Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

usterka fabryczna

13 Odpowiedzi, 10928 Wyświetleń

Klima-cool

2009-04-18, 18:01:13
Zaawansowany użytkownik
Witam panowie moje pytanie jak załatwiacie temat jak cała seria klim wraca do producenta. będę montował na te miejsce innej firmy klimę już raz skasowałem inwestora za montaż to teraz montażem obciążyć firmę dystrybutorską jak tak to ile im się nalicza za taki montaż. nie wspomnę że to będzie już 3 mój montaż ponieważ już raz wymieniałem klimę i mój błąd wymieniłem na tej samej firmy i znów to samo elektronika na potęgę siada. za wymianę w pieszym przypadku nie wystawiałem nikomu fakturki ponieważ zależało mi aby inwestor był zadowolony i FIRMA handlująca nimi z chęcią przyjęła wadliwą klimę ale teraz to już chyba przesada. Czekam na odp. POZDRAWIAM.
  • Odpowiedz

monterod2002

2009-04-18, 20:11:48
Zaawansowany użytkownik
A da się obciążyć montażem dystrybutorską nie wiedziałem . Zawsze mi wpajano że poto dają upust aby monter udzielił gwarancji . oni oczywiście nieodpłatnie dostarczą części ale zamotować ja musze gratis podczas trwania gwarancji.
Zakładając badziew trzeba się z tym liczyć że cześciej będą reklamacje.
Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą. /Paulo Coelho/
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-04-18, 21:17:02
Moderator
Niestety taka prawda. Dystrybutor powie że przeprasza ale ch... go to obchodzi że jego dealer jeździ po kilka razy do awarii nie ze swojego powodu. Domagaj się jakiegoś specjalnego bonusa od firmy typu jakieś gratisowe urządzenie albo coś innego. A co to za urządzenia co tak im elektroniki padają?? Pzdr
  • Odpowiedz

monterod2002

2009-04-18, 21:54:32
Zaawansowany użytkownik
Nie rozumie dlaczego nie podałeś marki skoro robią badziew to ja chciałbym wiedziec czego się wystszegać . Jest wiele firm kture na początku puszczają wmiare dobre klimy za marne pieniądze a póżniej robi sie coraz większy badziew.
A ty męcz cię szary monterku bo dobrałeś komuś tanią klime nie daj boże zamontowałeś za grosze a póżniej efekta - dokładamy do interesa.
pozdrowionka
Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą. /Paulo Coelho/
  • Odpowiedz

Artic

2009-04-19, 10:36:42
Zaawansowany użytkownik
podaj nazwe tej firmy...w końcu to z pożytkiem dla nas wszystkich będzie...
Doświadczenie stworzyło sztukę, brak zaś doświadczenia - przypadek .... A prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn. Arystoteles
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-04-19, 19:49:48
Moderator
Ale co to za klima?????????? Nie ma się co martwić ale napisz markę???? Pzdr
  • Odpowiedz

monterod2002

2009-04-19, 19:53:54
Zaawansowany użytkownik
Jasio napisał(a):Przecież producent wprowadził w błąd sprzedając bubel, naraził na koszty i dajesz mu wezwanie do zapłaty, a potem sąd.
Kto to produkuje pewnie "made in chine" powodzenia Big Grin Big Grin Big Grin
To monter udziela gwarancji i to on ma naprawić gratis a dystrybutor jedynie może dostarczyć nieodpłatnie częsci (przecież dostaje w zamian następną klime czy część, w ten sposób producent jest czysty) . To jest kupowanie tanio efekta są.
Pozdrowionka
podaj marke
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-04-19, 19:55:17 przez monterod2002.)
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2009-04-20, 08:40:01
Top użytkownik
Witam

Powiem Wam że nie podoba mi się rozwiązywanie sprawy w ten sposób przez dystrybutorów, czyli dostałeś rabat to należy się serwis naszego wadliwego urządzenia. Rabat czyli marża to rzecz naturalna w handlu nie można nią załatwiać przy okazji naprawy swoich bubli. Poza tym naprawa naprawie nie równa. W kwocie rabatu to my musimy ująć sprawy kosztów np. reklamy sprzedaży danego produktu(które niestety są nie małe). To od naszej kreatywności zależy za jaką cenę sprzedamy urządzenie. Przeważnie duża część marży idzie na zadowolenie klienta. I to co zostanie jest zarobkiem za sprzedanie urządzenia danego producenta. Wielu dilerów zdołowało już tak rynek że klient pierwsze o co pyta to rabat. Miałem niedawno przygodę z takim handlowcem który ściągnął spodnie przed klientem i zostawił sobie 2%. Żadnych zasad, praw rynku. Ja odpadłem na przedbiegach a firma która wykonała wycenę, dobór i częściowo robotę została uznana za naciągaczy. I tłumaczenie że w części marży jest autoryzacja i serwis nikogo nie obchodziło. Dystrybutor nie zareagował. A mnie zastanowiło wtedy za co ta firma pojedzie później realizować reklamacje bo ta 2% marża starczy im na jeden wyjazd-może Big Grin
Jestem ciekawy jak wygląda sprawa gdy sklep sprzeda klimatyzator i zleci instalatorowi montaż. Okaże się że sprzęt to bubel. Kto zapłaci za serwis temu instalatorowi?

Koszta montażu to osobny temat. Należą się jak psu micha.

Dochodzą koszta dodatkowo, mówią dystrybutorzy które otrzymujemy za przeglądy gwarancyjne. OK, fajna sprawa jeden, dwa przeglądy rocznie, stały dochód. Klima psuje się po dwóch latach. Jadę raz, diagnozuje, zamawiam części, jadę drugi raz, wymieniam. Potem myślę sobie jeszcze 3 lata po dwa przeglądy mam zapewnione. Mi nasuwa się pytanie, czy ja jadę na przegląd żeby tylko podbić gwarancje? Nie. Muszę wejść na drabinę, rozebrać j. w., babrać się w brudach które zawierają bakterie, wirusy. Muszę wejść na drabinę albo na spadzisty dach wyczyścić j. z., podłączyć manometry itd. Wykonuje pracę na wysokości, narażam swoje zdrowie, poświęcam czas żeby urządzenie danego koncernu chodziło prawidłowo. No to chyba pieniążki za tą pracę mi się należą czy nie?

Powiem Wam jeszcze jedno, pomimo wszystko warto współpracować z dużymi dobrymi koncernami jak np: Vaillant Saunier Duval. Jeżeli sprzedaje ich produkty to mam marże(i co z nią zrobię to moja sprawa), jeżeli zamontuje zgodnie ze sztuką i okaże się wadliwy to zgłaszam do serwisu i wysyłają nowy sprzęt z serwisantem. Jest nieraz nawet tak że usterka jest po stronie klienta i jest to pokrywane przez koncern, ponieważ najdroższy jest dla nich klient Wink

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

monterod2002

2009-04-20, 09:27:15
Zaawansowany użytkownik
Święta prawda stefanbud . Dlatego na takie klimy należy udzielać gwarancji na jeden rok jak to robią producęci(dystrybutorzy) elektronażędzi bubli i będzie lepiej bo w końcu to moter decyduje ile ma trwać gwarancja a on wie co montuje.Skoro inni mogą dlaczego nie my.
pozdrowionka
  • Odpowiedz

Toronto

2009-04-20, 16:53:24
Użytkownik
Znam firmę która ściąga od dystrybutora kasę za naprawę gwarancyjną. Nie mam doświadczenia bo na gwarancji nic mi się nie zepsuło (jeszcze). Myślę że będą brał kasę za naprawę. Poza tym firma która wysyła swojego serwisanta to Lenno x.
  • Odpowiedz

olo

2009-04-22, 20:15:03
Nowy użytkownik
Zgadzam się Stefanbud tylko w tym przypadku trzeba rozgraniczyć przeglad od usterki w okresie gwarancji ,bo w tej chwili równiez podpisałem umowe dystrybucyjną ale z zaznaczeniem że w marży owszem jest zawarta usługa naprawy ale przeglad serwisowy jest juz płatny.Tak jak z autem gdy nie pojedziesz na przeglad płatny do autoryzowanego serwisu tracisz gwarancje.
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Klima-cool

2009-04-23, 04:45:58
Zaawansowany użytkownik
Panowie Technibel miała być górna półka a tu 2 urządzenia roku nie wyczytywały, Po montażu 3 sztuki już innej firmy zadzwonię i spróbuje faktorkę podesłać napisze jak reakcja.
  • Odpowiedz

irroda

2009-04-25, 02:25:58
Zaawansowany użytkownik
sama nazwa firmy kojarzy mi się z czymś innym, po twoim poście dochodze do wniosku że mam dobre skojażenia.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa