Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

woda lodowa czy freony ?

14 Odpowiedzi, 19475 Wyświetleń
Wątek zamknięty 

irroda

2009-04-28, 13:17:46
Zaawansowany użytkownik
witam, panowie jakie rozwiązania polecacie jeżeli chodzi o schłodzenie 20 pomieszczeń biurowych, ok 60 kw.

czy lepsza jest woda lodowa i klimakonwektory czy instalacja freonowa i splity,
jakie są plusy i minusy tych instalacji, koszty utrzymania, sprawności.
myśle o napisaniu pracy na ten temat i chcę poznać wasze zdanie w temacie, oraz do którego rozwiązania jesteście bardziej przekonani.
pozdrawiam

tomas

2009-04-28, 22:37:33
Nowy użytkownik
Bardzo ciekawy temat pracy. Kolego moim zdaniem wszystko zależy od portfela inwestrora i dostępność miejsca dla całej instalacji. Oba układy będą nadawały sie do takiej liczby pomieszczeń. Jeżeli chodzi o układ freonowy - splity to napewno układ o zmiennym przepływie czynnika - nie jest tani ale niezawodny. Jest wiele zalet tego układu jedną znich to napewno praca w trybie grzania i chłodzenia jednocześnie bez koniecznosci przełączania całego układu (układ 3 rurowy). Kolejna zaleta układu freonowego to wielkość jednostek zewnętrznych i wewnętrznych oraz precyzyjne sterowanie temperaturą jak i prędkością, kierunkiem przepływu powietrza. Duża wada tego typu instalacji to koszty elementów składowych jak np. zawory. Jeden z kolegów już chyba raz opisywał ten temat na forum. W przypadku wody lodwej agterat to tylko jedna część układu, bo kolejna to zbiornik buforowy i cała masa zaworów, pompy itp. Na korzyść układu freonowego przemawia też niewielka ilość automatyki. W agregacie wody lodowej wystepuje mase czujników począwszy od przepływu wody do ciśnienia i temperatury czynnika włącznie- jak wiadomo elektronika zawodzi. Przy agregacie wody lodowej należy pamietać o wymianie roztwou średnio co 5 - 6 lat. Serwisuje kilka takich instalacji w bankach a jak wiadomo te tną koszty gdzie sie da i zamiast glikolu jest tylko woda. Wiec co roku na zime muszę jechać i spuszczać a latem napełniać układSmile
Na plus klimakonwektorów i całej instalacji przemawia koszt oraz łatwość montażu i nie skąplikowana konstrukcja. Całość instalacji można wykonac przy pomocy rur PCV. Jeżeli chodzi o mnie to stawiam na instalacji w pełni freonową. Pozdrawiam

irroda

2009-05-03, 20:37:14
Zaawansowany użytkownik
witam
czy jest firma która produkuje jednocześnie urządzenia do wody lodowej i freonów, chodzi o porównanie urządzeń podobnej jakości.

tommatiz

2009-05-03, 21:07:54
Moderator
Witam. Też popieram kolegę i jestem za freonem i systemem VRF. VRF (Variable Refrigerant Flow) to system klimatyzacyjny z przeznaczeniem dla rozległych obiektów mieszkalnych, biurowych, biznesowych. Możliwości, zakres produktów i zastosowań, zaawansowane technologie systemów VRF sprawiają, że uznaje się je za kompleksowe rozwiązanie systemowe. Zdecydowanie są mniej awaryjne proste w obsłudze i instalacji. Koszt montażu i urządzeń jest spory ale jak wszystko się zrobi zgodnie ze sztuką to przez dłuuuuuugie lata będziemy je tylko serwisować okresowo. Pzdr

irroda

2009-05-04, 23:46:15
Zaawansowany użytkownik
dzięki Patusx za podpowiedzi co do firm, te które znałem robiły albo freony albo wodę - każdy swoje chwali i nic nie mogłem wywnioskować, dlatego Panowie proszę o sugestje i wasze zdanie o systemach nadal mile widziane.

irroda

2009-05-27, 20:16:22
Zaawansowany użytkownik
takich firm wcale nie jest wiele, mcQuay żeczywiście robi prawie wszystko-ale vrv nieposiada-sprzedaje SANYO, trane natomiast albo woda lodowa albo kanałówki, czegoś na wzór vrv nieposiada, w ofercie są multi splity-ale 60 kw z kilku multi to nie to czego szukam.
znalazłem jeszcze produkty firmy technibel - niewiem co o nich sądzić bo firmy nie znam wogóle, może ktoś coś wie na temat ich jakości.

Czy ktoś z was robił taką analize kosztów, może pamiętacie o artykułach które poruszały taki temat, wszystko mile widziane Smile
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-05-28, 11:28:57 przez irroda.)

frog1

2009-05-28, 11:38:49
Nowy użytkownik
Witam nie siedzę w temacie tak dużych instalacji ale mam przed sobą cennik firmu Saunier Duval ,w ofercie mają układy wody lodowej do 80kW ,układy MCD (VRF) w cenniku do 29,56 kW wydajności chłodniczej , w internecie na pewno ich znajdziesz pozdrawiam

majki

2009-05-28, 15:17:56
Użytkownik
witam ja osobiście jestem za DAIKINEM VRV może dlatego że na co dzień montuje ten sprzęt i naprawde niemam z tym problemów ,pozdrawiam

irroda

2009-05-28, 16:25:25
Zaawansowany użytkownik
majki mam pytanie - jeżeli montujecie vrv to czy dodatkowo jest instalacja grzewcza, czy chłodzenie i grzanie obsługuje nam vrv, a w szczególnie zimne dni uruchamiają się grzałki elektryczne.

majki

2009-05-29, 18:57:35
Użytkownik
na vrv jedziemy tylko chłodzenie a na ciepło jest zawsze kocioł takie rozwiązania zawsze stosujemy,a co do grzałek na zime to niepotrzeba bo vrv jest w nie zaopatrzony bynajmniej daikin,pozdrawiam i prosze pytać chętnie pomoge

HVAC

2009-05-29, 22:24:51
Użytkownik
aktualnie instaluje w słupsku system hitachi set free składający się z 40 nawiewników będęcy jedyną instalacją grzewczą, poza tym projektujemy hotel będący w ten sposób ogrzewany tu bedzie akurat system FSN2 gdzie COP dla jednostki 10HP jest 4.7, zimą instalowaliśmy system składający się z 250 jednostek wewnetrznych hitachi w biurowcu w krakowie będący głównym systemem grzewczym budynku.
na tą chwilę wydaje mi się, że te systemy z powodzeniem nadają się na jedyne ogrzewanie, a hitachi chyba przewyższa parametrami daikin nie mówiąc o fujitsu i mitsubishi, w systemie fsn2 wszystkie jednostki poza 48 HP które ma cop 4,97 mają cop powyżej 4. poza tym hitachi jest producentem agregatów wody lodowej o dość dobrych parametrach, jedyny problem to to, że zaczynają się od 100 kW.

irroda

2009-05-30, 20:47:13
Zaawansowany użytkownik
zastanawiam się nad zmianą wielkości obiektu, z sali weselnej - 60 kw,
na biurowiec o powierzchni 5000m2, może dla takiego objektu ma ktoś porównanie.

majki

2009-05-31, 13:01:08
Użytkownik
witam jak dasz rade to napisz jaki to będzie biurowiec i ile w nim bedzie pomieszczeń i jakie wielkości one będą,bo jest to konieczne w doborze mocy urządzeń,wiadomo ,pozdrawiam

irroda

2009-05-31, 14:14:43
Zaawansowany użytkownik
na chwilę obecną niesprecyzowałem konkretnie obiektu, chcę taki standardowy biurowiec właśnie na ok 5000m2, 4-5 kondygnacji, połowa powierzchni elewacji przeszklona.

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa