Witam.Mam nastepujacy problem.Posiadam klimatyzacje centralna ktora ulegla awari .Po wlaczeniu urzadzenia wentylator pracuje natomiast kompresor wlacza sie na2 sek.i stop.I tak co pare minut(nie wiem ,wlasciwie czy sie wlancza czy jest to tylko buczenie}Ktorys z kolejnych fachowcow pokazywal mi na podpietym zegarze falowanie freonu stwirdzajac niesprawnosc kompresora (potem jeszcze klimatyzacja dzialala).Teraz meritum: czynnik to r22 .czy moge zastosowac zamiast niego r134a, a jesli tak to jako uzupelnienie czy nalezy wymienic calosc .Jak sie nietrudno domyslec jestem zupelnym "lajkonikiem" w tej dziedzinie i przepraszam ze wchodze w Wasze kompetencje ale nie bardzo mam wybor . zgory dziekuje
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
jaki zamiennik?
16 Odpowiedzi, 14222 Wyświetleń|
Zamiennikiem jest np. R422D ale musisz odpompować całkowicie stary czynnik .
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
ok. Tylko male uzupelnienie .Pisze zza oceanu i obawiam sie czy mi go sprzedadza {w przypadku gdyby sklep sprzedal mi jako nie kontraktorowi r22 to zaplacil by 35000 usd kary} r134a moge kupic wkazdym sklepie samochodowym a wyczytalem w internecie ze jest to zamiennik r22
soory moja pomylka sprawdzilem jeszcze raz nie r22 tylko r12 i jeszcze pytanie co moze byc przyczyna niepracujacego kompresora objawy j/w. Na marginesie dodam ze na przestrzeni ostatnich kilku miesiecy bylo trzech fachowcow
(slabe chlodzenie)dwoch dopuscilo medium kazdy wziol po 300 usd a trzeci odkurzyl caly uklad cos pogrzebal skasowal 1800 w tej cenie mial byc przeglad okresowy ale jak twierdzil teraz to juz spokuj jakies 8-9 lat. No i owszem po miesiacu przyjechal gosciu z tej samej firmy i stwierdzl psujacy sie kompresor czyli jak mowil kolejne 2tys. usd -wylecial na zbity pysk przecierz ja wzywalem czlowieka do naprawy a on gwarantowal ustnie te pare lat bez awari stad moja desperacja.
najlepiej to wymienic olej na syntetyczny i napełnic R407C
w przypadku R134a moc(wydajnosc) urzadzenia spadnie o około 50%
dzieki a co z kmpresorem?
Witam
Mam pytanie z innej beczki do kolegi pfp76 za oceanu, ile kosztuje u was montaż klimatyzatora typu split. Czy mógłby kolega się dowiedzieć i nam opisać. Kary macie duże , zaporowe.Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
Witam
Jak sprężarka załącza się co parę minut na parę sekund to spróbuj wymienić kondensator współpracujący z silnikiem kompresora. Być może, że w twoim sprzęcie istnieje jeszcze inne urządzenie rozruchowe, które szwankuje, ale też może być, że kompresor wyzionął ducha. Pozdrawiam
odpowiadam na zadane pytanie : tu gdzie mieszkam (florida) wiekszosc urzywanych urzadzen to sa albo klimatyzacje centralne ,jednostka zewnetrzna na zewnatrz w srodku domu wymiennik i panel grzejacy apotem rury izolowane po calej chalupie w srodku poddasza koszt montazu roznie ,montaz calej instalacji ze wszystkim, czyli samo urzadzenie ect.moze zmiescic sie w5500 usd druga wersja klimatyzator zaokienny do samodzilnego motazu czyli podnosimy okno wstawiamy 4 srubki po bokach rozzsuwane charmonijki i szlus, w sumie 15min.montaz a/s central to jedna dniowka klimatyzatory okienne (zaokienne?)od 90 dol.cenniki i uslugi to temat rzeka .generalnie w konfrontacji z amerykanskim fachowcem[nie ublizajac tym dobrym] polski przyslowiowy chydraulik to maczo i supermajster
[
I jeszcze powole sobie wrocic do moich pytan ignoranta: jak sprawdzic kompresor ? prad do niego dochodzi jak napisalem wyzej wlacza sie na 2sek.i rozlacza, chociarz nie tyle wlacza sie co "buczy" jak sprawdzic kadesator moj , czyli odlaczam kompresor mam przy nim trzy bolce i co? z gory dziekuje i pozdrawiam.
Widzę z etwoja widza serwisanta jest trochę uboga więc będzie ciężko ci wytłumaczyć co z czym się robi. Przyczyną może być uszkodzony kondensator , powinieneś zmierzyć jego pojemnoąś i sprawdzić czy sie zgadza z tym co na nim pisze , może też być sprężarka zatarta i też będzie buczała. Napisz co to za klimatyzator. Jeżeli będziech chiał coś więcej sie dowiedzieć to możesz pisać na GG 560479
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-05-11, 17:54:21 przez byniom.)
w stanach r12 podobno sprzedaja w marketach tam nie obowiazuje protokoł z Kiyoto
U Ruskich chyba też.
a dziura ozonowa powieksza się wszędzie, najbardziej w europie, gdzie jest zakaz stosowania r-22 , he życie
chyba mamy wieksze i ciagle powiekszajace sie dziury w drogach niz te tam na gorze
Witam.Jestem czestym gosciem wszelkich marketow i napewno w zadnim znich nie sprzedaja freonu jakiegokolwiek,jak wczesniej napisalem kara za sprzedarz w/w to trzydziesci piec tysiecy dolarow.Niewiem czy kraj w ktorym grozi 5 lat wiezienia za wywoz smieci do lasu mosi podpisywac konwencje ktore skutkuja glownie tym ze producent farb (przykladowo} kalkuluje o ile podniesc cene produktu zeby zaplacic "kare" za ponadprzydialowy zrzut czegostam do rzeki .Wracam do swojego pytania.jak sprawdzic kompresor. Dziekuje.
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY