Panowie jaki polecacie program do doboru klimatyzatora? Znalazłem kilka ale żadnego nie mogę ściągnąć, aby wrzucić na laptopa i urzyć bez neta. Z góry dzięki.
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
kalkulator do doboru klimatyzatora
22 Odpowiedzi, 20474 Wyświetleń|
Ja znam osobiście takie programy tylko w internecie, ale moze na torrentach cos poszukaj.
Pobierz sobie program który dawno temu napisałem http://bynio.ovh.org/spliter2.rar
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
poczytaj sobie o zyskach ciepła, w splitach idealny dobór nie jest potrzebny, gdyż urządzenia i tak są co 1 kw, ogólnikowo 1kw na 10m2, jeżeli są urządzenia elektryczne wydalające dużo ciepła musisz to uwzględnić, nasłonecznienie, ilość osób w pomieszczeniu
w sumie napoczątek lepiej skożystać z programu niż zrobić to źle, z czasem po prostu wchodzisz i wiesz , czyżby pierwszy montaż ?
Witam
Program Bynioma jest bardzo dobry, jak będziesz potrzebował dokładnego wyliczenia zysków ciepła. Na co dzień proponuje prosty programik Zyski. Szybki dobór. Jest o tu http://www.chigo.pl/File/Zyski.rar Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-05-31, 07:00:58 przez Stefanbud.)
BYNIOM NIE GŁUPI KSIĄDZ CIĘ CHRZCIŁ. DZIĘKI WIELKIE. WŁAŚNIE O COŚ TAKIEGO MI CHODZIŁO ABY OBLICZYĆ WSZYSTKO NA LAPTOPIE BEZ INTERNETU. POZDRAWIAM.
Cieszeszę się że ci program pomógł
Jako poczatkujacy potrzebuję pewnej rady odnośnie doboru. Wczoraj dobierałem klime według tego programu i nie mogę uwierzyć w wynik. Mały sklepik 12 na 3 i wysoki 3,3 metrów. Biorąc pod uwage kubaturę wychodzi jakieś 2 Kw. Stoją dwie małe chłodziarki na lody po 70watt i 5 większych na napoje po jakies 750 watt kazda co razem daje wynik 4000 watt. Dodajac ten wynik do programu doboru wychodzi zapotrzebowanie na jakies 25 Kw. Dla mnie jako poczatkujacego wynik ten jest zaskakujacy i pewnie błędny ale gdzie jest problem?
Możliwe że w programie jest jakiś błąd . Dawno się tym nie zajmowałem a pliku źródłowego już nie mam.
byniom napisał(a):Pobierz sobie program który dawno temu napisałem http://bynio.ovh.org/spliter2.rar Witam. Czy mógłbyś ponownie udostępnić program do obliczeń zysków ciepła, który napisałeś ? Pozdrawiam
poszło na priv
To ja tez poprosze
i ja!
Również poproszę.
Ja również poproszę, przyda się
Też serdecznie bym się uśmiechnął
To i ja - z góry dziękuje
Ja to sie dziwie wszystkim Paną od Klimatyzacji!
Program jest o.k pewnie nie wiem nie sprawdzałem ale juz nie można wziac kartki pomierzyć okien,scian sufitów ustalic ustawienia wzgledem swiata ilosci osób i wiekszych urzadzen wydzielajacych ciepło dodać 20% i policzyć ile mozna założy? Jak kiedyś dawno temu pojechałem z Szefem na ogladanie i dobór to on wchodził zadawał kilka pytań oglądał pomieszczenie i już miał dobór! )Pozdrowionka!
Jak teraz zaczniesz mierzyć metrówką i liczyć na kartce,a przyjedzie inna firma z dalmerzem i laptopem,to Klient ją wybierze jako profesjonalną.I tak nie zakłada się klimy wg tabeli,bo wychodzą moce z kosmosu (założenie 18 st przy ekstremalnych warunkach).I tak jak obejrzysz pomieszczenie,ilość sprzętów ,lodówek,to bez liczenia wiesz co założyć,ale warto jakieś głupoty przy Kliencie porobić.I tak jak na zewnątrz jest 32 st to ustawienie 24 st jest sportem ekstremalnym.Chyba,że pomieszczenie przemysłowe,jakieś AKP,serwer,ale wtedy też wyższa szkoła jazdy,bo jeszcze parametr wilgotności wchodzi.
Jeśli można to ja poproszę.
Obliczanie zysków ciepła przyjmuje się dla temperatury zewnętrznej 32 st. zakłada się czasem temperaturę projektowaną 20 st, czasem nawet 18 co jest dużym błędem.
Różnica temperatur odczuwalna dla człowieka to 6K, tak też powinno regulować się temperaturę w pomieszczeniach klimatyzowanych. Jak jest 32 na zewnątrz wchodzi się do pomieszczenia 26 i czuję się naprawdę przyjemy chłód, ponadto wyższe różnice temperatur nie są zdrowe dla człowieka
Przez, powiedzmy, pół roku mamy różnice temperatur "nie zdrowe" dla człowieka. Zimą -10 na dworze i wracamy do ciepłego domu. To mamy mieć w domu -4 ?
Ale do tematu: projektowanie klimatyzatora do wychładzania pomieszczenia biurowego do 20*C gdy na dworze >30*C to trochę bez sensu.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY