik
witam
ja bym dolutował kawałek rurki 1/2.
Robienie kielicha na rurce 3/8 do nakrętki 1/2 wydaje mi się chybionym pomysłem, kielich staje się cienki i nie siada na siodle wewnętrzną stroną rurki. Jest niebezpieczeństwo urwania takiego kielicha.
natomiast rurka 3/8 przy 6 mb rurociągu w zupełności wystarczy do urządzenia o mocy chłodniczej 3,5 kW.

dominik486

2009-03-27, 16:10:45
Zaawansowany użytkownik
Dobra zgadzam sie z wami, macie racje ale chyba ma to znaczenie na duzych odległosciach a nie na krotkim dystansie( chociaz nie wiem jaki to ma byc dystans)... jezeli ktos tak to zaprojektował to trzeba robic jak zalecaja ale jezeli nie ma innego wyjscia to co innego nam zostaje??

slawi

2009-03-27, 18:06:16
Nowy użytkownik
Są dostępne nakrętki 1/2 na rurkę 3/8.Kielich nie musi być wtedy aż tak duży a trzyma dobrze.A z rozkielichowaniem na 1/2 jak dokładnie zrobisz to też będzie działać.

senior

2009-04-29, 07:20:19
Zaawansowany użytkownik
jasio, ucz się od najlepszych, jeszcze miesiac z nami i bedziesz mógł brać 1000 za splita :-)

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa