Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

VRF

23 Odpowiedzi, 30869 Wyświetleń

wogotto

2009-04-07, 17:49:44
Użytkownik
Witam i az prosi sie o zaczeciu pisania o nowych systemach klimatyzacji moze ten na poczatek jak ktos ma doswiadczenia w montazu i doboru urzadzen i armatury do tego systemu tylko bez reklam i i szczere wypowiedzi,firmy mozna opisywac pierwsza litera [jezeli wielki brat sie zgodzi ] ulatwi to prace i pozwoli na unikniecie bledow w sztuce jak i serwisantom ulatwi zycie bo niestety zaczyna sie nagminne wykonywanie tych systemow a moim zadaniem jest to bardzo dobry sposob na oczarowanie klienta i nie dopowiedzenie wszystkiego do konca o zaletach i wadach tego systemu jak i cenach.Bardzo opinie monterow tych systemow bym uslyszal jak i 2 kasety jak i 50 kaset z wszystkimi kanalowcami ,nasciennymi,topami i etc. Pozdrowienia i piszcie panowie bo temat ciekawy.
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-04-07, 17:56:43
Moderator
Witam. Systemy VRF są od wielu lat na naszym rynku i mogę je zdecydowanie polecić. Warunkiem dobrego systemu jest 100% dobrze wykonana instalacja i dobór urządzeń. Systemy te genialnie sprawują sie w zime jak i w lato. Polecam tu dwa systemy Mitsubishi i Toshibę. Jedyny ich problem to cena która czasami dość mocno osłabia inwestora. Nie wiem co więcej pisać o tym systemie bo to Lexus wsród klimatyzacji. Zadaj pytanie to odpowiem. Pzdr
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2009-04-08, 05:42:00
Top użytkownik
Witam

Zdanie mam podobne do kolegi, tyle że polecam VRF Airstage Fujitsu serii J (dla początkujących) Big Grin. Co do marek samochodów to taki Mercedes wśród VRF.

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

klimat

2009-04-08, 19:40:33
Nowy użytkownik
Witam. W grudniu - zamontowałem system VRV Multi V PLUS 2
Firmy LG. Wewnętrznych 27 - typu ARNU i dwie jednostki zewnętrzne typu ARUN 160T2. Sterowanie na sterowniku AC Smart z ekranem dotykowym. W przeciągu miesiąca z sześcioosobową załogą zrobiliśmy całą instalację z uruchomieniem. System zadziałał zawodowo - bez żadnych niespodzianek. Nie było problemu ze spowaniem rur przy połączeniiu agregatów i jest dużo miejsca na instalacje elektryczne i sterowania. Polecam ten system klientom którzy nie chcą mieć na budynkach mnóstwa klatetek z wentylarorami.
  • Odpowiedz

Shitashii

2009-04-09, 22:18:37
Moderator
Ale i są wady! Jeśli nie jest to system trzy-rurowy to urządzenia albo chłodzą albo tylko grzeją. Wszystkie! Zasada 'kto pierwszy ten lepszy' lub jednostka '"masta"'. Jak pęknie spaw (albo coś przedziurawi instalację) to cały freon poszedł w piz...u. Generalnie jest dużo zalet, ale nie czarujmy się, że jest doskonały. Owszem, przyjemnie się na to patrzy gdy już działa. :-)
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

wogotto

2009-04-11, 07:03:47
Użytkownik
Cena tu tez jest ciekawa jednistka wew. jaka kolwiek to jest nie jest wysoka dopiero jezeli dolozymy to tego trojnik i zawor rozprezny jezeli taki ma byc a tylko mozna zastosowac taki jak producent zaleca to szarpnie po kieszeni a przypisywanie jednostek wew. np.6 urzadzen do jednego pilota nasciennego gdy ma sie ich 36 to jest zabawa oczywiscie bez kompa.Moze ktos z pokusi sie o wycene 36 jednostek wew. w tym sys. i multi splitow jestem ciekawy jak cenowo to wychodzi?
  • Odpowiedz

Klima-cool

2009-04-11, 08:16:39
Zaawansowany użytkownik
sam trójnik cena zaczyna się od 50 USD.
  • Odpowiedz

wogotto

2009-04-11, 10:12:52
Użytkownik
A jak firmy patrza na instalatorow gdy instalacja jest spawana bez azotu i co z warunkami gwarancji i nastepna sprawa kasety zaleznie od modelu maja wysokosc podnoszenia skroplin od 30 do 70 cm czy robiac montaz kaset przy vrf tez macie problemy z projektem co do wykonania odplywu prawidlowo i jeszcze jedno pytanie jak dobieracie trojniki do tych systemow bo nawet projektanci sie bardzo mocno gubia w tym i jaka jest zasada montazy owych trojnikow.
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-04-11, 10:26:54
Moderator
Przy VRF są programy komputerowe gdzie wprowadzasz dane odnośnie zapotrzebowania w moc chłodniczą np. 11 parowników i moce od 2.5kw do 5kw. program sam przelicza jakie są potrzebne rozdzielacze (DIS) i jaki jest potrzebny skraplacz. O projektantach zapomnijcie bo oni nie są od tego. Oni nam tylko utrudniają. Dwa tyg temu zakończyłem montaż VRF MITSUBISHI na 11 wew. i skraplacza 35kw. Wszystko na osobnych pilotach. W moim przypadku wszędzie zakładałem kanałówki z pompami skroplin ( fabrycznie w urządzeniu). Układ z podłączonymi wewnętrznymi stał 4mc pod azotem 35bar celem sprawdzenia szczelności. Teraz juz śmiga tylko zostało do założenia kilka kratek nadmuchowych.. Pzdr i życzę każdemu jednego systemu VRF na kwartał... Smile
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-04-11, 10:37:23
Moderator
Program „e-solution” umożliwia sporządzenie schematu instalacji chłodniczej dla systemu VRF produkcji Mitsubishi Heavy Industries, Ltd. Znając wydajność chłodniczą (całkowitą, jawną) lub wydajność ogrzewania dla określonych parametrów powietrza wewnętrznego i zewnętrznego dobierzemy jednostki wewnętrzne i zewnętrzne, spełniające zarówno narzucone przez projekt parametry powietrza jak i ograniczenia producenta (długość instalacji, różnica poziomów, ilości i wydajności jednostek). Program automatycznie dobiera średnice rurociągów chłodniczych, niezbędne trójniki systemowe i oblicza dodatkową ilość czynnika chłodniczego. Dokumentacja generowana przez e-solution obejmuje również schemat elektryczny, listę materiałów (w tym rurociągi chłodnicze), tabelę zawierającą nominalne i rzeczywiste wydajności urządzeń oraz dane techniczne jednostek wewnętrznych i zewnętrznych (np. specyfikacja, rysunki wymiarowe, schematy elektryczne, dane akustyczne, charakterystyki wentylatorów, sterowanie).

Niewątpliwe zalety programu to możliwość definiowania własnych parametrów powietrza (np. dla różnych regionów kraju), automatyczny (różne kryteria) lub ręczny dobór jednostek zewnętrznych, możliwość eksportu listy materiałów do Excela i schematu instalacji do AutoCada oraz łatwe przejście z systemu 2-u rurowego na 3-y rurowy. Narzędzie „paleta” pozwala na zaoszczędzenie czasu w przypadku dużych zmian w projekcie.

W porównaniu z poprzednią wersją zostało zaktualizowane polskie tłumaczenie programu.
Kolejna modyfikacja obejmie m.in. zmianę jednostek wewnętrznych na KX6, i będzie można jej dokonać przez Internet. Dostępne wersje językowe to m.in. polska, angielska, niemiecka.
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2009-04-11, 10:41:51
Top użytkownik
wogotto napisał(a):A jak firmy patrza na instalatorow gdy instalacja jest spawana bez azotu i co z warunkami gwarancji i nastepna sprawa kasety zaleznie od modelu maja wysokosc podnoszenia skroplin od 30 do 70 cm czy robiac montaz kaset przy vrf tez macie problemy z projektem co do wykonania odplywu prawidlowo i jeszcze jedno pytanie jak dobieracie trojniki do tych systemow bo nawet projektanci sie bardzo mocno gubia w tym i jaka jest zasada montazy owych trojnikow.
Witam

Łatwo jest udowodnić że instalacja była lutowana bez osłony azotu. W ogóle jest nie dopuszczalne lutowanie bez osłony. Utrata gwarancji!!! W niektórych modelach kaset są słabe pompki do skroplin, trzeba je wspomagać innymi lub wymieniać na mocniejsze. Ważne jest wykonanie prawidłowego syfonu. Do doboru przekroju rur i trójników są programy na PC. Są do tego odpowiedni ludzie u dystrybutora, którzy z chęcią Ci pomogą. Zasada montażu trójników jest prosta:
[Obrazek: 0f38c5a45edf99ef.jpg]
Ważne jest również żeby notować długości przewodów jakie poszły na instalacje, będzie potrzebne to do wyliczenia dodatkowego czynnika, który trzeba uzupełnić.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

byniom

2009-04-11, 11:39:15
Moderator
a konkretniej rure tłoczną Big Grin
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2009-04-11, 15:34:19
Top użytkownik
byniom napisał(a):a konkretniej rure tłoczną Big Grin
Witam

Oczywiście mój szanowny kolega ma racje, rura cieczowa i trójniki na niej.
[Obrazek: 3d0ae4192af1a95bmed.jpg]
Poza tym trzeba pamiętać o zachowaniu MAKSYMALNEJ CAŁKOWITEJ długości przewodów chłodniczych, MAKSYMALNEJ długości po pierwszym rozgałęzieniu, średnicy przodów elektrycznych( Wink wicie do kogo pije). Długości od zaworu rozprężnego i jeggo odpowiedniego umieszczenia. Dam wam jeszcze dobrą radę, kto do niej się nie zastosuje niech nie zadaje pytania (jak da dupy), jak sprawdzić ilość czynnika w instalacji VRF. Sprawa jest prosta, montujcie na wyjściu z j.z. na rurze cieczowej wziernik. Tylko on Wam powie, czy jest wystarczająca ilość czynnika.

Przed montażem zapoznajcie się dokładnie z opisem systemu, tu ciężko będzie naprawić błędy montażowe. Ja sobie rozrysowuje instalacje w poziomach, wpisuje odległości, ilości wymiary. Analizuje dwa razy przed wejściem na budowę. Możecie też ubezpieczyć się w PZU na wypadek błędów w sztuce, tyle że one nie chronią przed głupotą Big Grin

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

chlodpol

2009-04-12, 06:54:03
Nowy użytkownik
(Ważne jest wykonanie prawidłowego syfonu) Jakie syfony masz na myśli?.
  • Odpowiedz

wogotto

2009-04-12, 08:01:48
Użytkownik
Jeszcze uwaga na temat trojnikow montowac nalezy je min.50 cm od kazdej nastepnej ksztaltki jak i przed tak i za.Pozdrawiam
  • Odpowiedz

wogotto

2009-04-12, 08:17:55
Użytkownik
Pytanie jezeli zewnatrz jest kilka agregatow to.......jak sprawdzić ilość czynnika w instalacji VRF. Sprawa jest prosta, montujcie na wyjściu z j.z. na rurze cieczowej wziernik. Tylko on Wam powie, czy jest wystarczająca ilość czynnika...... wziernik montowac na rurce wyjsciowej kompletu skraplaczy czy kazdego jednego i sprawdzac poziom przy pracujacym jednym agregacie czy pelnej wydajnosci ???
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2009-04-12, 08:50:36
Top użytkownik
chlodpol napisał(a):(Ważne jest wykonanie prawidłowego syfonu) Jakie syfony masz na myśli?.
Witam

W przypadku podłączania np.: j. w. kanałówki do kanalizacji należy wykonać prawidłowy syfon.
- Nie podłączaj przewodu odprowadzającego
do kanalizacji sanitarnej, kanalizacji
wód ściekowych, ani do innych rur
odprowadzających bez wstawienia syfonu.

[Obrazek: 469359a7d07a8a31.jpg]

Urządzenie jest wyposażone tylko w podłączenie odpływu.
- Nie umieszczaj przewodu odpływowego w
pozycji do góry, ponieważ w takim przypadku
odprowadzana woda powracałaby
do urządzenia i wylewałaby się przy
wyłączonym urządzeniu.

W ogóle syfony to długi i trudny temat w klimatyzacji. Trzeba się chwile zastanowić czy np.: w instalacji skroplin mamy ciśnienie ujemne czy dodatnie. Montując syfon dla poszczególnych j. w. trzeba przeczytać zalecenia producenta. Najlepsze odprowadzenie skroplin to proste, jak najkrótsze grawitacyjne.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2009-04-12, 08:54:09
Top użytkownik
wogotto napisał(a):Pytanie jezeli zewnatrz jest kilka agregatow to.......jak sprawdzić ilość czynnika w instalacji VRF. Sprawa jest prosta, montujcie na wyjściu z j.z. na rurze cieczowej wziernik. Tylko on Wam powie, czy jest wystarczająca ilość czynnika...... wziernik montowac na rurce wyjsciowej kompletu skraplaczy czy kazdego jednego i sprawdzac poziom przy pracujacym jednym agregacie czy pelnej wydajnosci ???
Witam

Dobre pytanie. Co widzisz we wzierniku w czasie pracy urządzenia? Co wskazuje na małą ilość czynnika we wzierniku?

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2009-04-12, 09:06:03
Top użytkownik
Witam

Znalazłem fajnie wypunktowane wskazówki co do wykonania instalacji chłodniczej w VRF-ach.

1 Instalacja chłodzenia powinna być wykonana
z przewodów przeznaczonych do
chłodzenia (UWAGA! Nigdy z rur hydraulicznych).
2 Przewody powinny być czyste, suche i
polerowane wewnątrz.
3 Izolacja przewodów powinna być wykonywana
przy pomocy materiału izolacyjnego
przeznaczonego do instalacji
chłodzących.
4 Odległości przewodów zawsze powinny
być zgodne z wartościami maksymalnymi
i minimalnymi dla danego modelu.
5 Unikaj o ile to możliwe zginania instalacji.
6 W przypadku konieczności lutowania,
powinno się je wykonywać metodą lutów,
stopu miedzi ze srebrem. Podczas
lutowania należy zastosować strumień
suchego azotu wewnątrz przewodów,
aby zapobiec utlenianiu.
7 Weź pod uwagę możliwe straty w ładunku
w chwili zginania przewodów. Zachowaj
jak największy promień możliwy.
8 Nie przecinaj przewodów chłodziwa piłą
do metali, lecz obcinakiem do rur i zawsze
zatykaj końcówki przewodów.
9 Zawsze wykonuj prace roztłaczania bardzo
dokładnie, aby uniknąć możliwych
strat gazu w przewodach.
10 Podczas rozwiercania trzymaj otwór przewodu
do dołu, aby uniknąć dostania
się wiórów do środka.
11 Łącz przewody ostrożnie, unikając ich
przesunięciom. Pamiętaj, że nie mogą
one prowadzić do rozciągania pomiędzy
złączami.
12 Osłoń przewody chłodziwa (gazu i cieczy)
oddzielone od siebie materiałem
izolacyjnym termicznym o wysokiej
gęstości.
13 Otwór złączki roztłaczania powinien
być wykonany bardzo ostrożnie.
Zastosowanie nadmiernej siły bez
prawidłowego wycentrowania stożka
wytłaczania oraz nakrętki kołpakowej
może uszkodzić gwint i spowodować
utratę szczelności złączki.

13 przykazań Big Grin

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

wogotto

2009-04-12, 09:39:34
Użytkownik
13 przykazan ogolnikowych i abc montera instalacji to jedno .... wzierniki to takze poziom zawilgocenia czynnika a jedne jezeli sa zabudowane w zbiorniku to maja takze kulke ktora powinna znajdowac sie w szkielku wziwrnika a gdy jest zamontowany poziomo to widze strumien przeplywajacego czynnika gdy jest zamontowany przy kilku kompresorach jeden wziernik to sprawdzam dopiero czynnik gdy calosc urzadzenia pracuje przy calkowitej wydajnosci oczywiscie bez zadnych usterek ukladu powinno byc zalane ciecza bez zadnych bulgotek i pechezykow gazu jak sie myle to prosze o poprawe
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2009-04-12, 10:31:48
Top użytkownik
wogotto napisał(a):13 przykazan ogolnikowych i abc montera instalacji to jedno .... wzierniki to takze poziom zawilgocenia czynnika a jedne jezeli sa zabudowane w zbiorniku to maja takze kulke ktora powinna znajdowac sie w szkielku wziwrnika a gdy jest zamontowany poziomo to widze strumien przeplywajacego czynnika gdy jest zamontowany przy kilku kompresorach jeden wziernik to sprawdzam dopiero czynnik gdy calosc urzadzenia pracuje przy calkowitej wydajnosci oczywiscie bez zadnych usterek ukladu powinno byc zalane ciecza bez zadnych bulgotek i pechezykow gazu jak sie myle to prosze o poprawe
Witam

Prosiłeś o uwagi to staram się je dostarczyć. Ciężko jest wysupłać te najbardziej istotne. Staram się żeby każdy coś wziął dla siebie.

,,...to sprawdzam dopiero czynnik gdy calosc urzadzenia pracuje przy calkowitej wydajnosci oczywiscie bez zadnych usterek ukladu powinno byc zalane ciecza bez zadnych bulgotek i pechezykow gazu.'' To gdzie byś założył wziernik?

13 przykazań jest dla Tych co pytają o podstawy Wink

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Klima-cool

2009-04-12, 17:53:18
Zaawansowany użytkownik
na upartego to można założyć przed każdą jed wew zawory kulowe jak by doszło do wymiany jed wew. nie utracimy czynnika. Co do VRF polecam kasety co do splitów zawsze jest więcej roboty np. skroplina.
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2009-04-13, 15:53:21
Top użytkownik
Klima-cool napisał(a):na upartego to można założyć przed każdą jed wew zawory kulowe jak by doszło do wymiany jed wew. nie utracimy czynnika. Co do VRF polecam kasety co do splitów zawsze jest więcej roboty np. skroplina.
Witam

Myślę największy problem tkwi w umiejscowieniu zaworu rozprężnego ścienniaków. Oczywiście pije tu do producentów którzy wypuścili bardzo duże zawory rozprężne tj. Saunier Duval. Jak jest to piątka, to pół biedy, zawór można schować za jednostką w ścianie. Jak ma się podwieszany sufit to też nie problem. Fujitsu zminimalizowało zawór i da się go schować za każdego ścienniaka.
Nie wiem jak to rozwiązały inne firmy konkurencyjne Wink

Myślę że skropliny to taki sam problem jak przy splitach. Zawory odcinające nie są potrzebne, w razie czego jest funkcja odzysku czynnika.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa