Poszukuję reduktora do azotu do prób ciśnieniowych w klimatyzacji. W necie jest sporo ofert (np: http://www.technika.krakow.pl/index.php?...zot-rbaz-1) jednak nie wiem jak podłączyć wąż od manometrów. Czy do chłodnictwa są jakieś specjalne reduktory czy po prostu kupuje się jakieś przejściówki i tyle. Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
Reduktor do azotu
46 Odpowiedzi, 53831 Wyświetleń|
Jeżeli chcesz robić próby to nie tym reduktorem który pokazałeś w linku . Do próby w instalacji w której ma być np. r410 to napewno nim nie zrobisz bo ma za niskie ciśnienie wyjściowe a co do końcówki to ja mam dolutowany zawór szredera i moge teraz dokręcać węże od manometrów
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
szukaj reduktora co na wyjściu ma co najmniej 30 bar, bo na takim ciśnieniu robi sie próby,ja proponuje taki:http://www.allegro.pl/item625160872_profesjonalny_reduktor_do_azotu_azot_rbaz_3_perun.html#gallery
Jako przykład reduktora podałem pierwszy lepszy. Bardziej chciałem się dowiedzieć jak to jest z tymi końcówkami. Dziękuję wszystkim z odpowiedź.
Witam. Ten który pokazałeś w linku jest tylko do podłączenia butli z azotem. Ja do takiego reduktora mam podłączony wąż a na końcu węża mam złączkę skręcaną od 1/4 do której spokojnie podłączam zwykły przewód od manometrów. Po podłączeniu wszystkiego powiedzmy do nowego urządzenia odkręcam azot na reduktorze i lekko uchylając zawór w manometrach pompuję do instalacji powiedzmy 35 atmosfer czyli tyle ile jest zalecane przez np. Mitsubishi i Toshibę i wszystko. Pzdr
Witam
W sumie to będziesz robił próby ciśnienia i lutował w osłonie azotu, więc musisz podejść do sprawy elastycznie. Manometr oczywiście musi być minimum do 30bara wyjścia. Do reduktora podłączasz wąż minimum tej wytrzymałości wyjściowej, a do węża musisz dopasować sobie końcówki. Do prób ciśnieniowych przeważnie wykorzystuje się zaworki serwisowe instalacji lub tymczasowo wlutowuje takowe do nowej. Ja do węża podłączony mam zaworek z wyjściem 1/4. Wąż nie powinien być za długi. Próba ciśnienia około 30bara nie powinna też być robiona na podłączonej j. w. Do lutowania w osłonie azotu nie potrzeba wielkich ciśnień, chodzi głównie o wypełnienie instalacji samym gazem obojętnym. Zapobiega to powstawaniu zgorzeli wewnątrz lutowanego przewodu. Każda metoda jest dobra ![]() Na zdjęciach metoda podłączenia bezpośredniego używanego przy rurce 1/4 i 3/8.![]() ![]() Pozdrawiam Może któryś z kolegów pozna swoją instalacje z przed 2 lat
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
Myślisz że ktoś się przyzna
?? Pzdr
Witam ja również poszukuję reduktora do azotu. Jednak według Daikin-a próby ciśnieniowe powinno przeprowadzać się na ciśnieniu 41,5 bara przez 24 godziny. Czy ktoś może pomóc mi w znalezieniu takiego reduktora. Pzdr
Kolego tego jest od groma na rynku nawet na allegro sporo znajdziesz; http://www.allegro.pl/search.php?string=...onal_rec=0 Pzdr
W sprawie próby ciśnienia dla instalacji na czynnik R410A odsyłam do Polskiej Normy odnośnie instalacjach chłodniczych. I nie jest to próba 30 ani 35 atm.
A reduktor to powinien mieć zakres do 50 atm.
41,5 przez 48 godz. wg. Polskiej Normy :=
Witam
Żeby wszyscy choć na te 30bara przez godzinę robili... ![]() Pozdrawiam
Osobiscie nie spotkalem sie z reduktorami ktore maja na wyjsciu 30bar.Jesli wiecie gdzie mozna kupic takie co maja 50 dajcie znac.Pozdrawiam
klimatom napisał(a):Osobiscie nie spotkalem sie z reduktorami ktore maja na wyjsciu 30bar.Jesli wiecie gdzie mozna kupic takie co maja 50 dajcie znac.PozdrawiamWitam Osobiście nie spotkałem się z reduktorami które posiadają na wyjściu 50bara. Posiadam taki co ma 30 i powiem Wam nie dajcie sobie wcisnąć tych co mają 10bara, a takich jest najwięcej w ofertach. ![]() Pozdrawiam
Witam
Co do ciśnień widzę że stanęło na moim- 42bara, kiedyś poruszaliśmy temat prób szczelności o tu. No ale jak robić próbę jeżeli nie ma możliwości sprzętowych .Pozdrawiam
Skąd ja znam ten reduktor? ;D
Jak kupowałem to chcieli wcisnać na 20 barów i mowili ze w zupełności wystarczy, ja ich wysmiałem i poszukałem po hurtowniach i w drugiej już ten mieli.
Witam.Firma Messer Polska posiada manometry bardzo ciekawe miedzy innymi do azotu i o roznych przeplywach i cisnieniach roboczych adres to 44 100 Gliwice ul.Robotnicza 2 tel.0326736
I jeszcze podam ze niestety weze tlenowe ktore sa przewaznie uzywane do napelniania instalacji azotem maja atest do 20 bar i tez po kilkukrotnym poddaniu ich takim cisnieniom rozrywaja sie i proponuje kask i ochraniacze lub zadzwonic pod ten numer 0322826702 i zapytac sie o taki jaki ma byc czyli czy miekki,do 50 bar,z odpowiednia srednica jak i dlugosc i mysle ze moga tez go odpowiednio zakonczyc.
stefanbud napisał(a):WitamCzyli np. do reduktora na wyjście podłącze wąż a na koniec węża np. zaworek Schredera i wtedy podepnę się manometrami a następnie do instalacji.
Witam
lub jak kolega Byniom i Tommatiz zrobili. Ja na wężu mam montowany zaworek z nakrętką 1/4. Są w sprzedaży węże serwisowe 1/4 na 1/4 długości 4, 5, 6m. Każdy sposób jest dobry, byle był skuteczny.Pozdrawiam
Witam.Tylko maly problem zaczyna sie gdy sktaplacz na daszku 4 pietro,bez windy,wejscie na dach 80cm na 60cm,wejscie na dach po drabince wewnatrz budynku z poddasza o wysokosci 6 metrow,co drugi szczebel uszkodzony,schody z marmuru i pelno ludzi wewnatrz a jednorazowo z duzej butli uzyskujesz cisnienie np 5 bar poniewaz instalacja i agregat jest wymiarow troszke wiekszych i wtedy bajka zaczyna sie .......
wogotto napisał(a):Witam.Tylko maly problem zaczyna sie gdy sktaplacz na daszku 4 pietro,bez windy,wejscie na dach 80cm na 60cm,wejscie na dach po drabince wewnatrz budynku z poddasza o wysokosci 6 metrow,co drugi szczebel uszkodzony,schody z marmuru i pelno ludzi wewnatrz a jednorazowo z duzej butli uzyskujesz cisnienie np 5 bar poniewaz instalacja i agregat jest wymiarow troszke wiekszych i wtedy bajka zaczyna sie .......Witam Nie dam złamać się Tobie, Ty pesymisto. Kupuje się butle 20L, typ lekki, moja ma atest do 200bar i biorę ją pod pachę i w podskokach lecę na dach. Oczywiście wcześniej pije RedBull ![]() Pozdrawiam
Sprostowanie
osobisciem spotkalem sie z reduktorami ktore maja na wyjsciu 30 bar (mam taki, perun)natomiast nigdy nie widzialem reduktora co ma na wyjsciu 50bar.Wiec w moim poprzednim poscie zaistnial blad za ktory przepraszam.
Gość z tużej i znanej firmy sprzedającej klimy powiedział mi że mają reduktory do 30 ale przerabiaja na stanowisku kontrolnym zawory bezpieczeństwa i wtedy moga robić próbę szczelności na r410 bo nie wywali zaworkiem przy takim ciśnieniu. Ja też nie widziałem wiekszych od tego co mam do 30 .
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
Witam
Klimatom nie musisz przepraszać, szukamy na tym forum wspólnie rozwiązań na codzienne Kłopotki .Pozdrawiam
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

![[Obrazek: 22978734c5173a82.jpg]](http://images43.fotosik.pl/117/22978734c5173a82.jpg)
![[Obrazek: 015d7edb368acb11.jpg]](http://images41.fotosik.pl/114/015d7edb368acb11.jpg)
?? Pzdr
![[Obrazek: 38117836bd41e9a2.jpg]](http://images45.fotosik.pl/119/38117836bd41e9a2.jpg)
lub jak kolega Byniom i Tommatiz zrobili. Ja na wężu mam montowany zaworek z nakrętką 1/4. Są w sprzedaży węże serwisowe 1/4 na 1/4 długości 4, 5, 6m. Każdy sposób jest dobry, byle był skuteczny.