Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

lennox - sprężarka nie rusza

14 Odpowiedzi, 17365 Wyświetleń
Wątek zamknięty 

cool-went

2009-05-09, 17:42:39
Użytkownik
Witam wszystkich

mam problem ze splitem lennox GHM 09N tak jak napisałem w tytule sprężarka nie chce ruszyć, split jest nowy dopiero zamontowany, wentylator w skraplaczu i w parowniku uruchamia się a sprężarka nie.
Może ktoś miał podobny problem i coś doradzi.

monterod2002

2009-05-09, 18:00:58
Zaawansowany użytkownik
jakby był trójfazowy to by wystarczyło fazy zamienić ale że jest jednofazowy to sprawdz połączenia . Ja kiedyś miałem przypadek z wetylatorem że się wsówka wypieła z płytki.
pozdrowionka
Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą. /Paulo Coelho/

Remik

2009-05-09, 18:10:42
Zaawansowany użytkownik
Sprawdź czy wychodzi sygnał (napięcie) z jednostki wewnętrznej jeśli tak to czy dochodzi przewodem do jednostki zewnętrznej

monterod2002

2009-05-09, 18:52:59
Zaawansowany użytkownik
podstawowa sprawa jak kolega wyżej mówi trzeba sprawdzć czy dochodzi napięcie do sprężarki bo do zewnęcznej chyba dochodzi skoro wentylator rusza . Jak po kolei sprawdzisz sam dojdziesz co jest żle.
pozdrowionka
Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą. /Paulo Coelho/

cool-went

2009-05-09, 19:59:59
Użytkownik
no to będzie trzeba sprawdzać połączenia.

Fujitsu Szczecin

2009-05-10, 05:54:22
Top użytkownik
cool-went napisał(a):Witam wszystkich

mam problem ze splitem lennox GHM 09N tak jak napisałem w tytule sprężarka nie chce ruszyć, split jest nowy dopiero zamontowany, wentylator w skraplaczu i w parowniku uruchamia się a sprężarka nie.
Może ktoś miał podobny problem i coś doradzi.
Witam

Ja miałem identyczny problem, klient zamontował sobie sam klimatyzator Akai z Castoramy. Klima chodziła tyle że nie chłodziła. Chciał żebyśmy uzupełnili czynnik. Manometry wykazywały że czynnik jest, a nie włącza się sprężarka, wiec nie ingerowaliśmy w urządzenie bo jest na gwarancji. Posprawdzaliśmy połączania i miał zgłosić usterkę. Facet reklamował je i dowiedział się że stracił gwarancje ponieważ, nie montowała tego wykwalifikowana firma. Jak kupował sprzedawca powiedział że można samemu zamontować, że on własnemu ojcu montował i wszystko chodzi Wink .
A co mówi dział techniczny Lennoxa w takich przypadkach jak urządzenie jest niesprawne?

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?

byniom

2009-05-10, 07:43:03
Moderator
Domniemam że jesteś serwisantem i dziwi mnie trochę to że tak podstawowych rzeczy jak prawidłowość połączeń nie sprawdziełeś do tej pory. To sa podstawowe rzeczy które sie sprawdza i jeżeli napięcie dochodzi a sprężarka nadal nie działa to wtedy można powiedzieć że jest problem. Na klapce przyłączeniowej na 99% masz schemat. Musisz sprawdzić czy napięcie przychodzi które steruje sprężarką lub czy np. w jedn zewn. nie mam stycznika na sprężarce który np. nie przenosi napięcia a potem sprawdzić czy dochodzi już do samej sprężarki.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać

radekklimat

2009-05-10, 08:09:32
Moderator
sprawdz czy czujnik skraplacza jest podpiety w kostce lub temp. zewnetrznej
czasem lubia sie same wypiac i wtedy sprezarka nie ruszy

monterod2002

2009-05-10, 08:50:36
Zaawansowany użytkownik
Ostatnio to coraz częściej pojawiają się pytania typu:
Dlaczego klima nie chodzi??? Pojawia sie szereg podpowiedzi a potem ktoś pisze
"zapomniałem włoczyć wtyczki" albo wcale nic nie pisze. Myśle że kolega w ten sposób się reklamuje bo nie wierze że jak prowadzi działalność w zakresie klimatyzacji i wetylacji nie sprawdził prawidłowości połączeń i czy dochodzi prąd do sprężarki czy nie .
Przepraszam jeśli się myle ale tak to wygląda..
pozdrowionka

cool-went

2009-05-10, 10:49:40
Użytkownik
no cóż reklama to nie jest tylko normalne pytanie.
Pytanie było dlatego bo pierwszy raz montowałem LENNOXA a zdarza się że niektóre klimatyzatory mają częste wady.

Klimatyzator montowałem osobiście i sprężarka nigdy się nie uruchomiła.
Do sprężarki napięcie dochodzi ( nie pomyślałem o sprawdzeniu uzwojeń w sprężarce)

Pozdrawiam wszystkich
i tych którzy starają się pomóc i tych którzy myślą tylko o reklamie.

byniom

2009-05-10, 11:28:57
Moderator
Może ci się wydawać że jesteśmy wrogo do ciebie nastawieni ale tu jest sporo ludzi którzy nie mają zielonego pojęcia a chca przez forum zdobyć nowy zawód Big Grin dlatego jeżeli ktoś opisze to dokładnie i po fachowemu to jest o wiele lepiej zrozumieć ten problem. Mogłes napisać ż esprawdzięłś czy napięcie dochodzi wtedy wiemy że jesteś obeznany i wiesz co jak z czym się robi. Tak jak napisałeś sprwadź uzwojenia i kondenstaor.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać

wogotto

2009-05-10, 11:36:15
Użytkownik
Witam nie znam jakiej firmy jest tam kompresor ale sa modele sprezarek ktore posiadaja wewnetrzny termik ktorego nie zobaczysz z zewnatrz i sprawdzenie stanu uzwojen w takim wypadku mija sie z celem poprostu podales za malo szczegolow

cool-went

2009-05-13, 06:46:06
Użytkownik
Problem rozwiązany.
Serwis LENNOXA doradził mi (bardzo profesjonalnie) żeby użyć młotka.
Okazało się że klima leżała na magazynie około 2 lat i sprężarka się zawiesiła i po stuknięciu ruszyła na szczęście hurtownia nie robiła problemów i komplet poszedł do wymiany.

monterod2002

2009-05-13, 19:15:46
Zaawansowany użytkownik
Jednym zdaniem nic na siłe tylko młotkiem Big Grin Big Grin Big Grin

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa