Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Kontrast do wykrywania nieszczelnosci

12 Odpowiedzi, 17477 Wyświetleń
Wątek zamknięty 

wogotto

2009-05-10, 11:25:16
Użytkownik
Temat jak wyzej wiem ze czesto uzywany przy klimie samochodowej a moze ktos z grona wykorzystywal kontrast i zna jego dzialanie na oleje i czynniki jak i na instalacje

bodzio

2009-05-10, 11:51:23
Zaawansowany użytkownik
No napewno trzeba to lać z rozsądkiem bo za dużo to i świnia nie zje Big Grin

tommatiz

2009-05-10, 11:57:10
Moderator
kontrast dodajesz w stosunku do ilości czynnika chłodzącego. Np. 5ml na 1kg. czynnika. Wszystko zależne od rodzaju kontrastu. Jego działanie nie ma znaczenia na rodzaj czynnika i rodzaj oleju. Pzdr

Przemonter

2009-05-10, 11:59:16
Użytkownik
nie polecam...jak jest nieszczelnosc pod jednostka wewnetrzna to masz plame na scianie ktora ciezko usunąć;-)

tommatiz

2009-05-10, 13:05:48
Moderator
Bez obaw jak nie będziesz robił dyskoteki w domu ze światłem UV Smile to nikt tego nie zobaczy a zresztą kontrast rozpyla się mgiełką. Pzdr

Przemonter

2009-05-10, 19:12:29
Użytkownik
no w sumie to fakt,zalezy jaki kontrast:-)

tommatiz

2009-05-10, 20:03:38
Moderator
W zeszłym roku robiłem test z jednym urządzeniem: azot, próżnia w końcu kontrast i do dziś nie mogę sprać z czapeczki i koszuli plamki po kontraście Smile) Świecę jak lampka UV. Pzdr

wogotto

2009-05-10, 20:33:48
Użytkownik
Ale to sie dozuje do ukladu a nie na siebie,ale pytanie jest jak ten kontrast wplywa na olej i czynnik,czy sprawdzajac nieszczelnosc i usuniecie go trzeba wymienic np.olej,r404,410,407,itp

tommatiz

2009-05-10, 20:50:33
Moderator
Nie. nic nie musisz. Kontrast jest kompatybilny ze wszystkimi olejami i czynnikami. Po dodaniu kontrastu do układu nawet jak znajdziesz nieszczelność naprawisz ją to nic nie musisz płukać i wymieniać. napełniasz jeszcze raz układ czynnikiem i to wszystko. Pzdr

byniom

2009-05-11, 04:52:35
Moderator
Nie cierpię kontrastu bo zawsze się nim upaprałem . Zawsze z węża kapnie albo co innego ale powiem że nie raz się przydał gdzie azotem nie mogłem znaleźć , Powiem też że na jednym szkoleniu odnośnie klimatyzatorów LG dystryputor nie był zwolennikiem dawania kontrastu do urzadzeń ale nie wytłumaczył dokładnie dlaczego , moż edlatego że jeżeli było na gwarancji to sprzet był zawsze zapaćkany gdy był reklamowany.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-05-11, 04:53:10 przez byniom.)

p.obelix

2009-05-11, 17:55:11
Zaawansowany użytkownik
A Daikin nie uwzględni gwarancji na sprężarkę jeśli ten czynnik będzie wykryty w sprężarce.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy a nic nie działa,
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a nikt nie wie dlaczego.

tommatiz

2009-05-11, 18:16:33
Moderator
Kontrast jest obojętny dla układu chłodniczego bez względu na czynnik i olej a jak DAIKIN chce się izolować od rynku to jego sprawa. Jakoś inne wiodące marki nie robią z tego problemu.. a wręcz przeciwnie bo jeszcze można znaleźć fabryczną nieszczelność, wtedy fabryka może mieć jakiś wpływ na poprawę linii produkcyjnej. Pzdr

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa