Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Problem z klimatyzacją w Ford Mondeo Mk3 2001 pb

9 Odpowiedzi, 25062 Wyświetleń

Digital123

2009-06-16, 18:57:19
Nowy użytkownik
Witam.

Od kiedy kupiłem to auto mam problem z klima, a raczej z jej brakiem.
Pojechałem do gościa na sprawdzenie ilości czynnika, okazało się że odessał 820g czynnika i 3cc oleju, wpuścił spowrotem te samą wartość i troche więcej oleju.

Klima przed i po napełnianiu, załącza się tzn. wiatrak się włącza i obroty silnika się podnoszą, ale niestety nie czuć zimna jakie powinno być. Przy odpalonej klimie zacząłem dotykać przewody klimatyzacji wchodzące do kabiny i nie były jakoś specjanie zimne. Zrobiłem self-test klimy i nie wyrzuca żadnych błędów.

Co mogę jeszcze sprawdzić, czy jest możliwe że wiatrak będzie startował a sprężarka już nie, jak to dokładnie poznać czy sprężarka się załącza (oprócz chodzącego wiatraka i zwiększonych obrotów silnika).

Proszę o pomoc
  • Odpowiedz

zielak1979

2009-06-16, 19:48:00
Nowy użytkownik
Witam.
Sprawdź czy jest podłączona kostka ( przewody ) do sprężarki.
Ja miałem ostatnio taki przypadek w Nissanie. Wentykator się załączał a sprężarka nie i się okazało że była wypięta kostka. Po napełnieniu wszystko OK.
  • Odpowiedz

Digital123

2009-06-16, 19:50:26
Nowy użytkownik
To już sprawdziłem, wszystko jest podłączone. Poza tym miałem raz przypadek że podczas jady zaczęło wiać przyjemnym chłodkiem przez jakąś minute, i później znów nici...
  • Odpowiedz

gajdek419

2009-06-17, 05:08:05
Zaawansowany użytkownik
A czy po właczeniu klimy obraca się tarcza sprezarki? Czy dochodzi zasilanie do sprezarki
  • Odpowiedz

Digital123

2009-06-18, 18:55:58
Nowy użytkownik
Sprawdziłem jeszcze raz i sprężarka ni startuje, poruszałem sprzegiełkiem i przyciągneło tarczke i klima zaczeła działać przez jakieś 5 minut (załączała się sprężarka cyklicznie co chwilę) po tym znów cisza.

Czy to znaczy że szczelina jest za duża?? Jeśli tak czy istnieje sposób regulacji przerwy bez demontażu, i jak tego dokonać.
  • Odpowiedz

tom17

2009-06-19, 07:43:27
Użytkownik
Digital123 napisał(a):Sprawdziłem jeszcze raz i sprężarka ni startuje, poruszałem sprzegiełkiem i przyciągneło tarczke i klima zaczeła działać przez jakieś 5 minut (załączała się sprężarka cyklicznie co chwilę) po tym znów cisza.
czy po tych pięciu minutach przypadkiem sprężarka nie traci zasilania?
  • Odpowiedz

awax

2009-06-19, 10:40:03
Top użytkownik
Kup w którejśz hurtowni stację odzysku,czynnik chłodniczy ,zestaw manometrów,złącza,......................................................................
Potem kliknij i krok po kroku dowiesz się wszystkiego.
to proste,po co jechać do serwisu?,nie mam tu na myśl "Gościa,a serwis
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-06-19, 10:41:29 przez awax.)
  • Odpowiedz

Digital123

2009-06-19, 17:34:40
Nowy użytkownik
awax napisał(a):Kup w którejśz hurtowni stację odzysku,czynnik chłodniczy ,zestaw manometrów,złącza,......................................................................
Potem kliknij i krok po kroku dowiesz się wszystkiego.
to proste,po co jechać do serwisu?,nie mam tu na myśl "Gościa,a serwis
Nie wiem czy to jest skierowane bezpośrednio do mnie?? Jeśli tak to co mam przez to rozumieć?? Że szkoda mi wydać pieniędzy na serwis??

Pierwsze zapraszam Pana do UK gdzie mieszkam, i pokazanie mi kompetentnego serwisu(bo naprawdę nie szkoda mi wydać pieniędzy na porządny serwis, a nie na partacza)który będzie w stanie zdjagnozować problem i nie zedrzeć ze mnie skóry, bo powiem szczerze że sam naprawdę nie mam czasu na grzebanie przy aucie, poprostu sytuacja mnie zmusza do tego, bo mam dość lokalnych partaczy którzy powinni kozy karmić a nie auta naprawiać.

Więc proszę nie wyciągać pochopnych wniosków, i jeśli nie ma Pan ochoty pomóc to proszę nie pisać.
  • Odpowiedz

Digital123

2009-06-28, 18:48:42
Nowy użytkownik
Witam ponownie.

Sprawa rozwiązana, klima chodzi i chłodzi, dokonałem regulacji szczeliny na sprzęgiełku klimatyzacji, szczelina była za duża.

Dziękuje wszystkim za podpowiedzi, te dobre i te trochę mniej.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa