Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Sprezarka SD7V16 - blad napelniania ukladu

12 Odpowiedzi, 15598 Wyświetleń

Doctor-jarocin

2009-04-12, 11:43:59
Nowy użytkownik
Witam kolegów! Mam wlasnie doczynienia po raz pierwszy ze srezarka SD7V16 i kieruje zapytanie do kolegow w kwesti bledu przy napelnianiu? Czytalem ze latwo o blad w napelnianiu takiego ukladu. Chodzi o zalanie wew. zaworu olejem ? Na czym on polega i jak go uniknąć? Zawor serwisowy HP jest tam tak umieszczony ze dozowany olej wplywa bezposrednio w dol prosto do komory tlocznej sprezarki. Czy to jest przyczyna?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-04-12, 13:59:33 przez Doctor-jarocin.)
  • Odpowiedz

radekklimat

2009-04-12, 16:08:23
Moderator
olej trzeba dozowac razem z czynnikiem stopniowo bo inaczej zalejesz ten zawor i nawet nowa sprezarka nie bedzie działac
ja to robie tak, ze olej dozuje przez specjany alu pojemnik na cztery razy i nigdy nie było problemu z odpaleniem kimy w passku
  • Odpowiedz

Doctor-jarocin

2009-04-12, 17:33:20
Nowy użytkownik
dzieki za odpowiedz. Uzywam stacji Valeo automat i jesli maszyna dozuje olej przed podaniem czynnika to mozliwe ze ten zawor sie zaleje tak? Tak mysle ze moze poprostu podac odpowiednia ilosc oleju recznie w "bezpieczne" miejsce ukladu dla spokoju? A tak na marginesie, moje rozwazania: rozebralem taka sprezarke i za bardzo nie rozumiem jak mialo by dojsc do zalania tego zaworu. Jest on umieszczony w srodku osi sprezarki i dolot czynnika do niego odbywa sie z komory tlocznej sprezarki przez dysze z filterkiem do komory pod tloczkami i przez lozysko osi do zaworu. Tak wiec nie mozliwe jest tam dostanie sie samego oleju poniewaz musial by siegnac polowy wysokosci kompresora. Czyli czy z czynnikiem moze dojsc do zaworu tyle oleju ze zostanie zalany ? Koledzy ze stazem z pewnoscia beda mieli cos wiecej na ten temat do powiedzenia, ja zaczynam...Smile pozdrawiam!
  • Odpowiedz

radekklimat

2009-04-13, 13:01:45
Moderator
pytałes to ci odpowiedziałem ja tez miałem taki przypadek w polo dawno temu i stawałem na głowie co jest k...wa nie tak z tym autem i po konsultacjach z pewnym człowiekiem w wawie tak własnie napełniłem po uprzedniej wymianie tego zaworu i klima działa do dzis natomiast nie uzywam automatu bo z nimi tylko problemy
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Doctor-jarocin

2009-04-15, 20:31:47
Nowy użytkownik
Radek jak mozesz to opisz mi troche dokladniej ten alu pojemnik i jak to mniej wiecej robisz, gdzie go wpinasz itd. Bede wdzieczny za pomoc. pozdrawiam
  • Odpowiedz

radekklimat

2009-04-16, 05:32:28
Moderator
przekrec do mnie jak bedziesz miał chwile to ci powiem bo to za duzo pisania 500 236 866
  • Odpowiedz

priotr

2009-04-16, 20:02:18
Użytkownik
Wiatm kolegów. Jesli mozna to prosze o informacje w jakich samochodach najczęsciej moge spotakac taka sprężarke i na które auta uważąc oraz ile kosztuje taki zawór. z góry dziekuje
  • Odpowiedz

Doctor-jarocin

2009-04-16, 20:47:28
Nowy użytkownik
Glownie grupa VW-na, w bardzo szerokim zakresie rocznikowym. Ale moze koledzy starsi stazem gdzies jeszcze spotkali.
  • Odpowiedz

Rado33

2009-04-21, 06:30:06
Użytkownik
Radek czy dysponujesz schematem takiej sprężarki?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-04-21, 06:30:26 przez Rado33.)
  • Odpowiedz

Doctor-jarocin

2009-04-21, 11:42:01
Nowy użytkownik
Schemat jest w ksiazce pt: "Klimatyzacja pojazdow samochodowych" Boleslawa Gazińskiego. Ogólnie ciekawa literatura.
  • Odpowiedz

gajdek419

2009-04-21, 12:40:56
Zaawansowany użytkownik
http://www.autoacforum.com/explosions/compressor.pdf
schematu spręzarki to raczej w tej ksiązce nie ma
  • Odpowiedz

Rado33

2009-04-22, 21:18:09
Użytkownik
Dzięki gajdek to jest to czego potrzebuję.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa