Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Mało znane ale dobre...

44 Odpowiedzi, 39664 Wyświetleń
Wstecz 1 2

awax

2009-06-14, 20:19:08
Top użytkownik
Krajowe Centrum Innowacji Chłodnictwa I Klimatyzacji powstało m.in.po to aby pomóc wyeliminowac nieuczciwą konkurencję i aby profesjonalne firmy mogły zarobic wystarczająco na stałe podwyższanie kwalifikacji pracowników i wynagradzanie ich na poziomie takim,że nie będą Ci najlepsi emigrowac np.do Irlandii.
Powiecie utopia,nie zgadzam się to jest realne i my to razem osiągniemy.
  • Odpowiedz

monterod2002

2009-06-14, 21:02:16
Zaawansowany użytkownik
Chyba kryzys dopad chłodników większość jakość taka nerwowa Big Grin Big Grin Big Grin
Ja sie poddaje z klimą bo nie mam zamiaru konkurować z nowo powstałymi firmami które montują za 400 z VAT a nawet mniej i dobierają klimy na 50m2 sklep 2,5kW. Poczekam niech przyjdą upały wtedy zobaczymy ja na razie mam co robić .
Szaleni monteży weźcie puknijcie się w głowe zacznijcie konkurować jakością nie ceną .
pozdrowionka
Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą. /Paulo Coelho/
  • Odpowiedz

awax

2009-06-15, 06:03:34
Top użytkownik
Nie ma co się faktycznie denerwować.
Radziłbym jednak nie kupować w tym roku np. grzybów.Nasi instalatorzy rusza niedługo na grzyby,jagody itp. a więdze co do tego ,które są jadalne posiąda przeciez z internetu:Smile)
  • Odpowiedz

robert56

2009-06-19, 07:44:34
Nowy użytkownik
Dobry i polecany na innych forach jest ten

>>REKLAMA<< Admin

nie wiem co sadziac o cenie,ale one przeciez własnie tak kosztuja.
  • Odpowiedz

monterod2002

2009-06-20, 08:10:21
Zaawansowany użytkownik
kup sobie i ciesz się zakupem do pierszego użycia
pozdrowionka
Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą. /Paulo Coelho/
  • Odpowiedz

ravv

2009-06-20, 19:16:57
Nowy użytkownik
Ale Wy co, chcecie zmienić Polaków??? Przecież zawsze Polak chce taniej, a później żałuje bo musi wydać drugi raz, nie wiem po co tyle uprawnień, pozwoleń itp, mamy wolny rynek i to klient wybiera i kieruje się czym chce, w Polsce-ceną!! Ale wiem skąd to się wszystko bierze, bo to Wy chcecie tego wszystkiego żeby zniechęcić tych co chcą się Waszym zdaniem szybko dorobić, nie rozumiem tego!! Ja kończąc dwie szkoły chłodniczą i klimatyzacyjno-wentylacyjną nie dostałem żadnego dokumentu, który teraz byłby mi potrzebny (Waszym zdaniem do dobrze wykonywanej pracy), świadectwa, sepy itp. Znieśli dożywotnie do 1kV, trzeba robić, chcesz montować klimę-trzeba robić (i to nie jeden).... a gość który dokręca Wam koła w samochodach i odpowiada za Wasze życie nie musi mieć nawet skończonej podstawówki. Zastanówmy się nad tym.
Pozdrawiam.
  • Odpowiedz

awax

2009-06-20, 20:04:41
Top użytkownik
ravv napisał(a):Ale Wy co, chcecie zmienić Polaków??? Przecież zawsze Polak chce taniej, a później żałuje bo musi wydać drugi raz, nie wiem po co tyle uprawnień, pozwoleń itp, mamy wolny rynek i to klient wybiera i kieruje się czym chce, w Polsce-ceną!! Ale wiem skąd to się wszystko bierze, bo to Wy chcecie tego wszystkiego żeby zniechęcić tych co chcą się Waszym zdaniem szybko dorobić, nie rozumiem tego!! Ja kończąc dwie szkoły chłodniczą i klimatyzacyjno-wentylacyjną nie dostałem żadnego dokumentu, który teraz byłby mi potrzebny (Waszym zdaniem do dobrze wykonywanej pracy), świadectwa, sepy itp. Znieśli dożywotnie do 1kV, trzeba robić, chcesz montować klimę-trzeba robić (i to nie jeden).... a gość który dokręca Wam koła w samochodach i odpowiada za Wasze życie nie musi mieć nawet skończonej podstawówki. Zastanówmy się nad tym.
Pozdrawiam.
Wiesz ,zastanowiłem się i wolę aby taksówkarz,który mnie wiezie posiadał prawo jazdy,lekarz do ,którego idę dyplom,ratownik na plaży kartę pływacką itd.
Nie twierdzę,że ktoś nie posiadający takiego certyfikatu nie może byc wspaniałym fachowcem ,ale jestem ostrożny.
Dlatego również wymagam aby uprawnienia posiadały osoby,które wykorzystują w swojej pracy czynniki szkodliwe dla środowiska.Tym powietrzem oddycham ja,moje Dzieci i bardzo bym chciał aby moje wnuki również miały czym oddychac.
Pozdrawiam i może życzyc Tobie urlopu spędzonego nad wodą,do której ktoś nie posiadający uprawnień właśnie opróżnił szambo.Jest tańszy i mamy wolny rynek więc nie mniej mu tego za złe.
Może zacznijmy jeszcze walkę o zniesienie obowiązku posiadania zezwolenia na broń,narkotyki mogłyby byc w kiosku ruchu,a najlepiej w automacie.
PRECZ Z ZAKAZAMI I CERTYFIKATAMI
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-06-20, 20:15:18 przez awax.)
  • Odpowiedz

ravv

2009-06-20, 21:07:39
Nowy użytkownik
O właśnie o takie podejście mi chodziło, brawo kolego awax !! Bo Twoim zdaniem gość który ma takie uprawnienia nie zanieczyści Twojego powietrza Smile niby pracujesz z gazami i masz jak sądze ten papier, więc powinieneś sobie zdawać sprawę że to nie musi to być wcale Polak!! No ale ktoś musi brać grube pieniądze za te wszystkie szkolenia, egzaminy, sympozja etc. Więc proszę nie porównuj lekarza czy ratownika z gościem który montuje klimę, bo nie wieżę że jeździsz i wożisz Swoje narzędzia na rowerze !!
Pozdrawiam.
  • Odpowiedz

awax

2009-06-20, 22:09:02
Top użytkownik
ravv napisał(a):O właśnie o takie podejście mi chodziło, brawo kolego awax !! Bo Twoim zdaniem gość który ma takie uprawnienia nie zanieczyści Twojego powietrza Smile niby pracujesz z gazami i masz jak sądze ten papier, więc powinieneś sobie zdawać sprawę że to nie musi to być wcale Polak!! No ale ktoś musi brać grube pieniądze za te wszystkie szkolenia, egzaminy, sympozja etc. Więc proszę nie porównuj lekarza czy ratownika z gościem który montuje klimę, bo nie wieżę że jeździsz i wożisz Swoje narzędzia na rowerze !!
Pozdrawiam.
O właśnie o takie podejście mi także chodziło Kolego.
Dlaczego nie mam porównywac do lekarza?Czy fakt,że Ci dyplomowani popełniają czasami pomyłki i błędy ma byc powodem rezygnacji z dyplomów i zakazu leczenia przez tych,którzy ich nie posiadają.
Ochrona środowiska to nie jest całkowity zakaz zanieczyszczania jego,a ograniczenie w stopniu możliwie jak największym tego.Fakt,że nie jeżdzę rowerem nie oznacza,że moje samochody przekraczają dopuszczalną ilośc emisji szkodliwych składników spalin.Można robic cokolwiek aby było lepiej,albo nie robic nic.
Jeżeli te argumenty do Ciebie nie przemawiają to może z innej beczki.
Jest ustanowione prawo przez osoby,które zostały do tego upoważnione przez większośc w trakcie demokratycznych wyborów.W imieniu tej większości ŻĄDAM
stosowania się do tych przepisów.Jeżeli Tobie lub komukolwiek takie prawo się nie podoba to nic prostrzego,poszukaj Sobie podobnych i zmień je.Póki co wszyscy bez łaski mamy obowiązek stosowac się do istniejących aktów prawnych.
Co do formy wydawania (czytaj sprzedawania) różnych certyfikatów to całkowicie się z Tobą zgadzam.
Aby to zmienic ja zaangażowałem się w tworzenie Krajowego Centrum Innowacji Chłodnictwa I Klimatyzacji i możesz mi wierzyc lub nie ale nie mam z tego tytułu żadnych profitów,A CO TY ROBISZ ABY COKOLWIEK ZMIENIC????????????
Może zamiast krytykowania zacznij działac?
  • Odpowiedz

wogotto

2009-06-20, 22:59:26
Użytkownik
Witam przepisy przepisami moze znacie adresy firm prowadzacych utylizacje starych urzadzen klimatyzacyjnych i chlodniczych jak i czynnikow chlodniczych bo jak narazie jest martwym przepisem fakt ze firma wymieniajac klimatyzator na nowy ma miec kwit oddania go do utylizacji.Jak dlugo zajmuje sie klimatyzacja nikt w doslownym tego slowa znaczeniu nie zapytal sie mnie czy mam jakikolwiek papier pozwalajacy na wykonywanie prac czy to elektrycznych,spawalniczych,wysokosciowych,cisnieniowych, czy tez z czynnikami szkodliwymi dla srodowiska.Wiec wydajac nie male pieniadze na roznego typu szkolenia kto bedzie wymagal tych certyfikatow puste prawo czy pip,sanepid czy inna struktura stworzona do kontroli.Pracujac w firmie kilkunastoosobowej nigdy nikt z nas nie mial kontroli co do zaswiadczen i certyfikatow tylko jako firma tzn.jeden z pracownikow ma takie drugi inne i to ponoc wystarcza,jedynie wewnatrz zakladowe sluzby bhp dbaja o szelki,buty,okulary itp. oczywiscie chroniac swoje wewnetrzne przepisy.Firmy posiadajace urzadzenia ze szkodliwymi czynnikami nie beda w stanie wymienic urzadzen lub czynnika z prostej przyczyny bo ich na to nie stac a naklejajac naklejke o zmianie czynnika jest o wiele prosciej i taniej bo znajdz mi kontrolera ktory sprawdzi co jest w srodku,i czy wogole wiedza ile urzadzen jest w danym wojewodztwie czy tez firmie z szkodliwymi czynnikami.PS prawa i przepisy jak i projekty mozna twozyc papier wytrzyma a zycie pokaze.
  • Odpowiedz

awax

2009-06-21, 04:40:45
Top użytkownik
Faktycznie kontroli jest niewiele jednak czytając dokładnie projekty Ustaw,które już powinny zgodnie z prawem Unijnym funkcjonowac można zauważyc taki mały szczegół:
Operatorzy,czyli właściciele urządzeń będą ZOBOWIĄZANI do wykonywania m.in kontroli szczelności i corocznie będą zobowiązani składac sprawozdanie ,że takowe badanie szczelności zostało przeprowadzone przez CERTYFIKOWANĄ firmę.W określonych sytuacjach obowiązkiem będzie stała umowa serwisowa z certyfikowaną firmą.
Inny przepis wprowadza obowiązek wykonywania przez właścicieli samochodów kontroli szczelności układu klimatyzacji przez CERTYFIKOWANĄ firmę w terminie do 30 dni przed wymaganym przeglądem technicznym.Stacje obsługi wykonujące przeglądy techniczne autek muszą posiada odpowiednie uprawnienia ,dlaczego więc kogokolwiek dziwi,że analogiczny przegląd autoklimatyzacji też będzie takich uprawnień wymagał?
Sprawa braku wystarczającej liczby kontroli sama się rozwiąże,kontrole przeprowadzi np Policjant żądający od kierowcy poświadczenia takiego badania,czy tęż Starostwo weryfikujące sprawozdania np.sklepów,marketów ,przedsiębiorstw itd.
Większośc tych Ustaw jest już przyjęta,obowiązuje lub wkrótce to nastąpi.Niektóre np. 4 lipca 2009 roku.
zapraszam na www.kcichik.pl i życzę dobrego samopoczucia .Ciekawi mnie kto pierwszy zapłaci kary ,których wysokośc min.jest określona w tych Ustawach.

Miłej słonecznej niedzieli :Smile)
  • Odpowiedz

wogotto

2009-06-21, 09:17:29
Użytkownik
witam i jak narazie byl martwy przepis ze ilosc czynnika decydowala o znaczniku na urzadzeniu a przy serwisie lub naprawie nikt nie sprawdzal ilosci ubytku czynnika i jezeli firma obslugujaca urzadzenia wpisala mniejsza ilosc ubytku to wlwsciciel urzadzenia jest zadowolony jak i serwisant ze ma dalej zapewnione przeglady urzadzenia tak wiec kolo sie zamyka.Popieram zrzeszenie jak najbardziej tylko co z tym sie wiaze to niestety puste ustawy i tp. wybacz Awax ale jaki policjant czy i starostwo bedzie w stanie sprawdzic klimatyzacje jak 30 procent pojazdow w Polsce jest po przegladach w stacjach bez uprawnien ,nawet jak sie plyn hamulcowy ulega zawilgoceniu po kilku latach i nikt tego nie sprawdza a co sie z tym wiaze nizsza temperatura wzenia i tu jest problem ustawodawcy jak i inne sluzby kontroli zyja w pieknym socjalistycznym raju a wejdz do pierwszego malego sklepiku z spozywka czy widzisz tam klimatyzacje ktora spelnia odpowiednie parametry,jest to jest i cos tam dmucha ale zaraz jest wylaczana bo i po co ma prad zuzywac ,same lodowki czy chlodnie podobnie,z tego co wiem sanepid moze nalozyc kare raz w roku za brak klimatyzacji w sklepie i to tak smieszna ze przez 5 lat moze placic taka kare i ubolewac smiejac sie ze tak wysoka,jestem za ustawami jak najbardziej ale wez pod uwage jedno ze jezeli urzadzenie zawiera ze 200 kg czynnika r 22 i bedziesz odpowiedzialny z sprawnosc tego urzadzenia i szczeli skraplacz lub inna czesc i wszystko w powietrze to kto bedzie odpowiedzialny za zaistniala sytuacje,wlasciciel,serwisant,czy firma, kto placi kare za srodowisko,kto za straty przy produkcji,i kto pokryje koszty naprawy.Czy nie jest to czasem przelozenie tych wszystkich kosztow na firmy chlodnicze i tak zwana ucieczka od odpowiedzialnosci za uzywanie urzadzen niezgodnych z prawem UE.Pozdrowienia i pogodnej niedzieli.
  • Odpowiedz

LeslawW

2009-06-21, 15:59:07
Nowy użytkownik
Witam, Witam mam pytanko. Co wiecie i myslicie o klimatyzacji AUX??
  • Odpowiedz

ziras

2009-06-21, 17:22:02
Nowy użytkownik
LeslawW napisał(a):Witam, Witam mam pytanko. Co wiecie i myslicie o klimatyzacji AUX??
O tym już było ->
http://www.forum.klimatyzacja.pl/viewtopic.php?id=3325
  • Odpowiedz

awax

2009-06-21, 19:11:19
Top użytkownik
wogotto napisał(a):witam i jak narazie byl martwy przepis ze ilosc czynnika decydowala o znaczniku na urzadzeniu a przy serwisie lub naprawie nikt nie sprawdzal ilosci ubytku czynnika i jezeli firma obslugujaca urzadzenia wpisala mniejsza ilosc ubytku to wlwsciciel urzadzenia jest zadowolony jak i serwisant ze ma dalej zapewnione przeglady urzadzenia tak wiec kolo sie zamyka.Popieram zrzeszenie jak najbardziej tylko co z tym sie wiaze to niestety puste ustawy i tp. wybacz Awax ale jaki policjant czy i starostwo bedzie w stanie sprawdzic klimatyzacje jak 30 procent pojazdow w Polsce jest po przegladach w stacjach bez uprawnien ,nawet jak sie plyn hamulcowy ulega zawilgoceniu po kilku latach i nikt tego nie sprawdza a co sie z tym wiaze nizsza temperatura wzenia i tu jest problem ustawodawcy jak i inne sluzby kontroli zyja w pieknym socjalistycznym raju a wejdz do pierwszego malego sklepiku z spozywka czy widzisz tam klimatyzacje ktora spelnia odpowiednie parametry,jest to jest i cos tam dmucha ale zaraz jest wylaczana bo i po co ma prad zuzywac ,same lodowki czy chlodnie podobnie,z tego co wiem sanepid moze nalozyc kare raz w roku za brak klimatyzacji w sklepie i to tak smieszna ze przez 5 lat moze placic taka kare i ubolewac smiejac sie ze tak wysoka,jestem za ustawami jak najbardziej ale wez pod uwage jedno ze jezeli urzadzenie zawiera ze 200 kg czynnika r 22 i bedziesz odpowiedzialny z sprawnosc tego urzadzenia i szczeli skraplacz lub inna czesc i wszystko w powietrze to kto bedzie odpowiedzialny za zaistniala sytuacje,wlasciciel,serwisant,czy firma, kto placi kare za srodowisko,kto za straty przy produkcji,i kto pokryje koszty naprawy.Czy nie jest to czasem przelozenie tych wszystkich kosztow na firmy chlodnicze i tak zwana ucieczka od odpowiedzialnosci za uzywanie urzadzen niezgodnych z prawem UE.Pozdrowienia i pogodnej niedzieli.
Mam malutką prośbę,przeczytaj projekty Ustaw i obowiązujące Ustawy.Jeżeli czegoś nie Wiesz na pewno to nie wprowadzaj innych w błąd.
Polskie prawo WYKLUCZA !!!!!!!!!!!!!! przenoszenie odpowiedzialności materialnej za kary i za wszelkie niedopełnienie czynności karę płaci OPERATOR tj.WŁAŚCICIEL URZĄDZENIA.
Nawiązujesz często do samochodówki,nie wiedziałem,że tyle obowiązkowych przeglądów technicznych wykonywana jest przez firmy bez uprawnień.Skąd Masz taką wiedzę?czy mają fałszywe pieczątki?
Również nie ma przepisu ,że Sanepid może ukarac raz w roku,co Ty wypisujesz?trzeba informacje upubliczniane czytac ze zrozumieniem.Sanepid fizycznie jest w stanie ŚREDNIO raz w roku skontrolowac każdą firmę.Ma prawo karac wielokrotnie łącznie z zamknięciem sklepu.
Wszystkie te przepisy ,które wchodzą obowiązują we wszystkich Krajach UE i jeżeli nie doprowadzimy do ich stosowania zapłacimy dotkliwe kary i nikogo nie będzie mogło dziwic,że nie otrzymamy dotacji.Właśnie dlatego,że skończył się socjalistyczny raj to nie ma "każdemu po równo",a tylko dla tych którzy coś robią.
  • Odpowiedz

wogotto

2009-06-21, 21:48:29
Użytkownik
Awax moze nie jestem na tyle inteligentny i cos moze nie doczytalem lub zle zrozumialem ale zejdz na ziemie ....kontrole przeprowadzi np Policjant żądający od kierowcy poświadczenia takiego badania....Operatorzy,czyli właściciele urządzeń będą ZOBOWIĄZANI do wykonywania m.in kontroli szczelności i corocznie będą zobowiązani składac sprawozdanie ,że takowe badanie szczelności zostało przeprowadzone przez CERTYFIKOWANĄ firmę...........................GDZIE I KOMU.A i artykul 13 nr 842 moze zle go zrozumialem ale coz.Co do samochodowki to tylko watek przytoczylem ale juz widze jak wlasciciele 20 latkow zaplaca dodatkowe koszty za niedzialajaca klime.......Sanepid fizycznie jest w stanie ŚREDNIO raz w roku skontrolowac każdą firmę....no z pomoca wojska to tak ......zapłacimy dotkliwe kary i nikogo nie będzie mogło dziwic,że nie otrzymamy dotacji...moze przytoczysz jakies sensowne procenty ile jest konsumowanej dotacji z UE na rozne cele.Ijeszcze jedno czy byles moze na szkoleniu i placiles za nie czy szkolenie bylo za wlasnie za dotacje jak placiles to komus kapse nabiles i tyle.Staram sie nie wprowadzac innych w blad tylko sensownie cos zrozumiec a ..........Wszystkie te przepisy ,które wchodzą obowiązują we wszystkich Krajach UE .......to ciekawe moze i sa tylko czy sa egzekfowane ..... nie zorientowalem sie ....pozdrawiam i powodzenia
  • Odpowiedz

awax

2009-06-22, 06:01:20
Top użytkownik
Może jednak wejdż na www.kcichik.pl sa tam projekty trzech Ustaw,które już dawno mieliśmy obowiązek przyjąc oraz są przepisy o certyfikacji i autoklimatyzacjach ,które są przyjętwe jedynie były "zawieszone" do 4 lipca bieżącego roku.Za dwa tygodnie zaczna obowiązywać chociaż przyznaję,że jak to u nas bywa z pewnymi "tymczasowymi zmianami"po prostu nie zdążyliśmy przyjąć Ustaw o certyfikowaniu firm i osób .
Dyrektywa 842 nie ma tu wielkiego znaczenia,ona była dla tzw czynników "ozonowych" To,że dalej prowadzone są szkolenia i egzaminy na "Swiadectwo kwalifikacji" wymagane dla czynników niszczących warstwę ozonowa (w praktyce głównie R12 i R22) wynika jedynie z faktu,ze Ministerstwo zezwala TYMCZASOWO na uznawanie ich jako wystarczające przy pozostałych czynnikach.Też jestem zdania,że to nieuczciwe zmuszanie kogoś kto nie pracuje z tymi czynnikami (R 12,R22) do ponoszenia kosztów takiego świadectwa.
Co do nabijania "kapsy" komuś,to właśnie Krajowe Centrum Innowacji Chłodnictwa I Klimatyzacji powstało m.in. po to aby ten preceder ukrócić.Centrum nie jest organizacją prowadząca działalność i zamierzamy takie szkolenia prowadzic "po kosztach" oraz właśnie za dotacje.Nie to jest jednak najważniejsze,naszym zamiarem jest szkolić,a nie sprzedawać papierki.
Co do egzekwowania przepisów w innych krajach UE to zapytaj wła scicieli urządzeń i serwisów np.w Szwecji,Austrii,Danii itd.
Fakt,ze to zaczyna obowiązywać jest faktem i to,ze w praktyce trwa to dosyć długo nie oznacza,że nic się nie zmienia.Takim przyjętym terminem bezwzględnego obowiązywania i zorganizowania prawidłowych kontroli przyjmuje się początek roku 2012.Ale jestem przekonany,że znajda się pechowcy,którzy będą karani również obecnie,mało tego to juz ma miejsce i kary są dotkliwe.
  • Odpowiedz

Pawełek

2009-06-23, 19:30:51
Nowy użytkownik
patusX napisał(a):ale to swiadczy chyba o tobie twój pierwszy post ze montujesz malo znane gówna za psie pieniadze i dlatego teraz masz pelno roboty bo jezdzicie i naprawiacie awarie
A ja też lubię montowac te najtańsze,klient czasami nawet nie zauważy gdy się zepsuje
  • Odpowiedz

williamosa

2009-07-24, 11:34:11
Nowy użytkownik
Polecam ATC
  • Odpowiedz
Wstecz 1 2

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa