Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Mało znane ale dobre...

44 Odpowiedzi, 39682 Wyświetleń
1 2 Dalej

dominik486

2009-06-11, 18:56:12
Zaawansowany użytkownik
Jak w tytule.
Znacie jakieś dobre klimatyzatory, których jest mało w Polsce?
może niektórzy producenci wogóle nie wpuścili na Polski rynek swojej oferty, chociaż jest to mało prawdopodobne?
  • Odpowiedz

monterod2002

2009-06-13, 21:08:53
Zaawansowany użytkownik
Z tego co widze po postach w forum to kryzys dopad klimatyzacje w tym roku czy co .
pozdrowionka
Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą. /Paulo Coelho/
  • Odpowiedz

bodzio

2009-06-13, 21:12:24
Zaawansowany użytkownik
Zaczekaj aż pogoda się poprawi to wszystko się ruszy Wink
  • Odpowiedz

monterod2002

2009-06-13, 21:13:06
Zaawansowany użytkownik
dominik486 jak chcesz mało znane ale dobre to zamów kontener klim u chinczyków i nazwią ci je jak chcesz np. twoją nazwą firmy.
pozdrowionka
Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą. /Paulo Coelho/
  • Odpowiedz

monterod2002

2009-06-13, 21:17:35
Zaawansowany użytkownik
bodzio napisał(a):Zaczekaj aż pogoda się poprawi to wszystko się ruszy Wink
Chyba masz racje bo zaczne motować jak konkurencja za 400 zł Big Grin Big Grin Big Grin
dobrze że nie tylko tym sie zajmuje
pozdrowionka
  • Odpowiedz

dominik486

2009-06-14, 12:27:50
Zaawansowany użytkownik
Odpierdolcie sie "fachowcy" jak chcecie w ten sposob to prosze bardzo. Ja nie mam własnego biznesu, tylko dorabiam u ojca( jak ktos nie sledzi uwaznie forum to nie wie). Roboty mamy od cholery i sie nie mozemy wyrobic. No widze ze jak wy co 5 minut wchodzicie na to forum to chyba was kryzys dopadł. Tak to juz niestety jest jak sie zle robi to sie traci klientow. Aha i jeszcze jedno nie ma to jak robic na czarno za 400zł i sie dopytywac o "bzdety", bo sie szkoły nie skonczyło i sie nic nie chciało" to tylko do niektorych przypadkow"
To forum miało byc do pomagania sobie, ale piszcie sobie co chcecie pomagajcie tym co robia na czarno i psujcie rynek - wasza sprawa.
Nie rozumiem stosunku niektorych z was do mnie.
  • Odpowiedz

dominik486

2009-06-14, 12:55:51
Zaawansowany użytkownik
Ja sie tylko pytałem o tanią klimatyzację, gdyż nie uważacie, że właśnie takiej ludzie szukają? ( nie wiedza ze tanie to gowno).
Klimatyzacje to ja z ojcem montowałem chyba tylko 2 razy, a on tez niechetnie montuje, bo nie ma czasu.
Głównie chłodnictwo przemysłowe, itd...
"Wiec nie jezdze tylko na awarie, za ktore dosnate grosze"

Kiedys sie o cos pytałem w duzej hurtowni i jak sie wygadałem ze na forum inaczej piszecie to sie zasmiali i zostawili to bez komentarza.
Wiec prawdziwi fachowcy wiedza sami, wiadomo ze ucza sie nieraz na błedach, ale najpierw zawsze trzeba sie gdzies rozkrecic.
Na forum wchodze, zeby sie odprezyc.
  • Odpowiedz

dominik486

2009-06-14, 12:58:15
Zaawansowany użytkownik
Co za filozofia podłaczyc 2 rury i pare kabelkow???? Klimatyzacje na dobra sprawe kazdy głupi zamontuje, no chyba ze centrale...
  • Odpowiedz

dominik486

2009-06-14, 13:01:18
Zaawansowany użytkownik
Aha i jeszcze jedno, napisałem "mało znane ale dobre" więc, czemu wnioskujesz ze tanie gowna? Mysle, że nie wszyscy producenci weszli na dobre na rynek europejski. W USA jest duzo innych firm o których w Polsce nie słyszałem
  • Odpowiedz

dominik486

2009-06-14, 14:09:55
Zaawansowany użytkownik
No to sie zgadza, tylko logo i nazwa firmy sie nieraz zmienia.
  • Odpowiedz

dominik486

2009-06-14, 14:37:09
Zaawansowany użytkownik
Jezeli masz nadzor nad nielicznymi sklepami, to musisz umiec wszystko naprawic i zrobic a nie tylko to co umiesz.....
Wszystko zawsze wychodzi za 1 razem, chyba ty masz jakies kompleksy - wystarczy miec dobrego nauczyciela.
AAA i wlasnie klientow tylko przybywa, a nie ubywa, mimo kryzysu a to o czyms swiadczy.
Powodzenia i zycze nie tracenia klientow przez partaczenie z waszej strony.
Narazie, szkoda gadac
  • Odpowiedz

dominik486

2009-06-14, 15:16:03
Zaawansowany użytkownik
Jestes mistrzu z Gdyni to chetnie tez obejze twoje prace - do patusX
  • Odpowiedz

awax

2009-06-14, 15:45:15
Top użytkownik
dominik486 napisał(a):Co za filozofia podłaczyc 2 rury i pare kabelkow???? Klimatyzacje na dobra sprawe kazdy głupi zamontuje, no chyba ze centrale...
Leczy przeziębienie także każdy głupi potrafi co nie znaczy,że jest lekarzem.
Montaż klimatyzatora przez kogoś kto nie potrafo go w razie potrzeby naprawic jest nieuczciwe,niezgodne z prawem i taki ktoś nie ma nic wspólnego z naszym zawodem.To jedynie "maszynka do przykręcania rurek i łączenia dwóch kabelków"
Pozdrawiam i po co te nerwy?
  • Odpowiedz

dominik486

2009-06-14, 17:14:16
Zaawansowany użytkownik
Tez bys sie awax denerwował jakby niektórzy Ciebe tak traktowali. Naprawde tego nie ruzumiem Smile
  • Odpowiedz

awax

2009-06-14, 17:47:03
Top użytkownik
dominik486 napisał(a):Tez bys sie awax denerwował jakby niektórzy Ciebe tak traktowali. Naprawde tego nie ruzumiem Smile
Czasami warto jednak powstrzymac się od niektórych słów.
To tylko anonimowe forum i są tu zarówno doświadczeni fachowcy,jak i całkowici dyletanci.
  • Odpowiedz

dominik486

2009-06-14, 17:50:01
Zaawansowany użytkownik
Dobra sory poniosło mnie ale ja pierwszy nie zaczałem podpuszczac i to juz nie pierwszy razSmile
  • Odpowiedz

awax

2009-06-14, 17:53:08
Top użytkownik
patusX napisał(a):
awax napisał(a):
dominik486 napisał(a):Co za filozofia podłaczyc 2 rury i pare kabelkow???? Klimatyzacje na dobra sprawe kazdy głupi zamontuje, no chyba ze centrale...
Leczy przeziębienie także każdy głupi potrafi co nie znaczy,że jest lekarzem.
Montaż klimatyzatora przez kogoś kto nie potrafo go w razie potrzeby naprawic jest nieuczciwe,niezgodne z prawem i taki ktoś nie ma nic wspólnego z naszym zawodem.To jedynie "maszynka do przykręcania rurek i łączenia dwóch kabelków"
Pozdrawiam i po co te nerwy?
awax tylko niktózy pracowawcy zatrudniaj fryzjerów piekarzy cukierników do firm chlodniczych którzy za male pieniadze zamontuja klimatyzator a w razie czego jest serwisant i on ta awarie usunie wiec nie mów ze to nie zgodne z prawem
Poświęc trochę czasu i zapoznaj się z obowiązującymi przepisami.
Fakt,że w praktyce kontroli i egzekwowania tych wymogów nie oznacza,że one nie obowiązują.Prędzej czy póżniej ktoś wpadnie,to tak jak z radarem .
Co do cukierników,piekarzy itd to nawet przepisy o czynnikach chłodniczych nie są potrzebne,tu wystarczy prawo pracy i np .uprawnienia SEP,do pracy na wysokości,BHP
itd.
  • Odpowiedz

awax

2009-06-14, 17:58:11
Top użytkownik
dominik486 napisał(a):Dobra sory poniosło mnie ale ja pierwszy nie zaczałem podpuszczac i to juz nie pierwszy razSmile
OK postaraj się wykorzystac po prostu możliwośc podwyższania kwalifikacji.
Przy okazji,dorabiając u ojca oczywiście jesteś zgłoszony jako osoba współpracująca ,płacisz zdrowotne i nie robisz tego na czarno?
  • Odpowiedz

dominik486

2009-06-14, 18:44:15
Zaawansowany użytkownik
Tak, np. szkoła "chłodniczak" w Gdyni i co?
Konczy szkołe załuzmy 500osob, w tym 3/4 idzie pracowac w innym zawodzie. A reszta chłodniarzy skąd?
Dadza tu i tam pare złotych i wszystko pasi.
A pozniej jak ktos sie ich pyta jak zaczeli zdobywac doswiadczenie w tj branzy to cos sciemniają.
I sie zaczyna""najpierw byłem cukiernikiem, pozniej w 3 dni zrobiłem kurs i tak zajałem sie ta branzą" a tak naprawde to cos innego mowią Wink
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

dominik486

2009-06-14, 19:45:30
Zaawansowany użytkownik
To i tak mało osób konczyło klasę o profilu chłodniczym a jeszcze pytanie - ile osob sie aktualnie tym zajmuje?
Kazdy kto chce w tej branzy pracowac powinien moim zdaniem przejsc praktyki i to dłuzej nie tydzień albo 3 dni przy certyfikatach( eee nawet nie)...
Aktualnie u kogos pracujesz, czy sam?
Taka szkoła to by była dobra rzecz, ale i tak by nikt pewnie nie chodził - tak jak np. szkoły dla fryzjerów, ktore przekształciły sie raczej w kursy... trzeba prawo zmienicWink
  • Odpowiedz

awax

2009-06-14, 19:49:35
Top użytkownik
patusX napisał(a):dominik ja konczylem tego chlodniczaka 2,5 roku temu i jeszcze byl tam jakis porzadek moja klase konczylo 16 osób i jeszcze uczyl tam Franciszek Bujnowski który mnie praktyowal a takze byl moim wychowawca ale od czasu kiedy zmarl niestety juz nie ma tam chlodniarza z teoria i praktyka zeby tam uczyl wiec skad ich brac moze awax lepiej szkole otworzyc?
Masz rację i sądzę,że uruchomienie takiej szkoły,a przynajmniej tego kierunku w istniejących szkołach jest niezbędne i z pewnością będzię realizowane.
Póki co wystarczy aby nowi adepci zawodu zrozumieli,że na początek powinni jednak zatrudnia się jako niewykwalifikowani i jaki ś czas praktykowac pod okiem fachowców.
Ja nie jestem przeciwnikiem powstawania nowych firm,a jedynie rozpoczynania takiej działalności przez osoby,które całą posiadaną wiedzę zdobyli z instrukcji producentów i z forów internetowych.
Wracając do kwestii szkoły to Krajowe Centrum Innowacji Chłodnictwa I Klimatyzacji już rozpoczęło starania o zgodę na utworzenie Ośrodka Oświaty Pozaszkolnej.
Jeżeli takie dzoiałania nie będą powzięte jak najszybciej to zabraknie nam osób (takich jak Twój były nauczyciel) ,którzy swoją wiedzę mogliby przekazac .
  • Odpowiedz

awax

2009-06-14, 19:56:08
Top użytkownik
patusX napisał(a):awax to zmien to tak aby emerytowani chlodniarze poszli na nauczycieli i zmniejszysz bezrobocieBig Grin
Dlaczego nie,tylko po pierwsze nie ma żadnego bezrobocia (spróbuj znależc pracownika) ,a po drugie emeryci to nie bezrobotni
  • Odpowiedz

awax

2009-06-14, 19:57:45
Top użytkownik
Tak na marginesie "awax to zmień to tak .........." dlaczego ja miałbym coś zmieniac?zmieniajmy to wspólnie ,razem.
  • Odpowiedz

awax

2009-06-14, 20:01:26
Top użytkownik
patusX napisał(a):placisz dobrze i masz kazdego pracownika awax trzeba tylko chciec zalezy tez od miasta
Może małe pytanko?jak chcesz dobrze płacic jeżeli musisz konkurowac z amatorami ,którzy zamontują klimkę za 400 zł.Jeżeli wyeliminuje się takie sytuacje oraz firmy typu "wulkanizacja-nabijanie klimatyzacji" to zyski profesjonalnych firm pozwolą na wysokie płace zatrudnionych w nich pracowników
  • Odpowiedz

awax

2009-06-14, 20:14:33
Top użytkownik
patusX napisał(a):
awax napisał(a):
patusX napisał(a):placisz dobrze i masz kazdego pracownika awax trzeba tylko chciec zalezy tez od miasta
Może małe pytanko?jak chcesz dobrze płacic jeżeli musisz konkurowac z amatorami ,którzy zamontują klimkę za 400 zł.Jeżeli wyeliminuje się takie sytuacje oraz firmy typu "wulkanizacja-nabijanie klimatyzacji" to zyski profesjonalnych firm pozwolą na wysokie płace zatrudnionych w nich pracowników
tu masz awax racje ale gdzie mozna sie dobrze dorobic? w klimatyzacji a to wie kazdy glupi i bedzie coraz wiecej takich ludzi
Czy Wy naprawdę sądzicie ,że nowe prawo odnośnie naszej branży nigdy nie zacznie obowiązywac????????????????
Jesteśmy w Unii i nie mamy wyboru,musimy je wprowadzic i egzekwowac.To kwestia już teraz roku,może dwóch i obudzimy się z ręką w nocniku.Wejdż na www.kcichik.pl i zapoznaj się z tym co obowiązuje,co zacznie od 4 lipca tego roku i projekty,które są w końcowej fazie wprowadzania.Dla pewności ,ożesz zatelefonowac do Ministerstwa Środowiska np.do radcy prawnego Pana Ryszarda Purskiego i wszystko to potwierdzi.
Zabraknie nam osób z wymaganymi kwalifikacjami.
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa