Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Vw sharan 1.9 TDI AUY 2001r-klimatronik nie chłodzi

40 Odpowiedzi, 42480 Wyświetleń
1 2 Dalej

adri

2009-06-21, 16:12:20
Nowy użytkownik
Jak w temacie ,klima wogóle nie chłodzi,wentylatory chodzą,sprężarka pracuje,czynnik nabity a z kratek nie leci zimne powietrze.
Dziś pomierzyłem ciśnienia i wyszło tak:
na wyłączonej klimie- LP-5,8 bar HP-5,2 bar temp.na dworze 17 st.
na włączonej klimie- LP-6 bar HP-6 bar
Węże -lewy,ten grubszy(LP) byl ciepły ale nie gorący
-prawy ten cieńszy(HP) byl zimny .
Zawór na grodzi ten z dwiema aluminiowymi rurkami nie był ani zimny ani gorący miał taką temp.jaka panowała na dworze (mniej-więcej).
Nie wiem ale wydaje mi się że z tymi węzami powinno być na odwrót,LP powinien być zimny a HP gorący.
Klimatyzacja jest bez nawiewów w suficie.
Bardzo proszę o pomoc i pozdrawiam ADRI
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-06-21, 16:15:56 przez adri.)
  • Odpowiedz

awax

2009-06-21, 19:24:37
Top użytkownik
Załamac się można,przecież Ty nie Masz zielonego pojęcia o chłodnictwie,może chociaż podstawy postaraj się przeczytac w książce.
I nie obrażaj się ,ale Twoje pytanie jest pozbawione sensu,a jego treśc pozwala się domyślac,że Sam ją jeszcze napełniałeś.Zajmij się może fizyką kwantową,lub pilotowaniem odrzutowców,może filozofią ?i tak w tych wszystkich dziedzinach Twoja wiedza będzie niemniejsza.

Jeszcze jedno,mam nadzieję,że to chodzi o Twój samochód,bo jeżeli robisz to w ramach działalności to biedny i nieświadomy jest jego właŚCICIEL.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-06-21, 19:26:34 przez awax.)
  • Odpowiedz

adri

2009-06-21, 19:32:46
Nowy użytkownik
napełniała mi ją firma która to robi,a te wszystkie dane to od nich ,auto jest moje,a pisze tu bo gdybym to wiedział to bym nie zadawał tych pytań,a nie chce słuchać w zakładach że to jest do wymiany albo tamto itd.
PS.Bardzo dowcipna odpowiedż
  • Odpowiedz

awax

2009-06-21, 19:58:16
Top użytkownik
adri napisał(a):napełniała mi ją firma która to robi,a te wszystkie dane to od nich ,auto jest moje,a pisze tu bo gdybym to wiedział to bym nie zadawał tych pytań,a nie chce słuchać w zakładach że to jest do wymiany albo tamto itd.
PS.Bardzo dowcipna odpowiedż
Gdybyś napisał tak od razu moja odpowiedż byłaby inna,chociaż możesz się domyślec,że powinieneś poszukac innego serwisu.To co napisałem jest aktualne,jedynie adresatem jest ten "nabijacz" u którego byłeś.Szczególnie te ciśnienia na postoju to KABARET.
Napisz dlaczego "nabijałeś"?czy była nieszczelnośc i została usunięta?
  • Odpowiedz

monterod2002

2009-06-21, 20:08:04
Zaawansowany użytkownik
A co ci powiedzieli w serwisie ?????

pozdrowionka
Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą. /Paulo Coelho/
  • Odpowiedz

adri

2009-06-21, 20:18:07
Nowy użytkownik
klima przestala czhłodzić bez przyczyny,z dnia na dzień,kiedy do nich podjechałem stwierdzili brak czynnika bo nie psikło z zaworka czynnikiem,podłączyli maszyne do nabijania ale o dziwo wypompowali mi 675g czynnika ,poczym sprzwdzili szczelnośc(w porządku) i napełnili od nowa czynnikiem 1050g według danych na przednim pasie auta,odziwo klima ruszyła ale tylko do momentu do kiedy nie przestawiłem nawyższą temperature kiedy dałem spowrotem na LOW już nie chłodziła,na drugi dziń jak pojechałem do nich to z układu wypompowali mi nie 1050g czynnika tylko 1400g i spowrotem nabili 1050g ale klima już nie chłodziła,ale tak jak piszę wentylatory i sprężarka się załancza,a te pomiary to od firmy,ponieważ ich poprosiłem zeby mime podali.
Kiedy robili te pomiary to tez widziałem te ciśnienia .
Jest jeden błąd od sterowania obiegiem wewnętrznym-zewnętrznym.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-06-21, 20:25:23 przez adri.)
  • Odpowiedz

monterod2002

2009-06-21, 21:18:44
Zaawansowany użytkownik
:O
Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą. /Paulo Coelho/
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-06-21, 21:19:19 przez monterod2002.)
  • Odpowiedz

radekklimat

2009-06-22, 06:51:18
Moderator
do klimy bez drugiego parownika wchodzi 950g i masz przepełniony układ oraz uszkodzony zawor rególujacy wydajnosc dlatego sa takie cisnienia i nie chlodzi
  • Odpowiedz

awax

2009-06-22, 07:07:21
Top użytkownik
Poza tym mają "skopana "wagę w automacie bo ten czynnik tak sam z siebie nie rozrósł się w układzie.
Większość automatów przekłamuje co do wagi i to nie sa błędy rzędu 5 czy 10%
  • Odpowiedz

adri

2009-06-22, 18:15:34
Nowy użytkownik
A więc postanowiłem jeszcze raz podjechać do innego zakladu na badanie ciśnienia i ustalenie przyczyny nie chłodzenia i:
auto wyłączone klima niezałaczona ciśnienie-LP-7 bar HP-7bar temp.15st.
auto włączone klima załączona (i tu o dziwo wszystko ruszyło ,wąż lewy zrobił się bardzo zimny wąż prawy gorący) ciśnienie LP-3 bar HP-11bar z kratek zaczelo lecieć zimniejsze powietrze(ale nie takie jak powinno),rurki idące do zaworu rozprężnego były bardzo zimne ,nadmuch byl nastawiony na MAX ale lekko falował jakby zmieniał siłe nadmuchu,po kilku minutach załączył się drugi bieg wentylatorów na chłodnicy,pochodziły tak trochę i zwolniły.Klima zadziałała napewno (nie mówię że w pełni sprawna)bo mi w kilka chwil odparowało szyby w aucie (padał deszcz).Po wyłączeniu auta jeszcze kilka razy probowałem i było tak samo ,mechanik umowił się ze mną za kilka dni,ale gdy próbowałem jeszcze raz tak samo uruchomić to już się nie dało,węże z obydwu stron miały taką samą temperature a z kratek już nie leciał chłodek.Więc może teraz powiecie Panowie w czym leży problem?

Pozdrawiam Adri.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-06-22, 19:06:31 przez adri.)
  • Odpowiedz

awax

2009-06-22, 19:28:49
Top użytkownik
Witam
Wszystko co można byłoby napisac w tej chwili byłoby zgadywaniem i oddawaniem w prezencie wiedzy i doświadczenia.Proponuję pojechac do DOBREGO sewisu.Pamiętaj jednak,że klimatyzacja to najzwyklejszy układ chłodniczy i nie oczekuj ,że zakład naprawy samochodów ,który rozszerzył działalnośc o klimę będzie miał w tej kwestii duże doświadczenie.
  • Odpowiedz

bodzio

2009-06-22, 21:45:52
Zaawansowany użytkownik
Masakra.
  • Odpowiedz

mn27

2009-06-23, 08:20:59
Zaawansowany użytkownik
napisz czy wogóle załącza sie sprężarka
  • Odpowiedz

adri

2009-06-23, 13:25:19
Nowy użytkownik
Tak załącza się za każdym razem,ale nie za każdym razem tłoczy.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-06-23, 13:52:22 przez adri.)
  • Odpowiedz

awax

2009-06-23, 17:21:40
Top użytkownik
adri napisał(a):Tak załącza się za każdym razem,ale nie za każdym razem tłoczy.
Napisz tak naprawdę czego od nas oczekujesz?
Przecież na te pytania otrzymasz odpowiedż w dowolnym profesjonalnym serwisie.Oczywiście będziesz musiał za to zapłacic ,ale to chyba naturalne.
Są pewne granice udzielania bezpłatnych porad .Równie dobrze mógłbyś zapytac,w którym zakładzie naprawią Ci to za darmo.
Myślę,że otrzymałeś już wyrażną odpowiedż,że musisz z tym zwrócic się do profesjonalnej firmy i dalsze "instrukcje" byłyby po prostu głupotą ze strony osób,które takie firmy prowadzą.No cóż,może właśnie za takich nas uważasz frajerów,którzy rozdają swoją wiedzę pozbawiając któregoś z kolegów zleceń.
Na marginesie to usterka nie jest wcale skomplikowana i fakt,że nie została dotąd zdiagnozowana pozwala przypuszczac ,że kierujesz się jedynie względami ekonomicznymi wybierając serwis.
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

adri

2009-06-23, 18:25:32
Nowy użytkownik
Mylisz się ze kieruje się względami ekonomicznymi,ponieważ bylem już w kilku serwisach i w każdym padała inna diagnoza tj.sprężarka, klapy ,czynnik i jeszcze wiele innych.A nawet jeśli by tu pałla 100% odpowiedż to myślisz że pójde do garażu wezmę klucz ,młotek i przecinak i ją sobie naprawię.Dzięki za pomoc w problemie i myśle że trzeba zakończyć ten temat.

Pozdrawiam adri.
  • Odpowiedz

Pawełek

2009-06-23, 18:40:50
Nowy użytkownik
Masz rację adri tu niektórzy zachowują jakby ta klimatyzacja była nie wiadomo jak skomplikowana.
Ja w tym roku nabiłem już ze trzydzieści ,to żadna filozofia,a freon możesz sobie kupic w motozbycie.
Rozbijają się beemkami i myślą,że są najlepsi
  • Odpowiedz

Pawełek

2009-06-23, 19:08:37
Nowy użytkownik
mg_1 napisał(a):Radek! on do Ciebie pije, to Ty masz BMW. Big Grin
Uderz w stół ........
Też na jesień sobie kupię,dziesięc autek dziennie po 150 zł. i kaska leci
  • Odpowiedz

adri

2009-06-23, 19:10:26
Nowy użytkownik
Nie chodzi mi żeby kogoś krytykować ,dostalem tu kilka dobrych rad za które bardzo dziękuje,nikogo nie uważam za frajera ,tylko co niektorzy wasi "kolesie z branży" nie są do końca dokształceni i z chęcią wymienili by cały uklad , częsć po części szukająć szczęśliwego trafu.I taka jest prawda Panowie.

pozdrawiam
  • Odpowiedz

Pawełek

2009-06-23, 19:13:46
Nowy użytkownik
Dlatego ja tylko nabijam,niech naprawiają inni
  • Odpowiedz

mt

2009-06-23, 20:24:27
Użytkownik
Pawełek napisał(a):Dlatego ja tylko nabijam,niech naprawiają inni
Pawelek ty nabijaj dalej, najlepiej klientów, a Adri wymień zawor regulacyjny w kompresorze i będzie git!!!
  • Odpowiedz

adri

2009-06-23, 20:36:50
Nowy użytkownik
dzięki i pozdrawiam
  • Odpowiedz

Pawełek

2009-06-23, 21:02:28
Nowy użytkownik
mt napisał(a):
Pawełek napisał(a):Dlatego ja tylko nabijam,niech naprawiają inni
Pawelek ty nabijaj dalej, najlepiej klientów, a Adri wymień zawor regulacyjny w kompresorze i będzie git!!!
Następny mądry się znalazł,"wymień zawór regulacyjny" to przecież kilka godzin.W tym czasie to można z pięc klimek nabic.Zresztą co to za zawór?gdzie go szukac?
  • Odpowiedz

awax

2009-06-23, 21:12:27
Top użytkownik
Jak to gdzie szukac?jest taki okrągły w złotym kolorze.
Przy okazji szukam właśnie pewnej drobnej porady prawnej.Przegłądam już trzy godziny różne portale w internecie i wszędzie żądają wysłania płatnego SMS a 30 zł. min. za jedną małą poradę.Powariowali materialiści.
  • Odpowiedz

tom17

2009-06-23, 22:26:13
Użytkownik
Pawełek napisał(a):Następny mądry się znalazł,"wymień zawór regulacyjny" to przecież kilka godzin.W tym czasie to można z pięc klimek nabic.Zresztą co to za zawór?gdzie go szukac?
dobrze że końcówki do nabijania są różne bo też pewnie miałbyś problem.
jeden, drugi klient przejedzie się na Tobie puści reklamę i będziesz wtedy liczył po 150. zresztą skoro potrafisz tylko obsłużyć automat to ci co się znają zarobią jak będą Ciebie poprawiać. Szkoda tylko klientów.

awax napisał(a):Jak to gdzie szukac?jest taki okrągły w złotym kolorze.
za dużo szczegółów. jeszcze go przypadkiem znajdzie Smile.
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa