Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Pmocy z agregatem carrier transicold

18 Odpowiedzi, 30181 Wyświetleń

ewuta9

2009-05-30, 17:33:42
Nowy użytkownik
Witam
mam agregat carriera na Fiacie Ducato

[Obrazek: 1jpv8y.jpg]

[Obrazek: 2pqs4qq.jpg]

Wpadlem w duza dziure kolem przy ktorym jest pompa i uciekl mi gaz. W serwisie klimatzyacji nabili mi czynnika i zaczely sie czary. Wyjezdzam w nocy i po zbiciu temp. do 2-4 stopni zaczyna mrugac czerwona kontrolka [Obrazek: 105p3zp.jpg] i wylacza sie pompa i wentylatory. Po chwili miga zielona i temp. sobie rosnie po kilku minutach zalaczy sie wentylator na gorze i zbije temp. ze 2 stopnie i znow czerwona kontrolka itd. Smieszne lub nie jest to ze rano jak swieci slonko wszystko zaczyna dzialac i caly dzien jak jezdze zbija bez problemow do -4. Przez ostatnie dwa dni lalo jak scebra i tak fiksowalo, ze czerwona kontrolka caly czas migala i nic. Dzisiaj przestalo padac i zalaczyla sie chlodnia lecz po kilku wlaczeniach i wylaczeniach znow to samo. Sprawdzilem kostki bo myslalem ze cos zamaka ale nic nie dalo. Prosze o pomoc bo tu gdzie mieszkam (Klodzko) nie znam nikogo kto by to zrobil, a magik z klodzka stwierdzil ze sie wentylator u gory zaciera. Co to moze byc. Moze to nic powaznego i zrobia mi to tutaj. Ja moge podjechac do kogos kto mi to naprawi w okolicach Wroclawia, Opola i na Slasku bo tam jezdze. Pozdrawiam
  • Odpowiedz

majki

2009-05-31, 13:08:19
Użytkownik
witam jak istnieje możliwość to zresetuj sterownik powinien mieć taką opcje a jak nie to odłącz mu zasilanie na jakiś czas i powinno być oki ,miałem podobny problem po nabiciu i tak zrobiłem i działa,pozdrawiam i daj znak co sie dzieje
  • Odpowiedz

radekklimat

2009-05-31, 13:29:06
Moderator
nacisnij przez pare sekund przycisk "set" pojawi sie symbol A obecnych błedow lub P błedow ktore były a sa nie aktywne
napisz mi jaka cyfra jest przy literze A w momencie zaswiecenia sie czerwonej lampki
  • Odpowiedz

ewuta9

2009-06-01, 18:27:00
Nowy użytkownik
Witam
odłączenie zasilania nic nie dało. Wyświetla się natomiast błąd A05 lub A06 bo kilka razy sprawdzałem i pokazywało tak lub tak. Po ponownym naciśnięciu SET pokazuje 3.03. Dzisiaj bylem cały dzień w trasie i jak zwykle w nocy nic się nie chciało włączyć. Dopiero po 7ej jak ulice przeschły i wyszło słońce zaczęło działać lecz jak gasiłem auto pod punktami to potrafła się nie załączać i mrugała na czerwono by po kilku minutach zaskoczyć. Na zielonej diodzie było A00 czyli bez błędu podejrzewam.
Tak po zastanowieniu, że chłodnia najbardziej fixuje jak jest mokro i pada, jutro wymienię pasek na alternatorze bo mi piszczy. Może tu tkwi przyczyna bo te urządzenia są bardzo czułe i kapryśne. O efekcie niezwłocznie poinformuję.
  • Odpowiedz

radekklimat

2009-06-01, 19:50:48
Moderator
Kod Opis
A00 Brak alarmów; agregat działa poprawnie.
A01 Presostat niskiego ciśenia-agregat.
A02 Presostat wysokiego ciśnienia-agregat automatycznie wyłączony.
A03 Zabezpieczenie nadprądowe silnika elektrycznego-agregat automatycznie wyłączony.
A04 Sterowanie sprzęgła kompresora w funkcji ROAD.
A05 Zakłócenia w obwodzie stycznika i sprzęgła sekcji elektrycznej.
A06 Zakłócenia w obwodzie wentylatora skraplacza.
A07 Zakłócenia w obwodzie wentylatora nr.1 parownika.
A08 Zakłócenia w obwodzie wentylatora nr.2 parownika.
A09 Zakłócenia w obwodzie zaworu odszraniania.
A10 Zakłócenia w obwodzie zaworu wtryskowego.
A11 Zakłócenia w obwodzie zaworu grzania.
A12 Alarm temperatury wysokiej.
A13 Alarm temperatury niskiej.
3.03 to wersja oprogramowania
jezeli to jest stara plytka micro w tej czarnej skrzynce na gorze to masz problem ale najlepiej jest to rozebrac i przeczyscic polaczenia i uzyc duzo wd40
carrier nie stosuje przekaznikow tylko elektronika steruje urzadzeniem
sprawdz czy wentylator skraplacza ma szczotki i czy sie nie zawieszaja a najlepiej wymien na nowe
  • Odpowiedz

ewuta9

2009-06-01, 21:08:55
Nowy użytkownik
Dzięki za podpowiedź. Sprawdzę tak jak mówisz a co do rezultatów dam znać. Podjrzewam że ta płytka jest masakrycznie droga.
  • Odpowiedz

radekklimat

2009-06-02, 05:12:24
Moderator
bez paniki, sprawdz najpierw silnik wentylatora a potem reszte i wyslij zdjecia tej elektroniki z czarnej skrzynki
  • Odpowiedz

ewuta9

2009-06-03, 19:20:54
Nowy użytkownik
A więc. Sprawdziłem i wyczyściłem obydwa wentylatory, nawet wymieniłem łożyska i dalej to samo. Pokazuje A05 i po wciśnięciu + jeszcze A06,A08,A09,A10 i A11. Co do elektroniki to nie mogę rozebrać skrzynki bo przeszkadza filtr. Tyle ile odchyliłem wieko skrzynki to zrobiłem kilka zdjęć. Dodam, że wszystko wygląda jak nowe i nie ma śladu nawet kurzu. Płytka, a dokładnie dwie są na wewnętrznej ściance więc nie mogłem ich obejrzeć. Napisane jest na tabliczce że układ jest SIEMENSA, a sprzęt to CARRIER SEPHYR 30S z 99roku na 134a. Obawiam się że bez serwisu się nie obejdzie. Łudzę się, że może znów nie ma gazu bo w oczku przelewa się tylko jak zaskoczy a tak jest puste. Jak patrzyłem po nabiciu to oczko było zalane. Wtedy też pompa i wentylator w pace chodziły a nie włączał się ten u góry i kontrolka mrugała na czerwono przez chwilę. Teraz mruga cały czas i nic nie chodzi a chłodnia włącza się sporadycznie, wcale praktycznie więc może brak ciśnienia. Jednym słowem będzie chyba bolało.

[Obrazek: 20090602131v.th.jpg]
[Obrazek: 20090602135.th.jpg]
[Obrazek: 20090602136.th.jpg]
[Obrazek: 20090602138.th.jpg]
  • Odpowiedz

radekklimat

2009-06-03, 20:30:29
Moderator
dekiel od skrzynki owinien zejs bez problemu do gory i filter nie powinien przeszkadzaj jezeli juz to zbiornik cieczy a tych błedow to cos za duzo na raz
napisz mi gdzie mieszkasz to moze ci pomoge
  • Odpowiedz

ewuta9

2009-06-04, 07:57:31
Nowy użytkownik
Ja jestem z Kłodzka. Jezdze po opolskim i slaskim wiec moge przyjechac jak nie bedzie za daleko (np warszawa). A ty gdzie mieszkasz?
  • Odpowiedz

radekklimat

2009-06-04, 18:43:41
Moderator
pod wawa ale dam ci numer do mechanika w czestochowie to on ci naprawi
dzwon na priv
  • Odpowiedz

ewuta9

2009-06-05, 21:49:02
Nowy użytkownik
Dzieki. Jak bede potrzebowal to sie odezwe napewno. Jak narazie umowilem sie z mechanikiem w siewierzu kolo katowic. Robil mi kiedys konvekte i jest dobry ale do najtanszych nie nalezy. Jade do niego dopiero 15ego ale wierze ze to zrobi bo jest dobry w elektryce w chlodnictwie. Jak juz bede wiedzial co bylo napewno napisze na forum. Tylko jeszcze jeden patent odkrylem. Kod A05 przy przekroczeniu 100km/h zmienia sie na A06 i nie ma juz innych bledow co pokazywalo. Jak zwolnie to spowrotem wraca na A05 i sa inne bledy. Czynnik jest bo raz mi zalaczyla sie i zeszla do -3 bez problemow. Po zgaszeniu auta juz nie zalaczyla sie ponownie. Podejrzewam ze to stycznik w tej skrzynce ale nie dotykam, niech sie tym zajmie fachowiec. Jeszcze sobie cos popsuje bardziej.
  • Odpowiedz

radekklimat

2009-06-06, 11:35:23
Moderator
dobra i madra decyzja
  • Odpowiedz

ewuta9

2009-06-07, 20:00:51
Nowy użytkownik
witam ponownie
hehe nie moglem wytrzymac ale znow sie za to wzialem i sukces! Chlodnia na 230V chodzila za kazdym razem bez zarzutu i to mnie zastanowilo Smile I znalazlem za plytka 2 przekazniki, z ktorych jeden sie grzal jak cholera i okazalo sie ze to on!!! Byl przypalony! Wyczyscilem go i wszystko chodzi jak na razie. Po niedzieli go wymienie wogole na nowy. Jaja jak berety i bogatszy jestem o pare stowek. Pozdrawiam.
  • Odpowiedz

majki

2009-06-08, 17:52:57
Użytkownik
no to super ,niech działa na wieki wieków,pozdrawiam
  • Odpowiedz

pawelkobus

2013-06-10, 13:55:59
Nowy użytkownik
wITAM MAM TEN SAM AGREGAT CO KOLEGA W DUCATO TYLKO ZE W PEUGEOT BOXER. PROBLEM POLEGA NA TYM ZE WYŚWIETLA MI SIĘ BŁĄD A 05. JAK MOGE GO NAPRAWIĆ?? ZALEŻY MI NA TYM BARDZO ABY ZROBIĆ A NIE JEZDZIC. DZIŚ SIE ZAŁĄCZYŁ I CHODZIŁ WYŁĄCZAŁEM GO I WŁĄCZAŁEM I BYLO OK A POTEM ZOSTAWILEM ZA 30 MINUT ZNOWU ODPALILEM I JUZ SIE NIE URUCHAMIA, BARDZO PROSZE O POMOC
  • Odpowiedz

rafmus5

2019-04-07, 19:23:11
Nowy użytkownik
Witam mam podobny model i nie pokazuję żadnego błędu ,Chłodnia się załącza sprężarka chodzi ale nie chłodzi .
Czy mogę poprosić kontakt do fachowca na terenie Warszawy z góry dziękuję .
  • Odpowiedz

radekklimat

2019-04-08, 18:51:56
Moderator
500 236 866
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa