Temat jak wyzej wiem ze czesto uzywany przy klimie samochodowej a moze ktos z grona wykorzystywal kontrast i zna jego dzialanie na oleje i czynniki jak i na instalacje
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
Kontrast do wykrywania nieszczelnosci
12 Odpowiedzi, 17477 Wyświetleń|
No napewno trzeba to lać z rozsądkiem bo za dużo to i świnia nie zje
kontrast dodajesz w stosunku do ilości czynnika chłodzącego. Np. 5ml na 1kg. czynnika. Wszystko zależne od rodzaju kontrastu. Jego działanie nie ma znaczenia na rodzaj czynnika i rodzaj oleju. Pzdr
nie polecam...jak jest nieszczelnosc pod jednostka wewnetrzna to masz plame na scianie ktora ciezko usunąć;-)
Bez obaw jak nie będziesz robił dyskoteki w domu ze światłem UV
to nikt tego nie zobaczy a zresztą kontrast rozpyla się mgiełką. Pzdr
no w sumie to fakt,zalezy jaki kontrast:-)
W zeszłym roku robiłem test z jednym urządzeniem: azot, próżnia w końcu kontrast i do dziś nie mogę sprać z czapeczki i koszuli plamki po kontraście
) Świecę jak lampka UV. Pzdr
Ale to sie dozuje do ukladu a nie na siebie,ale pytanie jest jak ten kontrast wplywa na olej i czynnik,czy sprawdzajac nieszczelnosc i usuniecie go trzeba wymienic np.olej,r404,410,407,itp
Nie. nic nie musisz. Kontrast jest kompatybilny ze wszystkimi olejami i czynnikami. Po dodaniu kontrastu do układu nawet jak znajdziesz nieszczelność naprawisz ją to nic nie musisz płukać i wymieniać. napełniasz jeszcze raz układ czynnikiem i to wszystko. Pzdr
Nie cierpię kontrastu bo zawsze się nim upaprałem . Zawsze z węża kapnie albo co innego ale powiem że nie raz się przydał gdzie azotem nie mogłem znaleźć , Powiem też że na jednym szkoleniu odnośnie klimatyzatorów LG dystryputor nie był zwolennikiem dawania kontrastu do urzadzeń ale nie wytłumaczył dokładnie dlaczego , moż edlatego że jeżeli było na gwarancji to sprzet był zawsze zapaćkany gdy był reklamowany.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-05-11, 04:53:10 przez byniom.)
A Daikin nie uwzględni gwarancji na sprężarkę jeśli ten czynnik będzie wykryty w sprężarce.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy a nic nie działa,
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a nikt nie wie dlaczego.
Kontrast jest obojętny dla układu chłodniczego bez względu na czynnik i olej a jak DAIKIN chce się izolować od rynku to jego sprawa. Jakoś inne wiodące marki nie robią z tego problemu.. a wręcz przeciwnie bo jeszcze można znaleźć fabryczną nieszczelność, wtedy fabryka może mieć jakiś wpływ na poprawę linii produkcyjnej. Pzdr
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY