Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

samsung AQV12AWAN problem!!!

51 Odpowiedzi, 45331 Wyświetleń
Wątek zamknięty 
1 2 3 Dalej

spectrum45

2009-05-05, 13:13:49
Nowy użytkownik
Witam
Mam problem z ta klimatyzacja.Mam ja zamontowana miesiac i zawsze w trybie grzania w jedn. wew wlaczal sie wentylator na wysokich obrotach nagrzal moj pokoj i zmniejszal obroty na male.A od tygodnia gdy wlacze ja na grzanie to wentylor chodzi na srednich obrotach(powietrze wylatuje cieple)i wogole nie przechodzi na nizsze obroty np. jak nastawie na 20 stopni to grzeje ciagle na srednich obrotach do 22 stopni i jsie wylacza. Ale ta sytuacja nie wystepuje ciagle ale zdarza sie czesto
BARDZO PROSZE O POMOC CO TO MOZE BYC elektronika, za malo czynnika czy cos innego. Co mam robic? wzywac serwis a moze elektronika wariuje i da sie ja jakos zresetowac
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-05-05, 13:15:59 przez spectrum45.)

byniom

2009-05-05, 13:34:59
Moderator
Skoro działa u ciebie od miesiąca to dlaczego nie zadzwonisz do firmy która to montowała i niech naprawią ten klimatyzator.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać

spectrum45

2009-05-05, 13:45:49
Nowy użytkownik
tak wezwe serwis ale chcialem sie wpierw dowiedziec czy to jest usterka czy moze to ma tak chodzic bo tak jak pisalem wczesniej nie zdarza sie to ciagle ale czesto
przeczytalem na innym forum ze mozna taka klime zresetowac bezpiecznikiem ale nie wiem gdzie on jest ani jak to zrobc jeszcze raz prosze o pomoc w tej sprawie

z gory dziekuje
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-05-05, 14:11:55 przez spectrum45.)

tommatiz

2009-05-05, 14:14:09
Moderator
Zrób próbę w inny sposób: ustaw klime na max temperaturę czyli 29, 30 stopni i zobacz co się będzie działo. Tylko daj jej troszkę czasu aby się nagrzała konkretnie powiedzmy z 10 min. Jeżeli będzie bardzo gorące powietrze z nawiewu wychodziło to raczej jest wszystko ok, ale zmień ustawienia na chłodzenie na minimum i to samo daj jej kilka minut i zobacz czy będzie bardzo zimne powietrze leciało. Pisałes że ustawiasz klime na 20 stopni i tylko chwile grzeje i wolno dmucha. To taka temperatura zbliżona do tego co pewnie masz w pomieszczeniu i klima szybko uzyskuje temperaturę i wyłącza się. Chyba że masz bardzo zimno w co wątpie teraz bo średnio mamy temp na zewnątrz między 12 a 20 stopni.... Napisz dokładnie jaką masz temperaturę w pomieszczeniu które chcesz ogrzewać ewentualnie czy jest to jakieś specjalne pomieszczenie? Pzdr

spectrum45

2009-05-05, 14:23:41
Nowy użytkownik
witam

w pokoju mam 18 stopni klimatyzacje najtawiam na20 stopni tylko problem w tym ze raz wlacza sie w jedn wew wysokie obroty klima nagrzewa mi do 21 wlaczaja sie niskie obroty i wszystko jest ok ale od tygodnia zdarza sie czesto ze wlaczy sie jedn wew na srednie obroty grzeje caly czas letnim powietrzem i wogole nie zmniejsza obrotow dopiero jak nagrzeje w pokoju do 22 albu 23 to wtedy sie wogole grzanie i wentylator wylacza
a co do tego wlaczania na grzanie i chlodzenie to jak wlacze wysoka temp grzeje wrzatkiem a jak dam na chlodzenie to z wentylatora wylatuje doslownie lodowate powietrze

tommatiz

2009-05-05, 14:30:40
Moderator
Jeżeli wezwiesz serwis który Tobie montował klimę i oni sprawdzą że jest wszystko zgodne z danymi technicznymi to możesz ponieść koszta za nieuzasadniony przyjazd serwisu!! Więc radzę sprawdzić ze swojej strony czy wszystko gra. Pzdr

spectrum45

2009-05-05, 14:40:14
Nowy użytkownik
dziekuje za odpowiedz

a wiesz moze dlaczego niekiedy nie zmniejsza tych obrotow tylko ciagle grzeje na srednich?

tommatiz

2009-05-05, 14:59:15
Moderator
Tak może być w przypadku gdy się ustawi prędkość wentylatora w pozycji AUTO, bądź klimatyzator powoli uzyskuje temperaturę zadaną na pilocie i dlatego zwalnia obroty albo przyspiesza gdy tej temperatury brakuje. Jeżeli w ogólę nie reaguje na zmiany na pilocie i cały czas chodzi tak samo to jest jakaś awaria czyli 99% elektronika. Pzdr

spectrum45

2009-05-05, 16:50:54
Nowy użytkownik
chyba masz racje ze cos z elektronika w jedn.wew bo jak nagrzeje mi pokoj to wentylator sie wylacza mimo ze mam nastawiony wentylator na low i powinien wentywac

pozdrawiam i dzieki za pomoc

tommatiz

2009-05-05, 17:02:48
Moderator
Nie nie, tak to nie jest. Klimatyzator w funkcji chłodzenia zawsze będzie działał wentylator bez względu na temperaturę ustawioną i prędkość wentylatora. W przypadku grzania gdy zostanie osiągnięta temperatura zadana na pilocie to wentylator ma prawo się zatrzymać. Chodzi o to że w chłodzeniu cały czas jest badana temperatura na czujce powrotu a na grzaniu jak stanie wentylator to znaczy że temperatura jest juz osiągnięta i nie ma potrzeby aby klimatyzator dmuchał letnim powietrzem. pzdr

tommatiz

2009-05-05, 17:10:01
Moderator
Możesz to łatwo sprawdzić. Ustaw klimatyzator na maxa w grzaniu czyli te 29-30 stopni i pozwól mu się włączyć i niech grzeje kilka minut. Powiedzmy po 5 minutach gorącego nadmuchu obniżaj temperaturę o jeden stopień i odczekaj tak minutę aż dojdziesz to sytuacji gdzie będziesz miał np. na pilocie 22 stopnie a w pomieszczeniu będzie 23 to wtedy powinien stanąć wentylator. Krótko mówiąc spraw aby w pomieszczeniu było o wiele cieplej niż na pilocie będzie ustawione wtedy 100% stanie wentylator czyli 18 na pilocie w pomieszczeniu 25. Oczywiście wszystko na grzaniu (HEAT, albo słoneczko). Pzdr

spectrum45

2009-05-05, 20:10:42
Nowy użytkownik
witam

tak to rozumiem ze klimatyzator moze wylaczyc wentylator ale mnie chodzi o to ze jak klimatyzacja grzeje to nie moge regulowac predkosci nawiewu ona ciagle grzeje na srednich obrotach bez wzgledu na to czy na pilocie ustawie turbo,silence,low,auto,medium,high to caly czas grzeje grzeje na tych samych obrotach i nie reaguje na zmiany szybkosci z pilota. ale w trybie chlodzenia, odwilzania, wentylacji jest wszystko ok tylko w grzaniu sie tak robi

spectrum45

2009-05-05, 20:20:30
Nowy użytkownik
aha

sprawdzalem w instrukcji i pisze ze po nagrzaniu pomieszczcnia klimatyzator wylacza grzanie i przechodzi w tryb.wentylacji

pozdr

spectrum45

2009-05-06, 09:13:20
Nowy użytkownik
witam

a jezeli to ze nie moge regulowac predkosci wentylatora to awaria elektroniki to da sie to naprawic czy trzeba cala elektronike wymienic? i jeszcze jedno pytanie przeczytalem na forum ze jesli nie mozna zmieniac predkosci z pilota to jedn wew moze sie zawiesila jak ja zresetowac?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-05-06, 09:19:59 przez spectrum45.)

tommatiz

2009-05-06, 14:47:17
Moderator
Witam. Jak padła elektronika to się ją wymienia tym bardziej że masz urządzenie na gwarancji ( są przypadki że coś prostego poleciało to wtedy można wylutować dany element). Co do resetowania to są dwie opcje. Jak pilot posiada reset to można zresetować pilota albo cały klimatyzator. Twój klimatyzator albo jest podłączony do gniazdka albo gdzieś do rozdzielni elektrycznej albo jakaś puszka w ścianie. Musisz poszukać gdzie jest zasilony. Jak znajdziesz to zdejmij z niego zasilanie powiedzmy na minutę i włącz i powinno być OK jak była zawieszona jed. wew. jak nic się nie poprawi to dzwoń do firmy która Tobie klime montowała. Pzdr

tommatiz

2009-05-06, 14:54:53
Moderator
Sprawdziłem i zasilanie od niego masz do jednostki zewnętrznej doprowadzone więc jak poszukasz po kabelku gdzie dochodzi prąd to powinieneś znaleźć. Tylko tam będziesz miał dwa kable jeden to sterowanie które będzie szło razem z instalacją chłodniczą do jed. wew. a drugi może iść tak samo albo jakoś inaczej. Musisz szukać. Pzdr

spectrum45

2009-05-06, 16:47:21
Nowy użytkownik
BARDZO dziekuje za pomoc byli u mnie dzisiaj montazysci powiedzieli ze plytka elektroniczna jest zepsuta. teraz odesla ja do samsunga i na gwarancji dostane nowa plytke i powinno dziadac

jeszcze raz dziekuje za pomoc

tommatiz

2009-05-06, 16:56:39
Moderator
Jak już wymienią płytkę i uruchomią klimatyzator to proszę wszystko sprawdzić przy serwisantach czy działa tak jak powinno. W razie pytań proszę pisać na forum. Pzdr

spectrum45

2009-05-07, 17:50:17
Nowy użytkownik
ten serwis który montował mi tą klimatyzacje i teraz wymieni mi płytkę jest chyba do d.... bo pytali mi się co stwierdził autoryzowany serwis z którym ja rozmawiałem powiedziałem że chyba elektronika jest zespusta to wyjęci płytkę kazali mi ją odesłać do samsunga żeby na gwarancji mi wysłali nową a jak im powiedziałem żeby też sprawdzili elektronikę w jednostce zew to po zdemontowaniu obudowy stwierdzili że wolą tego nie dotykać. MUSZE ZMIENIĆ TEN SERWIS

Jeżeli ktoś zna serwis samsunga ale żeby był autoryzowany w bielsku-białej lub w Żywcu niech mi da namiary PLEASE

Pozdrawiam

tommatiz

2009-05-07, 17:54:38
Moderator
Możesz kolego jeszcze raz napisać co stwierdził serwis Autoryzowany?? Po Twoich objawach jed. zew. nie ma wpływu na pracę jed. wew. więc nie ma co ruszać płytki z jed. zew. Pzdr

monterod2002

2009-05-07, 17:56:30
Zaawansowany użytkownik
pewnie tanio zamontowali . Ja nie rozumie to oni powini naprawić to w ramach gwarancji chyba że samsyng ma inne zasady.
Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą. /Paulo Coelho/
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-05-07, 17:59:30 przez monterod2002.)

spectrum45

2009-05-07, 17:57:10
Nowy użytkownik
Witam

Serwis autoryzowany ten do którego dzwoniłem powiedział że jest zepsuta elektoronika w jed wew. A ten serwis który mi ją montował(nie jest autoryzowanym samsunga) powiedział że jeżeli Ci z autoryzowanego tak stwierdzili to chyba musi tak być bo oni nie wiedzą co tot jest

spectrum45

2009-05-07, 18:02:52
Nowy użytkownik
Do monterod2002

Tak tanio montowali za 750 zł

tommatiz

2009-05-07, 18:03:12
Moderator
Jeszcze jedno, jesteś użytkownikiem klimatyzacji i masz prawo się na niej nie znać ale masz prawo do gwarancji ze strony firmy montującej albo firmy dystrybucyjnej np. Samsung Polska. Sam nie ingeruj w nic w sensie wkładania palcy tam gdzie nie potrzeba bo jeszcze serwis stwierdzi że klient sam naprawiał i stracisz gwarancję. Po drugie nie chwal się doświadczeniami z forum bo może być ktoś tak mądry że powie jak sam chciałeś naprawić to weź sobie kogos z forum to on Tobie naprawi. krótko zwięźle i na temat z takimi co kombinują. A wymiana płytki czy to w jed. wew. czy zew. to kilka minut roboty proste jak budowa cepa. Pytanie czy serwis który do Ciebie przyjechał niby z nową płytką to czy faktycznie jest to nowa płytka czy czasem nie kombinowali na własną rękę i coś zwalili. W razie pytań pisz dalej będziemy myśleć. Pzdr

tommatiz

2009-05-07, 18:05:57
Moderator
Czy teraz po wymianie elektroniki jest wszystko OK z kllimatyzacją czy dalej coś nie gra? Pzdr
1 2 3 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa