Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Chłodnia na vanie (Jumpy,Scudo), dostawa produktów spożywczych.

6 Odpowiedzi, 6518 Wyświetleń

jarek_bolo

2009-06-11, 11:04:25
Nowy użytkownik
Witam

Planuję otworzyć internetowy sklep spożywczy z dostawą produktów do domu.
Z moich rozeznań w Sanepidzie dowiedziałem się, że do takich celów muszę mieć samochód chłodnię, a w przypadku gdybym chciał również dowozić produkty mrożone to nawet mroźnię.

Proces w ciągu jednego dnia będzie wyglądał tak, że załóżmy do godziny 15:00 zamówienia spływają do systemu poprzez stronę internetową wyświetlającą produkty.
Od 15:00 drukuję listę zakupów i następnie jadę na magazyn się zapakować. Każde zamówienie w oddzielnym pojemniku/pojemnikach.
Z towarem na pace wyjazd powiedzmy od 16:00. Zakładam od 5 do 10 zamówień dziennie i pokrycie terenu o promieniu około 60km.

Jaki wybrać model chłodni do wyżej opisanego celu??
Znalazłem firmę specjalizującą się w ściąganiu tego typu samochodów:
http://micar77.otomoto.pl/index.php
Macie jakieś opinie na temat tej firmy??

Wybrałem u nich kilka samochodów, które by mnie interesowały:
1) http://micar77.otomoto.pl/citroen-jumpy-...50200.html
2) http://micar77.otomoto.pl/citroen-berlin...78212.html

Na co zwracać uwagę przy kupnie takich samochodów?? Mam na myśli sprawy agregatowe, chłodnicze.
  • Odpowiedz

jarek_bolo

2009-06-12, 07:51:16
Nowy użytkownik
Domyślam się, że masz na myśli rok produkcji agregatu.
Jakieś ogólne uwagi typu agregat do iluś lat to w miarę bezawaryjny, a od iluś lat to już problemy się zaczynają? Czy może nie ma większego znaczenia i wszystko zależy od tego na jaki egzemplarz się trafi, jak eksploatowany był?

Z agregatem jakiej firmy szukać auta, Carrier czy Thermo King?

A może znacie w łódzkim jakąś godną polecenia firmę, która sprzedaje sprawdzone chłodnie?
  • Odpowiedz

thermo

2009-06-12, 19:30:35
Gość
Sam niestety nie wiele sprawdzisz. Stan używanego agregatu zależy w dużej mierze od sposobu jego zainstalowania, jak zostały poprowadzone przewody, wykonane przepusty, jak zostały zamontowane, jakiego producenta jest przystawka pod sprężarkę. Co do jakości tych firm o których wspomniałeś nie ma wielkiego znaczenia. Jak jest wszystko dobrze wykonane podczas montażu, i na przeglądach wyłapywane usterki, które muszą się większym czy mniejszym stopniu pojawiać, będzie to służyć.

A i jeszcze jedno. Nie wyobrażam sobie byś mrożonki załadował razem z świeżą sałatą, więc rozglądał bym się za agregatem dwu komorowym.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-06-12, 19:32:07 przez Thermo.)
  • Odpowiedz

jarek_bolo

2009-06-13, 08:43:08
Nowy użytkownik
Te auta do których linki podałem wyglądają na jakieś flotowe, być może dzięki temu przerabiane na chłodnie w porządnych firmach co obsługują hurtowe zamówienia od większych zleceniodawców. Być może za tym idzie większe doświadczenie i jakość przebudowy?

Dzięki, za poradę odnośnie sałaty i mrożonki Smile Myślałem o tym. Dwukomorowe chłodnie rzadko można spotkać u nas w ogłoszeniach.
Myślę rozwiązać to w sposób inny, a mianowicie zakupię jakąś lodówkę turystyczną z takich lepszych co montują w ciągnikach siodłowych.
Wszelkie mrożonki będą przewożone w takiej lodówce, a reszta zakupów w głównej chłodni. Nie przewiduję zbyt dużej ilości zamówień na dobę, więc powinno wystarczyć miejsca, a jeśli będzie dużo zamówień to wtedy będzie i zysk i inwestycje w lepszy sprzęt.
Znalazłem taką ofertę tych lodówek: http://www.auto-mix.pl/?p0=4
W tabeli są podane spore zakresy temperatur osiąganych przez te urządzenia, powinny dać radę tym bardziej, że same będą stały w chłodni.

Znacie jeszcze jakieś inne firmy gdzie można kupić lepsze lodówki turystyczne ??

A teraz zapytam o eksploatację takiej chłodni. Jakie są koszty przeglądów instalacji, jakie interwały? Ile może palić taki np. Citroen Jumpy z silnikiem 1.9D?

Generalnie cały ten wymóg z chłodnią w przypadku transportu nie dłuższego niż godzinę to lekka paranoja jest moim zdaniem. Ja staram się tylko spełnić wymogi Sanepidu. Jest chłodnia? Jest.
Wystarczyła by spokojnie izoterma przy tak krótkim transporcie.
Transport takich towarów przebiegał by i tak w lepszych warunkach niż robi to klient samemu jadąc do marketu i pakując wszystko do bagażnika albo na tylne siedzenie.
  • Odpowiedz

radekklimat

2009-06-13, 17:59:59
Moderator
lodowka turystyczna ta z tira nie zamrozi ci towaru i nie przetrzyma mrozonki w -20 jest przystosowana tylko do 0 stopni
  • Odpowiedz

jarek_bolo

2009-06-13, 18:09:46
Nowy użytkownik
Hmm, dzwoniłem do serwisanta tych produktów i mówił, że mrozi do -16, a jak będzie stała w chłodni to tym bardziej.
Komu wierzyć ?
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa