Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

stuki w sprężarce - opel omega

6 Odpowiedzi, 6724 Wyświetleń

RobertS

2009-04-10, 14:32:44
Użytkownik
Witam,
po załączeniu klimy sprężarka zaczyna dość głośno w nieregularnych odstępach stukać. Klima chłodzi sprawnie, zauważyłem że stuki nasilają się gdy sprężarka jest bardziej obciążona - wyższa temperatura zewnętrzna lub mocno nagrzane wnętrze.

Co może być przyczyną stuków? Mogę tak jeździć czy raczej bezzwłocznie udać się do serwisu? Proszę o radę.
  • Odpowiedz

senior

2009-04-10, 15:44:59
Zaawansowany użytkownik
jak będziesz jeździl to bardziej zabrudzisz uklad bo prawdopodobnie zaciera się zprężarka
  • Odpowiedz

RobertS

2009-04-11, 06:17:06
Użytkownik
próbowałem zakręcić ręką sprężarkę - obraca się z lekkim oporem przez część obrotu, ale w pewnym miejscu coś jakby ją blokuje - chyba rzeczywiście się zaciera...
  • Odpowiedz

piros

2009-04-12, 06:58:30
Nowy użytkownik
RobertS napisał(a):Witam,
po załączeniu klimy sprężarka zaczyna dość głośno w nieregularnych odstępach stukać. Klima chłodzi sprawnie, zauważyłem że stuki nasilają się gdy sprężarka jest bardziej obciążona - wyższa temperatura zewnętrzna lub mocno nagrzane wnętrze.

Co może być przyczyną stuków? Mogę tak jeździć czy raczej bezzwłocznie udać się do serwisu? Proszę o radę.
Sprężarka może się zacierac,a może za dużo gazu w układzie?
Lepiej sprawdzic w serwisie ,bo jak zatrze się sprężarka to koszt naprawy będzie wysoki ,gdyż dojdzie płukanie układu,a dobre płukanie +wymiana sprężarki to już poważne koszty.
  • Odpowiedz

RobertS

2009-04-12, 11:00:56
Użytkownik
a gdzie w tej omedze jest filtr i osuszacz? czy jest na linii hp za sprężarką? Pytam o ewentualne opiłki, bo jeśli sprężarka się zaciera to już się pojawiły, więc chciałbym wiedzieć czy filtr je wyłapał, czy trzeba będzie płukać układ
  • Odpowiedz

RobertS

2009-04-14, 13:45:08
Użytkownik
Ktoś podpowiedział mi, że to częste w omedze i stuka płytka zaworowa - co o tym sądzicie?
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa