Potrzebuję wydusić ze zwykłego klimatyzatora typu split 12*C czy ktoś tego próbował jeśli tak to jak go przerobić ?
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
12* ze splita ???
21 Odpowiedzi, 18403 Wyświetleń|
Napisz dokładnie co chcesz wydusić?? Chcesz chłodzić pomieszczenie poniżej 12'C??. Pzdr
zmniejszyć odparowanie i przeskalować czujkę temperatury, widzialem klimatyzator optimum który tak pracował, nawet nieźle, ale osobiście nie przerabiałem
Piwnica 10m2 do przechowywania win temperatura wymagana 10-12*C
musisz liczyć sie z tym że obniżając temperaturę tracisz na wydajności i może się okazać że klima będzie za mała.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
Myślę że 10m2 o wysokości 2m izolowanych ścianach w piwnicy bez okien jedne drzwi super mocnej klimy mi nie trzeba ,kwestia jak zmusić ją by schłodziła do 12*C
"senior"dzięki za podpowiedź dalej nie wiem jak technicznie to wykonać ale wskazałeś kierunek w którym szukać i jak do tego się zabrać co muszę zrobić dzięki, jeśli ktoś już to zrobił proszę o podzielenie się wiedzą
ja się tak zastanowiam czysto teoretycznie czy nie można normalnie odłączyć płytke j.w. a zamiast niej wstawić jakiś regulator z jakiejś lady chłodniczej . w niej masz inny zakres regulacji temperatury, dwie czujki temperatury zalodzenia i temperatury komory. teoretycznie da się to zrobić ale nie prubowałem . kiedyś sprubuje na starym gruchocie
pozdrowionka
Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą. /Paulo Coelho/
Oczywiście że się da, przerobiłem sporo takich na komorę do trzymania wina. Wyrzucamy całe sterowanie jakie tam jest. Pozostawiamy tylko kondensatory od wentylatorów. Bierzemy jakiś sterownik z dwoma czujkami i spinamy to wszystko razem i odpalamy.No i oczywiście jest potrzebny regulator obrotów skraplacza.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy a nic nie działa,
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a nikt nie wie dlaczego.
z tego co widze da się
Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą. /Paulo Coelho/
Sądzę , że bez kontroli temperatury parowania pojawi się problem z obladzeniem parownika. To może skutkować zmniejszeniem wydajności a nawet całkowitym unieruchomieniu klimy.
To właśnie temu napisałem sterownik z dwoma czujkami żeby móc sterować odtajaniem. Przypuśćmy co 6 godziny przez 30 min temperatura końca odtajania jakieś 15 stopni. Bym zapomniał parownik musi być o jeden stopień większy od jednostki zewnętrznej.
jeśli ustawisz odparowanie na poziomie +4 do 6 stopni to nie powinno być problemu z oblodzeniem i temperaturę tę powinno dać radę zbić przy małym spadku wydajności
a jak osiągniesz odparowanie +6 przy takiej temp otoczenia ?
ale on chcial przerobić, a nie kupic nowy już gotowy :-)
Witam
No ale po co zawracać kijem Wisłę...
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
pasja, hobby, czy coś takiego :-)
Fakt jest taki ,że montuję klimy zarobkowo ale jest to "nowe dziecko" w mojej firmie a więc na razie hobby z myślą żeby stało się moją pasją ,bardzo chętnie słucham i uczę się od ludzi którzy mają większą wiedzę lub praktykę ,jestem wdzięczny za odpowiedzi na moje pytanie bardzo dużo mi one pomogły ,pisząc na różnych forach różnie to bywało ,a na tym widzę ,że piszą poważni ludzie i zamierzam pozostać tu dłużej może komuś przyda się moja wiedza w temacie ogrzewaniu ,jeśli ktoś doda w tym temacie jeszcze coś chętnie przeczytam ,jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.
Porypało ich z tymi cenami w tym "hydropolu"
Po przeróbce takiej klimy to odparowanie powinno być na poziomie -6 -8
ja jestem za wyrzuceniem sterowania i wstawienia zwykłego hamskiego sterownika Ewilella albo Carela i po sprawia. Tylko weź trochę wiekszą klime żebyś miał lekki zapas mocy w w razie czego. co do odparowania to zostaw takie jakie jest...sterownik poradzi sobie z lodem. Wogóle przecież czym klimatyzator różni się od agregatu chłodniczego z chłodnica??? niczym(nie mówimy o obudowie
) bedzie ok Pozdrawiam....
Doświadczenie stworzyło sztukę, brak zaś doświadczenia - przypadek .... A prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn. Arystoteles
no może trochę mniejszymi odstępami pomiędzy lamelami parownika:-)
senior wiem wiem
chodzi mi o zasade działania
Doświadczenie stworzyło sztukę, brak zaś doświadczenia - przypadek .... A prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn. Arystoteles
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY